• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Utrustning

Så vad behöver du för utrustning som DJ? Här går vi igenom vilken teknik du kan ha hemma som nybörjare, men också vad som ingår i klubbstandarden när du spelar ute för folk. Lär känna uttryck som mixer, controller, CD-spelare och vinylspelare.

Skaffa dig ett DJ-bås

Om du vill ha ett eget DJ-bås hemma eller i din replokal och inte vill ha en dator-setup består det oftast av följande:

  • 2-4 st. CD-spelare eller vinyl-spelare
  • DJ-mixer
  • 2 st. högtalare/monitorer för medhörning
  • 1 par hörlurar

Du behöver också ha ett stabilt bord. Utrustningen är tung och du kommer att trycka hårt på knapparna. Sedan behöver du bestämma dig för en budget. CD-spelare kostar ett par tusenlappar styck. Lägg på en extra nolla på prislappen för mixern. Ett DJ-bås i klubbstandard kostar i genomsnitt 30.000 - 40.000 kr.

Ett tips är att kolla efter begagnad utrustning i köp- och säljgrupper på sociala medier. Du kan också kolla på Blocket och Tradera. Här är förslag på bra märken för olika typer av utrustning:

Mixers

Pioneer, Allen & Heath, Denon, Numark och Behringer.

CD-spelare och mediaspelare

Pioneer, Denon och Numark.

Vinylspelare

Technics, Pioneer, Roland, Reloop, American Audio och Audio-Technica.

Klubbstandard

Detta innebär den standardnivå på utrustning som bör finnas på alla klubbar där DJ:s spelar. Hanterar man den utrustningen rätt kan man i princip spela på alla modeller och märken vart man än kommer. Jämför det med att köra bil. Har man körkort kan man köra nästan alla årsmodeller och bilmärken.

Utrustningen som ingår i klubbstandard är en mixer och två CD-spelare med USB-ingångar. Vinylspelare ingår inte i en klubbstandard utan är ett specifikt önskemål.

Pioneer är världsledande och nästan alla ställen har deras utrustning. Pioneers egen mjukvara heter Rekordbox (skivbacken).

En DJ ska alltså inte behöva ta med sin egen utrustning till klubben. Det ska räcka med att ta med den musik man vill spela. Oftast har man den på ett USB-minne. De flesta DJ:s föredrar också att ta med sig egna hörlurar.

DJ-utrustningens olika delar

DJ-controller

En DJ-controller är en fysisk styrenhet till ett DJ-program. På dem finns det en inbyggd mixer med x antal kanaler. Många DJ-program har gratisversioner att prova innan man eventuellt köper en full licens. Alla gratisprogram erbjuder basfunktionerna för att lära sig grunderna.

DJ-controllers kan du skaffa från bland annat Numark, Native Instruments, Denon, Hercules och Roland. En bra nybörjarcontroller, inklusive ett DJ-program, kan du få för runt 2000 kr.

DJ-controller Foto: Mostphotos

DJ-program

När du köper en controller ingår oftast en licens till ett DJ-program eller en DJ-app. Några tips på DJ-program är Djay som är smidigt då det lätt kan användas ihop med Spotify. Även edjing Mix är lätt att använda och finns i gratisversioner både för surfplatta och telefon.

För dig som använder en dator finns DJ-program att skaffa från bland annat Rekordbox, Serato, Traktor och Virtual Dj.

Exempel: Introduktion till DJ-programmet edjing Mix:

DJ-mixer

I en DJ-controller sitter mixer, spelare och reglage i samma enhet. I klubbstandard används istället en DJ-mixer som kopplas in till separata spelare. Här är några funktioner på en mixer:

Mic in

Det är vanligt att DJ:n vill peppa och prata med publiken. Nästan alla mixers och controllers har därför minst en mikrofoningång (mic in).

Vid mindre hiphop-framträdanden är mikrofoner kopplade till DJ-mixern. DJ:n spelar upp instrumentala beats på ena spelaren, scratchar på den andra spelaren och lägger effekter på rapparens mikrofon. Vid större hiphop-framträdanden har rapparna ofta trådlösa mikrofoner som är kopplade till egna kanaler på en ljudteknikers mixer. Där är också DJ:ns mixer inkopplad.

