• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Tjarls Metzmaa: Mitt ideella liv

Läs intervjun med Tjarls Metzmaa, förbundssekretarere på Sverok, Sveriges största ungdomsorganisation inom spelkultur. (Ur Cirkeln nr 2 2016)

Namn: Tjarls Metzmaa
Ålder: 26
Gör: Förbundssekretarere på Sverok, Sveriges största ungdomsorganisation med över 1 300 föreningar inom spelkultur. Nyvald styrelseledamot i Studiefrämjandet Västmanland
Bor: Uppvuxen i Hallstahammar, numera i exil i Västerås.
Gillar: Spel, nördighet och föreningsformen som verktyg för skapande.
Ogillar: inte så mycket. Brukar för det mesta vara nöjd.

Spelkultur – vad är det?

Spel som inte har med pengar att göra, och alla kulturyttringar kring spelen. Spelrörelsen är bred – lajv, brädspel, e-sport och cosplay är några former.

Vad betyder spelkulturen för dig?

Den utmanar mig intellektuellt och stimulerar min tävlingsanda. Fantasin triggas av att leva sig in i och förstå världar som jag inte stöter på i vardagslivet. Spelkultur är en kombination av rationellt tänkande, kreativitet och lust.

Ordet studiecirkel, vad betyder det för dig?

Att lägga ett lager av lärande ovanpå det du är intresserad av. Synliggöra kopplingen mellan ditt intresse, kunskap och din utveckling som människa.

Du har varit cirkelledare. Hur kändes det?

Det var kul och gjorde mig medveten om det lärande som redan fanns i gruppen. Det gav mig själv en möjlighet till strukturerad reflektion.

Hur får man en grupp att bli glad och kreativ?

Man gör nåt roligt ihop, eller gör så att det tråkiga blir roligt. Varje grupp är unik så du måste hitta den kollektiva lusten och drivkraften i gruppen och lägga fokus där.

Vad händer framöver i ditt liv?

Jag fortsätter att leva mitt liv i den ideella sektorn. Här hittar jag min drivkraft och motivation. Jag har fått så mycket genom mitt ideella engagemang, mycket mer än vad skolan eller arbeten någonsin gett mig.

Läs mer om spelkultur hos Studiefrämjandet!

Ur Cirkeln nr 2 2016.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020