• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Spelens hus i Malmö

– Vi vill sprida rollspelets glada budskap! Robert Wagner säger det lite skämtsamt, men det är ändå en bra beskrivning av den nya föreningen Rollspelssällskapet. Följ med på en spelkväll på Spelens hus i Malmö. (Ur Cirkeln nr 1 2018)

Rollspelssällskapet intar Spelens hus

Måndagkväll på Spelens hus. Lokalen ligger i gatuplanet på Nobelvägen i Malmö. Förutom entrérum och kontor finns här ett stort öppet rum och flera mindre för smågrupper. Hela stället andas lite fritidsgård. Inte särskilt stylad, snarare stökigt informell med blandade möbler, datorer, spelprylar och en stor läskkyl. Skorna åker av vid entrén.

Eftermiddagen har varit fylld av skollediga ungdomar som hängt, umgåtts och testat olika spel. Nu är klockan runt sex och föreningen Rollspelssällskapet tar över, för en kväll med det klassiska rollspelet Dungeons & Dragons.

Robert Wagner, 29 och Roger Jeppson, 31 är väl förberedda, men ändå lite spända. Hur många som ska dyka upp vet man aldrig. Sakta men säkert fylls lokalen och när det visar sig att ett trettiotal personer nappat på inbjudan är Robert och Roger mer än nöjda. Det är till och med fler än föreningens 27 medlemmar.

Lite kaotiskt

Lite kaotiskt är det första halvtimmen, men ganska snart grupperar sig deltagarna kring borden, och förbereder sig för kvällens spel. Det blir till slut fyra bord med runt sex personer plus en spelledare vid varje. Enda tjejen i sällskapet vill inte bli intervjuad, men säger att hon faktiskt inte bryr ett dugg om ifall det är tjejer eller killar.
– Det här är kul och det räcker för mig.

Milton, 15 och Kurosh, 14 hör till de yngsta och var här första gången för några dagar sedan.
– Vi är verkligen nybörjare men det är spännande. Lite mer socialt här än framför datorn, säger Kurosh.
– Spelens hus är jättenice. Det finns inte så många ställen att träffas på, säger Milton samtidigt som han bläddrar i en bok med förslag på olika karaktärer, inför spelet som väntar.

Hängivet i ny förening

Innan allt drar igång på allvar berättar Robert och Roger lite om Rollspelssällskapet. De två är initiativtagare till föreningen, som ännu inte fyllt ett år. Robert jobbar på bibliotek och har rollspelat i drygt ett år. Roger är barnskötare och har alltid gillat dataspel, men nu har rollspelandet tagit över.
– Jag tröttnade till slut på alla begränsningar som finns i dataspelen, säger han.

För några månader sedan samlade de några rollspelsintresserade och bildade föreningen.
– Den som fanns innan var lite avsomnad. Vi ville göra något mer hängivet, säger Roger.
– Det var väldigt spontant, men gick bra, tillägger Robert.

De tvekade aldrig inför föreningsformen.
– Att ha en förening är jättebra. Det är en extremt demokratisk process, om man sköter det på rätt sätt, menar Robert.

Ingen ska marginaliseras

Det ska vara lätt för nya att komma med i Rollspelssällskapet, därför blev ett av de första stegen att synas i sociala forum och starta en webbplats. Robert minns hur han var intresserad av rollspel redan som barn hemma i Överum i Småland, men hade svårt att komma med någonstans.
– Grupperna som fanns där var etablerade och ganska exkluderande, jag fick liksom ingen plats.

I Rollspelssällskapet ska alla känna sig välkomna.
– Vi har redan en värdegrund. Alla ska vara trygga hos oss. Ingen ska marginaliseras, säger Roger.

På det första medlemsmötet deltog hälften av medlemmarna, och siktet är inställt på fler.
– Ju fler röster, desto bättre. Spelhobbyn är bred när det kommer till personligheter med starka viljor. Vi ser fram emot att växa och alla ska kunna påverka, säger Robert.

Stor frihet i spelet

I den stora lokalen börjar kvällens spel ta form. För en oinvigd kan det vara svårt att förstå hur det hela går till. Robert berättar att rollspelen föddes på sextiotalet och är ursprunget till dagens avancerade dataspel. Deltagarna kring varje bord väljer själva sina karaktärer och styr i hög grad hur de ska agera. De ställs inför olika problem och utmaningar utifrån en ramberättelse som spelledaren skapat på förhand. Men det hela är oförutsägbart, även om det i Dungeons & Dragons – som funnits sedan sjuttiotalet – finns en uppsjö av karaktärer och berättelser som kan användas, eller inspireras av.
– Det är ändå väldigt fritt. Det är bara din fantasi som sätter gränser, och det är nog förklaringen till att så många lockas av den här formen av rollspel, säger Roger.