Effekter

Med olika effekter kan du manipulera musiken och göra din egen twist på den. Effekter finns inbyggt på controllers, mixers och i datorprogram. Testa en effekt i taget och lär dig vad som händer när du sätter igång den. Det finns inget rätt eller fel här. Det du tycker låter bra är rätt. Men effekter blir inte effektfulla om de är på hela tiden. Experimentera med dem och lär dig var de passar bäst.

Det finns massor av olika effekter, exempelvis high pass-filter, low pass-filter, EQ, reverb och delay). Läs gärna mer om effekter här!

CD-spelare

Som standard kopplas två CD-spelare till mixern. På den allra nyaste utrustningen är CD-spelarna borttagna och kallas enbart mediaspelare. Och i ärlighetens namn används CD-skivor väldigt sällan idag. Det ingår fortfarande i klubbstandarden men är på väg bort.

Vinylspelare

Bara för att din släkting har en gammal vinylspelare hemma betyder det inte alls att den lämpar sig för DJ-bruk eller för att koppla in i DJ-mixern. En DJ-vinylspelare drivs av en magnet under plattan. Det gör att när du lägger handen på skivan fortsätter magneten att snurra men plattan som skivan ligger på stannar. Då tar motorn i spelaren ingen skada. Gamla hifi-spelare för hemmalyssning drivs istället av en rem. Om du då lägger handen på skivan stannar remmen och motorn skadas. Det kan resultera i att spelaren spelar ojämnt eller i värsta fall inte alls. Remmen kan också gå av om det är en stark motor.

Leta efter specifikationen direct drive på dina framtida spelare - inte belt drive. Kolla också efter pitchprocenten. Vissa spelare kan enbart justera hastigheten 4 % upp eller ner. Och vissa spelare har inte hastighetsreglage alls. Undvik dem.

Det ovärderliga USB-minnet

När du ska spela på klubbar behöver du inte ta med dig din dator och controller. All musik kan du synkronisera till ett USB-minne. Spelarna på spelstället har skärmar så du ser samma saker som i ditt DJ-program.

Du behöver inte ta med dig två USB-minnen till ditt gig för att ha ett till varje spelare. Det räcker med ett eftersom spelarna är ihop-linkade med en kabel. Däremot är det alltid bra att ha med sig ett reservminne med musiken på, som backup.

Ett USB-minne kan skadas om man exempelvis har det på en nyckelknippa eller i fickan. Leta efter USB-minnen gjorda av metall och inte plast. Och gärna med lock och gott om minne. Det första du gör när du sätter ett nytt USB-minne i datorn är att formatera det i formatet FAT32 innan du lägger över all musik. Då känns det igen av alla mediaspelare lämpade för musik.

Hörlurar

Hörlurar används för att lyssna på nästkommande låt innan den introduceras för publiken. I lurarna kan man höra båda spelarna samtidigt och på så sätt mixa dem tillsammans (cue).

På alla mixers är det ”stor hörlurskontakt” som gäller. Därför har alla DJ-hörlurar sådan kontakt. Kabeln är ofta längre och mer tålig än på vanliga standardhörlurar. Priset på DJ-hörlurar varierar mellan 300 kr och 2000 kr. Det man betalar för är ofta hur slittåliga och sköna de är. Bra hörlurar kan du skaffa från bland annat Sennheiser, Pioneer, Technics, Audio-Technica och AKG.

Trådlösa lurar då?

Glöm det! Ljudfördröjningen i trådlösa lurar gör det näst intill omöjligt att DJ:a. Varje millisekund är viktig. Om ett par år kanske tekniken är ikapp?

Högtalare

I DJ-bås på klubbar finns det högtalare (även kallad monitor eller medhörning) där du som DJ hör samma ljud som skickas ut till stora ljudanläggningen. På mixern finns en volymknapp för medhörningen. Den kallas booth (som i DJ-bås).

Men du kommer att behöva högtalare hemma också - med tillhörande kablar. På alla DJ-spelare, mixers och controllers är det RCA-kontakter som gäller.

Vid köp av högtalare till hemmet, tänk på hur stort rum du har och hur mycket du eventuellt kan störa grannar eller familjemedlemmar. Ofta behövs inte högtalare som har större membran än 5 tum. De räcker gott och väl för att fylla ett rum med ljud hemma. Priset för ett par högtalare ligger på 500 kr och uppåt. Högtalare finns att köpa från bland annat Yamaha, Adam, JBL, KRK, Presonus, M-Audio och Mackie.

För att läsa mer om DJ-utrustning kan du bland annat kolla in sajterna djservice.se, emusic.se och Thomann.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 10 februari 2021