• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Språkstöd

Många studieförbund har verksamhet tillsammans med flyktingar och nyanlända. I årets höstbudget ger regeringen extra pengar till studieförbunden just för detta. Att lära sig svenska är viktigt – men sannerligen inte så enkelt. (Ur Cirkeln nr 3 2019)

Vardagliga samtal, i mer eller mindre organiserad form, är ofta en bra väg in i ett nytt språk. För dig som vill vara språkstödjare, eller bara ge dig in i samtal med någon som inte kan svenska så bra, kommer här några enkla tips. Det viktiga är att ni båda vågar, utifrån insikten om att det är genom många vardagliga samtal man lär sig ett nytt språk.

1. Dialog – inte monolog

När vardagliga samtal är grunden för språkinlärning får ingen dominera för mycket. Låt era samtal bli just dialog, där ni helst pratar ungefär lika mycket.

2. Hitta det gemensamma

I mötet med vuxna finns säkert erfarenheter ni kan dela. Försök hitta det gemensamma och låt det bli temat för ert samtal. Styr inte för mycket, utan låt den som ska träna svenska forma samtalets innehåll och riktning. Det kan finnas saker som är känsliga, till exempel om flykten eller situationen i hemlandet.

3. Låt det ta tid – och bli tyst

Hetsa inte när du pratar med någon som inte kan svenska så bra. Låt den du pratar med tänka efter, och vara tyst ibland, just för att hitta rätt ord. Lättare sagt än gjort, visserligen. Men att hela tiden gå in och avbryta, korrigera och komma med lösningar, är sällan så bra.

4. Fråga om du inte förstår

Låtsas aldrig att du förstår, när du inte gör det. Fråga i stället!

5. Gör saker tillsammans

Att bara sitta ner och prata är okej, men ibland kan det vara lättare att få igång ett samtal om ni gör något tillsammans. Ta en promenad, lyssna på musik, gå till affären… Att uppleva saker tillsammans föder nya samtalsämnen.

6. Du är ingen lärare

Alla kan vara språkstödjare och behöver inte alls ha ambitionen att med pedagogisk finess lära ut svenska språket. Det kan du överlåta till andra. Det viktiga är att samtala – och göra det mycket. Det är guld värt för den som ska lära sig ett nytt språk.

Läs mer om Studiefrämjandets språkverksamhet!

Ur Cirkeln nr 3 2019.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 september 2020