Gå till Studiefrämjandet.se

Trendspaning i föreningslivet

Vad väcker intresse och vilka vägar tar sig människors ideella engagemang? Och hur ser samarbetet med Studiefrämjandet ut? Cirkeln frågade tre av Studiefrämjandets största medlemsorganisationer.

Friluftsfrämjandet

Kravlösa steg in i friluftslivet

Friluftslivet fick en ordentlig skjuts under pandemin, och det har hållit i sig.

– Intresset är stort för att kravlöst ta första steget in i en friluftsaktivitet, utan att behöva köpa en massa dyra grejer, säger Truls Neubeck, chef för Friluftsfrämjandets utbildningsorganisation Friluftsakademin.

Många känner till Skogsmulle, men i Friluftsfrämjandet finns en bred verksamhet för alla åldrar – skridsko, skidor, klättring, vandring och mycket mer. Dessutom finns ett nära samarbete med skola och förskola, genom utomhuspedagogiken I Ur & Skur.

Enligt Truls Neubeck trendar ingen särskild del av friluftslivet just nu. Däremot, menar han, vill allt fler testa många olika slags aktiviteter.

– Och människor deltar gärna i ledarledd verksamhet som innefattar gemenskap i en grupp.

En annan tendens är att allt fler i samhället – även beslutsfattare – börjar inse vad en aktiv fritid betyder för hälsa och välbefinnande.

– Tyvärr har inte det ekonomiska stödet till friluftslivet ökat på samma sätt som till idrotten. På flera håll har vi långa köer till våra barn- och ungdomsverksamheter, säger Truls Neubeck.

Bred rörelse

Friluftsfrämjandet vill finnas till både för nyfikna nybörjare och för dem som vill ta steg vidare till mer avancerade friluftsäventyr. Basen är de 6 500 ideella ledarna i de 285 lokalavdelningarna.

– Helt klart behövs fler ledare, så att vi kan möta behoven hos allmänheten, säger Truls Neubeck som tror på ett utvecklat samarbete mellan Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandet.

– Det handlar om att samla ännu fler människor till ett organiserat friluftsliv och kanske till ett ledaruppdrag. Vi är en gräsrotsrörelse och jag tror att samarbetet mellan oss och Studiefrämjandet måste växa underifrån. Det finns en risk att bildningsperspektivet ibland tappas bort i det aktivitetsinriktade föreningslivet, menar Truls Neubeck.

– Folkbildningens tankar om demokratiska samtal och möten ligger ju i linje med hur vi vill att det ideella föreningslivet i stort ska utvecklas. Här finns många möjligheter till samverkan.

Om Friluftsfrämjandet

  • Bildades 1892
  • Har cirka 110 000 medlemmar i 285 lokalavdelningar
  • Utbildar årligen 1 500 ledare i olika friluftsgrenar
  • Ger ut tidningen Magasin Friluftsliv
  • Besök Friluftsfrämjandets webbsida

Naturskyddsföreningen

Naturkänslan förenar människor

– Vi ser ett växande intresse för lokalt och praktiskt miljöarbete. Det säger Marie Spörndly, verksamhetsutvecklare på Naturskyddsföreningen.

Med sina 200 000 medlemmar är Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation. Visionen är ”en hållbar framtid på en frisk och levande planet”.

Naturkänsla, engagemang, påverkan, konsumentmakt och samarbete, är de fem förändringsmetoder Naturskyddsföreningen arbetar utifrån. Marie Spörndly framhåller ”naturkänslan” som en möjlighet att förena människor, i en tid när samhällsdebatten är konfrontativ och polariserad.

– Trots skilda politiska uppfattningar kan de flesta förenas i att vi behöver ren luft, friskt vatten och en levande natur där vi kan titta på blommor och plocka blåbär, säger hon.

Lokalt fokus

Drygt tio procent av Naturskyddsföreningens medlemmar deltar aktivt i verksamheten.

– Att vara stödjande medlem är helt okej, men vi jobbar hårt för att fler ska bli aktiva i våra kretsar, säger Marie Spörndly.

En tendens är att allt fler lockas av praktiska aktiviteter med hållbarhetsfokus.

