• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Omställningskonferensen 2024

Omställningskonferensen 2024 - Gathering for a Resilient Society sänds direkt via Studiefrämjandets YouTube-kanal och kommer att finnas att se i efterhand.

Årets tema: Det goda livet

Tittarlänk fredag 15.50-19.00
https://youtube.com/live/XGfP4b9KHXs?feature=share 

Tittarlänk lördag 09.00-12.00
https://youtube.com/live/HkvUk4uVfC0?feature=share 

Tittarlänk söndag 09.00-10.30
https://youtube.com/live/nB1dsmE0jns?feature=share

Program fredag den 11 oktober

15.40 - 15.45 Inledningstal av Pella Thiel

Vad är omställningsrörelsen? Varför är vi här? och varför behövs omställningsrörelsen? Pella Thiel blev utsedd till Årets miljöhjälte av WWF 2019 och fick Martin Luther King-priset 2023.

16.00 - 17.00 Det Goda Livet – föreläsning med Carmen Blanco Valer

Allt fler människor världen över försöker aktivt stoppa den ohållbara utvecklingen som hotar livet på planeten. Utöver att förhindra oåterkalleliga skador och kräva respekt för mänskliga rättigheter, har det också funnits reflektioner kring alternativa samhällsvisioner. Sedan början av 2000-talet har intellektuella från folkrörelser i Latinamerika formulerat visioner om samhällsmodeller som tar hänsyn till social och ekonomisk rättvisa, hållbarhet och respekt för naturen. Dessa idéer inspirerades av urfolkens samhällsvisioner om en harmonisk relation mellan människor och natur.

Dessa tankeströmningar ledde till att några grundlagar i mitten av 2000-talet erkände målet “Det Goda Livet”. Trots att begreppet ibland har förvrängts inom politiken, har reflektionerna fortsatt och utvecklats, berikade av olika samhällssektorer. Jag vill dela med mig av processerna som ledde till att “Det Goda Livet” hamnade på den politiska dagordningen, samt de utmaningar och frågeställningar som finns idag. Förhoppningsvis kan detta inspirera till reflektioner om “Det Goda Livet” i en svensk kontext.

Carmen Blanco Valer, med rötter hos quechuafolket i Anderna, har länge arbetat med folklig organisering, miljö, klimat och rättvisefrågor. Hon har studerat antropologi, kultur och samhälle i Anderna och arbetat som biståndsarbetare hos mapuchefolket i Chile. Idag är hon talesperson för Latinamerikagrupperna för urfolksfrågor och medlem i temagruppen Buen Vivir & Naturens Rättigheter. Hon arbetar som folkhögskolelärare på Färnebo Folkhögskola med kurser om urfolksrätt, naturens rättigheter, Det Goda Livet, miljö- och klimaträttvisa samt ekofeministisk kreativitet.

17:00 - 19:00 Föreläsning och workshop med Jonna Bornemark

Jonna Bornemark kommer att hålla en föreläsning och en workshop om en modell kring hur vi kan tänka kring hur en kultur förändrar sig med utgångspunkt i hur kunskap rör sig. Det räcker alltså inte med huvud, utan kräver icke-vetande, sinnlighet, begär och fantasi – och hur dessa olika delar av kunskapsprocessen är sammanbundna.

I workshopen kommer deltagarna att få gå igenom dessa lager ett i taget.

Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Hennes senaste bok är jag är himmel och hav – en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser — hennes mest personliga bok hittills. Dessförinnan känner vi henne som författare till bästsäljande och mycket uppmärksammade böcker såsom Horisonten finns alltid kvar – om det bortglömda omdömet och Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde.

Program fredag den 12 oktober

09.00 - 10.00 A World worth living for med Dougald Hine [IN ENGLISH]

Lördagens Keynote speaker kommer att vara Douglad Hine som kommer att inleda lördagen med ett föredrag på temat: A World Worth Living For!

Dougald Hine är en social tänkare, författare och talare. Efter en tidig karriär som BBC-journalist var han med och grundade Dark Mountain Project och nu driver han ett projekt som heter "A school called home" tillsammans med sin partner i Östervåla norr om Uppsala.

