• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Trummor

Talang i all ära men det är övning som gör dig riktigt duktig bakom trumsetet. En bra trummis har både koordination, taktkänsla och kan spela med "sväng".

Trumsetets delar

Bastrumma

Bastrumman står på golvet och slås an med en fotpedal. Det är den trumma i setet som ger den mörkaste tonen. Bastrumman kallas ofta för baskagge.

Virveltrumma

Virveltrumman avger ett ljusare och hårdare ljud än bastrumman, vilket kan justeras med hjälp av sejarmattan. En sejarmatta består av en grupp stålfjädrar som sitter under virveltrumman. Sejarmattans spänning går att ställa in med hjälp av en spak för att få önskat sound.

Hi-hat

Hi-haten utgörs av två stycken cymbaler som ligger emot varandra.  Dessa går att öppna och stänga med en fotpedal, för att skapa ett önskat sound.

Hängpukor

Hängpukor kallas även för toms och ger ifrån sig en ganska ljus klang. De används oftast för att spela fills.

Golvpuka

Golvpukan är samma typ av trumma som hängpukorna, men är placerad på golvet och ger ifrån sig en mörkare klang.

Cymbaler

Trumsetet är också smyckat med ett antal crashcymbaler samt en ridecymbal. Dessa cymbaler sammantaget kallas ofta för överhäng.

Möt trummisen och cirkelledaren Carolina Levinsson

"Att skapa med andra är det roligaste! Vågar man lyssna på andra och släppa in olika åsikter, blir resultatet väldigt bra."
 
Se och hör Carolina Levinsson från Halland berätta som sin resa att bli trummis och cirkelledare på Studiefrämjandet, att spela i band och att göra egna musikvideos.