– Det kan handla om att träffas för att laga kläder eller anordna foodjam, gemensam hållbar matlagning.

I Naturskyddsföreningen märks även ett ökande intresset för skogen och biologisk mångfald.

– Lokala skogsinventeringar är en av många aktiviteter. Det handlar om att kartlägga ett avgränsat skogsområde för att bedöma dess naturvärde och se vad det betyder för den biologiska mångfalden.

Lära känna varandra

Samarbetet mellan Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet fungerar ofta bra, men det finns utvecklingspotential. En nyckel till ett gott samarbete är, enligt Marie Spörndly, att organisationerna möts och lär känna varandra.

– Det måste finnas en win-win-känsla och en del av våra kretsar har inte riktigt förstått vad Studiefrämjandet kan erbjuda utöver en lokal. I Västra Götaland har det fungerat jättebra. Där träffas de och planerar gemensamma aktiviteter.

Marie Spörndly tror att folkbildningens idéer om samtal och gemensamt lärande har stor betydelse.

– Den tid vi lever i väcker stor oro hos många, människor behöver mötas och ventilera oron med andra. Där tror jag vi från Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet tillsammans kan göra mer.

Om Naturskyddsföreningen

Sverok

K-pop och nya föreningsformer

– I spelkulturvärlden kan du vara dig själv. Vi är alla lite nördiga, så ingen dömer någon annan. Det säger Evelina Ferbrache, ordförande för spelkulturförbundet Sverok.

Inom Sverok samlas en lång rad spelformer; lajv, cosplay, brädspel och figurspel är några av dem.

– Just nu växer intresset för K-pop starkt, där grupper skapar danser och kläder kopplade till deras idoler inom koreansk popmusik. Det är en kulturform som passar utmärkt för studiecirklar, säger Evelina Ferbrache.

Efter pandemins isolering har LAN också kommit tillbaka starkt. Det är mötesplatser där man träffas fysiskt och spelar dataspel, ofta under en helg.

– Det skapar en helt annan gemenskap än att sitta hemma och spela, säger Evelina Ferbrache.

Första kontakten

Merparten av Sveroks verksamhet sker i de cirka 1 500 lokalföreningarna. För många ungdomar är Sverok första kontakten med det demokratiska föreningslivet. Formerna för engagemanget förändras hela tiden. Nu växer föreningar, där möten och verksamhet sker på digitala plattformar. Det här utmanar den traditionella bilden av en förening, där medlemmarna bor på samma plats och träffas i en lokal.

– De nya föreningarna passar inte alltid in i mallen för kommunalt föreningsstöd, men vi vill möta ungdomar på deras villkor. Annars kommer vi inte att se dem, varken i folkbildning, studiecirklar eller i föreningslivet, säger Evelina Ferbrache.

En annan utmaning för många av Sveroks föreningar är svårigheten att öppna ett bankkonto. Det är dyrt och krångligt, och ibland omöjligt om de i föreningsstyrelsen är för unga.

Andningshål

Enligt Evelina Ferbrache fungerar samarbetet med Studiefrämjandet ofta bra.

– Kanske behövs lite fortbildning på en del håll i Studiefrämjandet om hur man kan stödja spelkulturföreningar och koppla ihop spelkultur med studiecirklar. För många människor är spelkulturföreningarna ett andningshål där de får vara sig själva. Inom Sverok har man vänt det ibland nedsättandebegreppet ”nörd” till något positivt.

– Ett specialintresse är inte så konstigt i spelkulturen, så spelkulturen blir väldigt öppen och icke-dömande. Det gör det lättare för HBTQIA+ personer och NPF:are* att delta utan att känna sig utpekade, säger Evelina Ferbrache.

  • NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Om Sverok

  • Bildades 1988 
  • En av landets största ungdomsorganisationer 
  • Har cirka 39 000 medlemmar 
  • Har cirka 1 500 medlemsföreningar
  • Besök Sveroks webbsida

Läs mer om föreningsverksamheten hos Studiefrämjandet.

Ur Cirkeln nr 1 2025.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 11 maj 2025