• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Sweden Rock-kollo 2023

Ansökan till Sweden Rock-kollo 2023 är nu stängd.

Sweden Rock-kollo 2023

Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival vill skapa bättre förutsättningar för unga tjejer som älskar och vill spela hårdrock. Därför anordnas Sweden Rock-kollo varje sommar. Kollot är för tjejer i åldern 14-17 år och sker på Hällevikslägret i Sölvesborg 4-8 juni i samband med festivalen. Från och med 3 februari kan man ansöka om att vara med sommaren 2023.

– Det är en underbar känsla att för fjärde gången få arrangera världens bästa kollo tillsammans med världens bästa hårdrocksfestival säger Marcus Pehrsson, kommunikationschef och före detta utvecklingsledare för musikverksamheten på Studiefrämjandet.

På kollot får deltagarna chansen att spela, leva och andas hårdrock i fyra dagar. Fokus är på att utvecklas och vara kreativa tillsammans med likasinnade. Kollot innefattar dessutom ett spännande studiebesök bakom kulisserna på Sweden Rock Festival.

– Sweden Rock-kollo är ett hjärteprojekt för oss, säger Sofia Lindqvist Lacinai, marknadschef och Vice VD för Sweden Rock. Vi önskar verkligen att det blir fler kvinnliga musiker inom vår genre i framtiden, och det gäller att försöka påverka långt ner i åldrarna. Kollot är ett initiativ som vi är oerhört glada och stolta över, och vi hoppas att det kommer att göra en skillnad för framtidens svenska hårdrocksscen.

Erfarna och coachande ledare

Ett bra musikkollo kräver också bra ledare. Även i år består de bland annat av medlemmar från bandet Browsing Collection. Browsing Collection är från Skövde och har gett ut flera album. Bandet deltog också i Melodifestivalen 2022 med låten "Face In the Crowd".

Bakgrunden till kollot

Redan i tidig ålder skapar många en uppfattning om att hårdrock främst är till för killar. De kvinnliga förebilderna inom hårdrocken har länge varit få. Sweden Rock-kollo är ett initiativ för att få till en förändring och att uppmuntra unga tjejer att spela hårdrock. Förutom träning i att skriva musik och att framföra den på scenen, får deltagarna också en inblick i vad det innebär att vara aktiv i musikbranschen.

Utöver Sweden Rock-kollo samarbetar Studiefrämjandet och Sweden Rock kring festivalens särskilda scen för nya band - Nemis (New Music in Sweden). Även här är jämställdhetsarbetet i fokus.

Om Sweden Rock-kollo 2023

 • Kollot äger rum 4-8 juni på Hällevikslägret i närheten av festivalen i Sölvesborg. 
 • Deltagande och boende är gratis men du betalar resan dit och hem själv. 
 • Flera replokaler finns så att du och de andra deltagarna kan leva, lära och andas rockmusik i fyra dagar. 
 • Kollot har plats för 20 tjejer (både cis och trans) från hela landet.
 • Deltagarna spelar musik tillsammans och coachas bland andra av medlemmar i Browsing Collection, som själva spelat på Sweden Rock. 
 • Det blir också gästföreläsare och tid för bad, häng och gott umgänge.
 • Skriv i din ansökan vad du har för erfarenheter av instrument eller sång, så parar vi ihop dig med andra på samma nivå.

  Mer information om kollot kan du läsa här!

Ansök nu

Ansökan till årets kollo är nu stängd.

Upplev känslan från kollot 2022

Kontaktperson

Mirjam Wallin Teamchef Musik-Kultur

 

 • Text: Daniel Forsberg
 • Senast ändrad: 12 november 2019