Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Richard Tellström - Varje tugga är en tanke - svensk matkultur under 800 år

Böcker

Richard Tellström - Varje tugga är en tanke - svensk matkultur under 800 år

”Vad blir det för mat? Den frågan är vi säkert många som både ställt och ställts inför. Men vad styr egentligen vad vi lägger på tallriken? Richard Tellström bjuder i sin föreläsning in till en fascinerande resa genom den svenska måltidshistorien från 1200-talet och framåt.

Innehåll

Den mat du lägger upp på tallriken ikväll har inte tillkommit av en slump. Tvärtom. Bakom den ligger tusentals val – av dig, av andra och av för länge sedan döda personer. Valen berättar om vad du anser är nyttigt, lättlagat, ekonomiskt, miljövänligt, men också varifrån du kommer och vart du är på väg. Maten beror också på politik, juridik, logistik, djurhållning, krig, väder, migration, internationella samarbeten, forskning, marknadskrafter, okunskap. Faktiskt har även Gud, Martin Luther, Gustav Vasa, mamma och folkhemmets ideologier fått säga sitt. Alla styr de över knäckebrödet, pizzasalladen och julbordets kalla grisfötter i gelé. Varje tugga är en tanke!

Allt detta sammantaget kallas matkultur, och den svenska matkulturen har sin egen idéhistoria. Denna åttahundraåriga händelsekedja får här sin lika underhållande som vederhäftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder. Richard Tellströms föreläsning kommer att glädja alla med den minsta nyfikenhet på de djupare skälen till att middagen blev som den blev just ikväll.

Medverkande

Richard Tellström är docent i måltidsvetenskap, och han undervisar och forskar om matkulturhistoria vid Stockholms universitet.

Han har medverkat i TV-program såsom Landet Brunsås och den prisbelönta serien Historieätarna. Han har även arbetat som kulturhistorisk rådgivare till filmer som Den allvarsamma leken och Unga Astrid. Han har skrivit böckerna Hunger och törst: Svensk måltidshistoria från näring till statusmarkör och Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år som han skrev tillsammans med Håkan Jönsson. Han har även medverkat i Biskop Brask måltidsmanifest: en svensk renässansmatkultur och har även varit sommarpratare i P1.

Hans senaste bok Varje tugga är en tanke – svensk matkultur under 800 år är nominerad till Augustpriset 2024 som årets svenska fackbok.

Målgrupp

Den här föreläsningen riktar sig till alla som är intresserade av historia.

Pris och anmälan

Besökare betalar 120 kr i kassan, medlemmar i Clios Vänner betalar 70 kr. Läs mer om hur du blir medlem i föreningen genom att klicka här. Kassorna är öppna från kl. 17.30 under föreläsningsdagen.

Ingen anmälan behövs. Vill du vara säker på att få plats kan du i förväg reservera biljetter fram till kl. 15:00 på föreläsningsdagen genom ett mejl till bokaclioplats@gmail.com. Biljetterna hämtas och betalas sedan i våra kassor senast kl. 18:45 på föreläsningsdagen. Det går också att köpa biljett genom tickster.com. På biljettpriset tillkommer då en serviceavgift på 10 kr per biljett.

Medarrangör

Clios vänner i Trollhättan är en av landets största historiska föreningar när det gäller publik och medlemstal. De erbjuder medlemmar och övrig publik historiska föreläsningar av hög kvalitet med kunniga och spännande föreläsare. Ämnena har sträckt sig över alla tidsepoker med en strävan efter att sätta in dem i aktuellt tidsperspektiv. Läs mer om föreningen genom att klicka här !

Hållbart arrangemang

Arrangemanget är lagt i nära anslutning till kollektivtrafik. Då lokalen är relativt centralt belägen passar det också bra att gå eller cykla för de som bor i Trollhättan. För de som behöver ta bilen uppmuntrar vi till samåkande till och från mötesplatsen.

