Utveckla ditt ledarskap
Är du cirkelledare, eller vill bli? Studiefrämjandets ledarutveckling för cirkelledare i fyra steg genomförs över hela landet. Varje år deltar flera hundra personer i något av ledarutvecklingens tre steg. Agneta Fleischer är pedagogiskt ansvarig på Studiefrämjandet. Här är hennes fem skäl till att delta i ledarutvecklingen. (Ur Cirkeln nr 1 2019)
1. Gruppkunskap – kul och nyttigt
De flesta av oss ingår i grupper. I föreningen, på jobbet eller i familjen. Alla grupper är unika, men det finns gemensamma drag för hur de fungerar och utvecklas. Det kallas gruppdynamik. Bra att veta något om, i cirkeln och i övriga livet.
2. Lär dig leda, andra och dig själv
Att leda en studiecirkel är ett speciell slags ledarskap. Du är själv en del av gruppen. På ledarutvecklingen får du lära dig och öva vad det innebär att leda en cirkel. Som ledare i folkbildning måste du också ha lite koll på hur du själv agerar i olika situationer. Det får du på ledarutvecklingen.
3. Folkbildning värt att veta något om
Studiecirkeln är en del av Studiefrämjandet, som i sin tur är en del av svensk folkbildning. På ledarutvecklingen ökar du din kunskap om folkbildningens betydelse för samhället och för demokratin.
4. Bra kunskap på livets olika arenor
Ledarutvecklingen är inriktad på studiecirklar, men den kunskap då får är användbar i många sammanhang. Att vara aktiv på fritiden, i föreningar och folkbildning, räknas ofta som en merit på arbetsmarknaden. Kanske är det inte därför du blir cirkelledare, men det är en bra bonus.
5. Träffa nya människor
På ledarutvecklingen gör du nya bekantskaper. Ni kan ha olika intressen och bakgrund, vilket är spännande och utvecklande. Gemensamt är att ni delar ett intresse för att leda grupper, i föreningar och studiecirklar. Just mötet med nya människor är något som ledarutvecklingens deltagare värdesätter mycket högt.
Ledarutveckling i tre steg
Ledarutveckling steg 1 (L1) fokuserar på din roll som cirkelledare. Du lär dig om hur grupper fungerar och får kunskap i folkbildningens pedagogik och metoder.
Ledarutveckling steg 2 (L2) handlar mycket om inlärningsprocesser och
kommunikation. Du ökar din kunskap
om gruppdynamik och om samarbete
i cirkeln.
Ledarutveckling steg 3 (L3) fokuserar på din ledarroll, hur du kan utveckla och anpassa ditt sätt att leda i olika situationer. Du lär dig mer om olika deltagar- och grupprocesser.
Varje steg i ledarutvecklingen är 9 studietimmar (9x45 minuter).
Formerna för ledarutvecklingen skiftar i olika delar av landet. Ibland ordnas kurser med övernattning, ibland på dag- eller kvällstid.