• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Hängiven fågelskådare och folkbildare prisas

Anders Wirdheim, 67, från Halmstad får Studiefrämjandets Ugglestipendium 2019. Han får utmärkelsen för sitt mångåriga engagemang som uppskattad folkbildare och studiecirkelledare inom fågelskådning och andra natur- och miljöämnen.

– Jag är mycket överraskad, säger en glad Anders Wirdheim som mottog stipendiet på Studiefrämjandets förbundsstämma i Nyköping den 25 maj.

Anders Wirdheim började skåda fågel som ung och har länge varit engagerad i Birdlife Sverige. Han har ett starkt natur- och miljöintresse och oroas som många andra över de ingrepp vi människor gör i naturen.

– Situationen är allvarlig, men det gäller att inte drabbas av panik. Naturen en fantastisk läkekraft. Tänk bara på havsörnen, i början av sjuttiotalet hade vi femtio häckande par i Sverige, nu finns åttahundra. Ger vi naturen en chans, så kommer den tillbaka.

Ugglestipendiet är på 50 000 kronor, och Anders Wirdheim har ännu inte bestämt vad han ska göra med priset.

– Säkert något som har med naturen att göra. Inga prylar utan resor, med inte alltför stora klimatavtryck.

Studiefrämjandets motivering till valet av Anders Wirdheim som 2019 års Ugglestipendiat

”En äkta folkbildare som på ett engagerat och intresseväckande sätt delar med sig av sina djupa och breda kunskaper inom miljö och miljöpåverkan i allmänhet och ornitologi i synnerhet.”

Studiefrämjandets Ugglestipendium inrättades 1985 för en framsynt folk­bildningsinsats inom natur­- och miljöområdet. Stipendiet delas ut vart annat år i samband med Studiefrämjandets förbundsstämma.