Spelkulturens värld
Cosplay, lajv, paintball... Spelkulturen samlar tiotusentals aktiva utövare. Men vad gör de egentligen, och vilken spelform kan passa dig? Här en inblick in i spelkulturens fantasieggande och kreativa värld. (Ur Cirkeln nr 2 2021)
Cosplay
Alla har väl drömt om att klä ut sig, och i cosplay kan drömmen besannas. Cosplay är en förkortning av costume play. Idén är att efterlikna karaktärer i serier, sagor, filmer etc. Många utövare är influerade av östasiatisk populärkultur. Dräkter och annan rekvisita ska du helst tillverka själv. Skådespel och tävlingar förekommer, men för de flesta cosplayare är det viktiga att träffas, visa upp sig och ”vara” sin karaktär.
Brädspel
Har du spelat Fia med knuff? I så fall är du brädspelare, fast kanske inte på så avancerad nivå. Numera finns en uppsjö av brädspel, där din strategiska förmåga är avgörande. Ett enkelt strategispel är Carcassonne och ett avancerat är Civilization. Testa något av dem, eller varför inte damma av klassiska Monopol, skapat 1930 i USA. Brädspelskonvent anordnas i många länder. Ett av de största är den tyska spelmässan Spiel Essen.
Lajv
Lajv, eller levande rollspel, har en förutbestämd ramberättelse och karaktärer. Utöver det kan allt hända. Handlingen skapas under lajvets gång och oförutsägbarheten är en del av charmen. Lajv är ingen tävling, utan det gäller att trovärdigt gestalta karaktärer och den ”värld” lajvet utspelas i. Lajvet kan ha 5 eller 1 000 deltagare och pågå 1 timme eller 1 vecka, i skogen eller radhusträdgården. Stort utrymme för fria fantasier, med andra ord.
Rollspel
Ska vi leka mamma, pappa, barn? Tänk på barnets rollekar och du fattar vad rollspel går ut på. Så klart finns en mängd former och inriktningar. Ofta finns en spelledare som klurat ut ramarna för berättelsen och ett antal spelare vars karaktär och personlighet skapas i förväg. Dungeons and Dragons kom till Sverige i början av åttiotalet och är det mest kända bordsrollspelet. Olika varianter av rollspel används i många utbildningar i yrkeslivet.
Figurspel
Här är det krig som gäller. Figurspel spelas med små noggrant målade figurer i plast och tenn. Figurspel spelas på ett bord, där en autentisk miljö av slagfältet skapas med hus, floder, berg – och de stridande parterna förstås. Spelet styrs av regler och tärningar. Ett par vanliga spel är Mordheim och Flames of War. Strategi, taktik och tur avgör utgången. Förberedelserna med att måla figurer och bygga miniatyrlandskapen är en viktig ingrediens i figurspel.
Paintball
Här skjuter två lag på varandra med gevär. Lugn, det låter värre än vad det är. Inga skarpa skott utan små färgfyllda bollar träffar motståndaren. Det enda som krävs i form av skyddsutrustning är en mask. Mindre riskfyllt än bangolf, försäkrar utövarna. I Paintball gäller att ta sig över till motståndarlagets hemmaplan och hämta en flagga. Den som blir träffad måste gå av planen. Man tävlar i skogen, på en bana med hinder eller i ett uppblåsbart tält.
Kortspel
I 600 år har vi människor sysselsatt oss med kortspel, och en kortlek finns i de flesta hem. Inom spelhobbyn är samlarkortspelen vanligast. Det finns hundratals olika varianter. Det första och största är Magic the Gathering. En del spel går ut på att samla ledtrådar för att lösa ett problem.
Många spel kräver skarp tankeverksamhet för att få ihop olika fördelaktiga kortkombinationer. Det japanska samlarkortspelet Yo-Gi-Oh! lanserades 2002. Enligt Wikipedia har 35 miljarder kort hittills sålts över hela världen. Men det går även bra att spela plump med en vanlig kortlek.
E-sport, TV- och datorspel och LAN
E-sport är kort och gott tävlingar på datorer eller spelkonsoler. I E-sport finns ligor, seriespel och turneringar, som i vilken sport som helst. Du kan tävla både individuellt och i lag. Två stora spel är Hearthstone och Counter-Strike. E-sport har växt explosionsartat på senare tid med professionella spelare, publik och miljonvinster. Nu pratas det till och med om att E-sport ska bli OS-gren.
E-sporten har sitt ursprung i TV- och datorspel som fortfarande spelas i en massa varianter, ofta på mobilen. I ett LAN (local area network) kopplar ett stort antal användare ihop sina datorer och spelar tillsammans. Både gamla och nya spel i olika genrer förekommer.
FAKTA SVEROK
Sverok är Sveriges största ungdomsförbund med 55 000 medlemmar i 1 700 föreningar över hela landet.
- I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar.
- Sverok bildades 1988 och är en av Studiefrämjandets medlemsorganisationer.