Dougald har samarbetat med vetenskapsmän, konstnärer och aktivister, verkat som ledare för konstnärlig utveckling vid Riksteatern och som assistent vid Centrum för miljö- och utvecklingsstudier vid Uppsala universitet.

Hans senaste bok är At Work in the Ruins: Finding Our Place in the Time of Science, Climate Change, Pandemics & All the Other Emergencies (2023). Han är med som värd för podcasten The Great Humbling och publicerar en Substack som heter Writing Home.

10.00 - 10.30 Fika, frågestund och gruppdiskussioner med Dougald Hine.

10:30 - 11.55 Att leva våra längtor: Hur odlar vi en kultur av fred, tillit, demokrati och rättigheter? 

Ett medskapande lär-äventyr: Hur vi kan leva goda liv och medskapa en hållbar kultur mitt i vår tids skav? Med Lina Petersdotter och Nikolas Berg, ekopedagoger och författare.

Idag utmanas rörelserna för fredlig, rättvis och hållbar omställning av ett samhälle där grundpelarna fred, tillit, demokrati och rättigheter tycks rasa samman allt snabbare. Samtidigt är de avgörande för omställningen. Det gäller att inte bara värna dem utan också utveckla dem. Vad står vi för i omställningsrörelsen och vad behöver vi stå emot? Hur kan vi leva det vi längtar efter, mitt i vår tids skav? Hur fördjupar vi en tillitsbaserad, demokratisk fredskultur som verktyg för omställningen? Vad kan den västliga demokratin lära av den betydligt äldre jordliga, holistiska demokratin?

Vad innebär en civil och kulturell omställning byggd på lokal delaktighet och rättigheter för allt levande – en rättighetsdriven omställning – som svar på den teknikdrivna “gröna” omställningen? Hur kan tänkandet bakom rättigheter vägleda oss på den inre resan från objekt till subjekt, inspirerade av urfolkstraditioner såsom Det goda livet? Välkommen till en utforskning i det okända där alla perspektiv räknas – ett avlärande, omlärande och nylärande väglett av ekopedagogik och naturens olika riktningar! Ekopedagogiken främjar liksom “A school called home” en jordlig, levande kultur.

Om föreläsarna: 

Nikolas Berg är ekopedagog, folkbildare och författare med grund i organisatoriskt lärande, ledarskap och förändringsprocesser. Tillsammans med Ingrid Berg driver han ekopedagogiska folkhögskolekurser och bildningsföretaget Medskaparna. De har medförfattat böckerna Naturens rättigheter – att skapa fred med jorden och Framtidens by – när lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra. Nikolas har även arbetat med organisationen Pachamama Alliance och kursen Naturens rättigheter och det goda livet.

Lina Petersdotter är ekopedagog, lajvpedagog och författare med studier i ledarskap och organisationsutveckling, demokratisering, genusvetenskap och queerteori. Tillsammans med Ingrid och Nikolas Berg har hon utformat ettåriga folkhögskolekursen Ekopedagogik – att skapa fred med jorden. Genom sin bakgrund som lajvare har hon varit drivande i att utveckla ekopedagogiskt lajv, som utforskar rättighetsbaserad omställning. Hon har även drivit samförfattarprojekten Hästarnas visdom och Unlocking the wisdom of horses within you.

Program söndag 13 oktober

09.00 - 10.30 En alternativ livsmedelsstrategi med Ann Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Den svenska nationella livsmedelsstrategin bygger på en värld där mat handlas som vilken vara som helst och där ständig rationalisering pågår för att sänka kostnaderna. I den alternativa livsmedelsstrategin är maten central för relationen mellan människor och mellan oss och det andra levande. Strategin bygger på jordbrukets, fiskets och renskötselns tre grundläggande roller: Att producera mat åt medborgarna, att vårda landskapen med alla dess invånare och att utveckla vår kultur. Den ger samtidigt mer stöd och utrymme för den som vill utveckla lokala matsystem eller självförsörjning.

Passet om den alternativa livsmedelsstrategin kommer att hållas av Ann Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren tillsammans driver de ett småbruk i Uppland. Efter passet hålls en efterföljande workshop som leds av Arci Pasanen och Pella Thiel.