Är det någon som vinner?
Robert och Roger förklarar om vart annat:
– Har du sett Sagan om ringen? Det är en bra liknelse. Ingen enskild deltagare vinner, utan målet är att gruppen ska besegra någon form av ondska.
– Några är alltid tävlingsinriktade, men målet för mig som spelledare och deltagare är att ha kul. Rollspelet stimulerar fantasi, samarbete och improvisation.
– Du kan faktiskt se med egna ögon hur människor förändras, blir trygga i gruppen och får energi.

Kanske stämmer beskrivningen. För sakta men säkert ändrar rollspelskvällen karaktär. Den stimmiga och lätt kaotiska inledningen förbyts i ett nästan meditativt lugn. Inte tyst, men lågmält koncentrerat. Trots trafikens brus på Nobelvägen är som om världen och verkligheten utanför liksom tonar bort. Nu spelar alla sina roller.

SPELENS HUS I MALMÖ

En mötesplats för alla som gillar spel. Så beskriver projektledaren Samir Arabi-Eter Spelens hus i Malmö.
– Här spelas det mesta utom hazardspel, säger Samir som delar sin tid mellan Spelens
hus och jobbet som föreningsutvecklare på spelhobbyorganisationen Sverok.

På Spelens hus ska det vara lätt för nyfikna nybörjare att pröva på. För inbitna spelare är det en fast punkt i tillvaron. Varje vardageftermiddag är det öppet hus och då kan vem som helst titta in. Runt trettio personer varje dag är det normala. Flest killar, men antalet tjejer inom spelkulturen ökar.
– Det är bättre nu men inte bra. Det finns tjejsatsningar och de behövs.

Samir och hans kolleger kan visa nykomlingarna till rätta, svara på frågor och lotsa vidare.
– Nästan alla ungdomar spelar, men många sitter för sig själva, säger Samir.

På Spelens hus kan intresset få fastare form. Du kan träffa likasinnade och delta i en större gemenskap.
– Spelhobbyn växer och är en del av vår kultur. Vår öppna verksamhet är en bra rekryteringsbas för föreningarna.

På kvällstid tar föreningarna över. Totalt har ett tjugotal spelhobbyföreningar Spelens hus som bas. Många av dem är små, och därmed sårbara. Samir berättar om en förening som tappade nästan hela styrelsen på en gång.
– Då finns vi där, ungefär som en fallskärm och ett stöd till en nystart.

Gyllene regel

Låga trösklar och schysst bemötande är viktigt, menar Samir. Det finns regler för språkbruk och uppförande. Regel nummer nio kallas ”den gyllene” och lyder: ”Fuska inte, luras inte och behandla alla med respekt”.
– Vi har satt uppförandekoden på väggen. Det gör att ungdomarna kan ”skylla” på reglerna utan att de blir bad guys.

Spelens hus har stöd av Malmö stad, som enligt Samir ”ser vikten av fysiska föreningsdrivna mötesplatser, där människor kan träffas”. De har även ett nära samarbete med Studiefrämjandet i Malmö. Samir räknar upp flera kommuner som nyligen har varit på studiebesök.
– Tydligen inspirerar vi många och det är ju kul.

Vad spelar då Samir själv?

– Alla spel som är bra. De bästa figurspelen, de roligaste brädspelen och de mest avancerade kortspelen.
En hängiven spelare, med andra ord.

Vad är spelkultur?

Någon allmän definition av begreppet spelkultur finns inte. Rapporten Tärningen är kastad från Region Värmland ringar in spelkulturen utifrån tre olika perspektiv:

Spelkultur som konst eller kulturuttryck – Spel i någon form används som ett verktyg för att uttrycka sig kreativt, kulturellt eller konstnärligt, eller att ett kreativt, kulturellt eller konstnärligt uttryck används för att bättre utöva ett spel.

Spelkultur som gemenskap – Spel i någon form som en punkt kring vilken människor samlas och känner gemenskap och samhörighet.

Spelkultur som samhällsfenomen – Det sätt på vilket enskilda personer och hela samhället förhåller sig till spel i olika former.

Tärningen är kastad – en rapport om spelkultur i Värmland och Örebro län (2017) ger en bra introduktion till spelkulturen. Finns att ladda ner på www.regionvarmland.se.

Sverok

  • Spelhobbyförbundet Sverok är Sveriges största ungdomsorganisation med 101 000 medlemmar i 3 600 föreningar över hela landet.
  • I Sverok förekommer mängder av olika spelformer. Spel om pengar är inte en del av verksamheten.
  • Sverok är en av Studiefrämjandets medlemsorganisationer. År 2016 genomfördes nära 800 studiecirklar och 1 800 kulturprogram i samarbete mellan Studiefrämjandet och Sverok.
  • Mer på www.sverok.se.

Några av föreningarna på Spelens hus

Stolt nörd! • Malmö Figurspelsförening • Spelis • Malmö Mahjongsällskap • Wasabi • Bordshockey Malmö–Lund • Scrabbleförbundet

Läs mer om spelkultur hos Studiefrämjandet!

Ur Cirkeln nr 1 2018.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020