• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Sång

Alla kan lära sig sjunga. Börja med en deciliter träning och några liter självförtroende. Sedan är du på god väg framåt! Förutom bra sångteknik är det också viktigt hur du levererar en låt med inlevelse och frasering.

Grundteknik

En sångare har egentligen tre instrument till förfogande.

1. Lungorna

Med dessa styr du styrkan på sången och hur hårt du kan blåsa ut luft genom munnen.

2. Stämbanden

Med stämbanden kan du kontrollera tonhöjden (intonera) så att det överhuvudtaget kan bli en melodi. Stämbanden är små muskler i halsen som spänns för att skapa höga toner och slappnar av för att skapa låga toner.

3. Munnen och tungan

Det är dessa som gör att du får fram ord. Det kallas artikulation.

Andning och magstöd

För att sjunga utan att rösten tar stryk är det viktigt att andas rätt. Utan luft, ingen sång. Du kanske har hört uttrycket ”andas med magen”. Med det menas att det är från magen du ska hämta kraft när du sjunger.

Öva på andningen genom att lägga en hand på magen och en hand på bröstet. När du andas ska magen röra sig och inte bröstet. I början kan det vara svårt att använda det här sättet att andas, men du vänjer dig snart och efter lite övning kommer det att gå naturligt.

Att värma upp rösten

Precis som en idrottsman behöver värma upp kroppen innan tävling, behöver sångaren värma upp rösten före sin konsert. Med det menas att du försiktigt aktiverar musklerna innan du kör på för fullt. Speciellt viktigt är det vara försiktig med stämbanden, då de är små och känsliga.

Tips 1

Börja med att rulla med axlarna och massera nacke och käkar lite grann så att blodcirkulationen kommer igång. Bli av med spänningar i käkarna.

Tips 2

Ljuda på en konsonant för att få igång rösten, exempelvis vvvvv eller rrrrr. På så sätt överanstränger du inte rösten. Sjung konsonanten som en melodi, förslagsvis tillsammans med ett par ackord på ett piano eller en gitarr.

Tips 3

Placera händerna vid midjan och utropa ett ”Hej!”. Om du känner att midjan liksom trycker ut händerna så gör du rätt. Det här kräver lite övning. Prova sedan att sjunga ordet längre, som ett "Heeeeeej!". Variera tonarten från lågt till högt. Kom ihåg att vara försiktig och ta absolut inte i så att det gör ont.

Kristinas uppsjungningstips

Det är viktigt att värma upp rösten innan du börjar sjunga. Kristina Algotsson, körledare på Studiefrämjandet Örebro-Värmland, delar med sig av sina bästa uppsjungningstips.