Kontaktinformation

Kontakta Clios Vänner för mer ingående frågor föreläsningen:
 cliosvanner@telia.com

 

 

Kontakt

Isabelle Gustafsson
Folkbildningsutvecklare Kultur
Trollhättan
isabelle.gustafsson@studieframjandet.se
070-971 68 46

”Vad blir det för mat? Den frågan är vi säkert många som både ställt och ställts inför. Men vad styr egentligen vad vi lägger på tallriken? Richard Tellström bjuder i sin föreläsning in till en fascinerande resa genom den svenska måltidshistorien från 1200-talet och framåt.

Innehåll

Den mat du lägger upp på tallriken ikväll har inte tillkommit av en slump. Tvärtom. Bakom den ligger tusentals val – av dig, av andra och av för länge sedan döda personer. Valen berättar om vad du anser är nyttigt, lättlagat, ekonomiskt, miljövänligt, men också varifrån du kommer och vart du är på väg. Maten beror också på politik, juridik, logistik, djurhållning, krig, väder, migration, internationella samarbeten, forskning, marknadskrafter, okunskap. Faktiskt har även Gud, Martin Luther, Gustav Vasa, mamma och folkhemmets ideologier fått säga sitt. Alla styr de över knäckebrödet, pizzasalladen och julbordets kalla grisfötter i gelé. Varje tugga är en tanke!

Allt detta sammantaget kallas matkultur, och den svenska matkulturen har sin egen idéhistoria. Denna åttahundraåriga händelsekedja får här sin lika underhållande som vederhäftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder. Richard Tellströms föreläsning kommer att glädja alla med den minsta nyfikenhet på de djupare skälen till att middagen blev som den blev just ikväll.

Medverkande

Richard Tellström är docent i måltidsvetenskap, och han undervisar och forskar om matkulturhistoria vid Stockholms universitet.

Han har medverkat i TV-program såsom Landet Brunsås och den prisbelönta serien Historieätarna. Han har även arbetat som kulturhistorisk rådgivare till filmer som Den allvarsamma leken och Unga Astrid. Han har skrivit böckerna Hunger och törst: Svensk måltidshistoria från näring till statusmarkör och Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år som han skrev tillsammans med Håkan Jönsson. Han har även medverkat i Biskop Brask måltidsmanifest: en svensk renässansmatkultur och har även varit sommarpratare i P1.

Hans senaste bok Varje tugga är en tanke – svensk matkultur under 800 år är nominerad till Augustpriset 2024 som årets svenska fackbok.

Målgrupp

Den här föreläsningen riktar sig till alla som är intresserade av historia.

Pris och anmälan

Besökare betalar 120 kr i kassan, medlemmar i Clios Vänner betalar 70 kr. Läs mer om hur du blir medlem i föreningen genom att klicka här. Kassorna är öppna från kl. 17.30 under föreläsningsdagen.

Ingen anmälan behövs. Vill du vara säker på att få plats kan du i förväg reservera biljetter fram till kl. 15:00 på föreläsningsdagen genom ett mejl till bokaclioplats@gmail.com. Biljetterna hämtas och betalas sedan i våra kassor senast kl. 18:45 på föreläsningsdagen. Det går också att köpa biljett genom tickster.com. På biljettpriset tillkommer då en serviceavgift på 10 kr per biljett.

Medarrangör

Clios vänner i Trollhättan är en av landets största historiska föreningar när det gäller publik och medlemstal. De erbjuder medlemmar och övrig publik historiska föreläsningar av hög kvalitet med kunniga och spännande föreläsare. Ämnena har sträckt sig över alla tidsepoker med en strävan efter att sätta in dem i aktuellt tidsperspektiv. Läs mer om föreningen genom att klicka här !

Hållbart arrangemang

Arrangemanget är lagt i nära anslutning till kollektivtrafik. Då lokalen är relativt centralt belägen passar det också bra att gå eller cykla för de som bor i Trollhättan. För de som behöver ta bilen uppmuntrar vi till samåkande till och från mötesplatsen.

Kontaktinformation

Kontakta Clios Vänner för mer ingående frågor föreläsningen:
 cliosvanner@telia.com

 

 

Kontakt

Isabelle Gustafsson
Isabelle Gustafsson Folkbildningsutvecklare Kultur

Liknande kurser inom Upptäck, forska & fundera i Västra Götalands län