Prat utan hat
#Jagärhär har på bara tre år växt till en kraftfull rörelse mot hat och hot på nätet. Initiativtagaren Mina Dennert är inte ute efter att lägga locket på några åsikter. Tvärtom vill hon att alla röster ska höras. Dagens infekterade tonläge gör att många tvekar, av ren rädsla. ”Åsikt är en sak, hat något helt annat”, säger hon. (Ur Cirkeln nr 1 2019)
Hat, hot och ett allmänt skrikigt tonläge. Det har blivit vardag i det sociala mediernas spår. Drömmen om nätet som en plats för sansade och nyanserade samtal blev visst bara en dröm.
Under flera år iakttog Mina Dennert utvecklingen med tilltagande frustration. Hur vissa skrämdes till tystnad, medan andra inte skämdes ett dugg för fördomsfulla utfall och personangrepp. Tills för tre år sedan, då Mina startade Jagärhär.
– Jag insåg att vi måste vara modiga och stå emot. Stoppa det politiska näthatet, och stötta dem som utsätts för hat.
Lunchföreläsning
Cirkeln träffar Mina just när hon laddar för en lunchföreläsning på Södra Stockholms Folkhögskola. Skolan ligger i ett industriområde, nära förorterna Fittja och Skärholmen. Ett hundratal elever slevar in vegansoppa eller medhavd lunchmat. De flesta är runt tjugo och uppåt. Många går här för att skaffa sig gymnasiekompetens. Rektorn Gunnar Elwin berättar att eleverna har bakgrund i ett femtontal olika länder. Han förklarar lunchföreläsningarna med att ”det alltid är bra att få in kunskap utifrån”.
Medan Mina äter smörgås och laddar för föreläsningen berättar hon om tankarna bakom Jagärhär. För det första är det själva namnet. Att säga ”jag är här” är ett sätt att tala om att det finns en motkraft. Den som rör sig på vissa sajter på nätet kan annars lätt att tro att Sverige håller på att gå under. Det verkar också som om alla är emot invandring och homosexualitet.
– Så är det ju inte alls, och vi vill att det finns andra åsikter.
”Vanligt folk” och eliten
Facebookgruppen #jagarhar har 75 000 följare, och många av dem agerar aktivt mot fördomar, hets och hat på nätet. Det kan ske genom allt från enkla inlägg, typ ”jag håller inte med dig” till mer argumenterande kommentarer, men på ett sakligt och lugnt sätt. En regel är att enbart agera i öppna kommentarsfält och Facebookgrupper, aldrig i slutna grupper och privatpersoners profiler på sociala medier.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Jagärhär har anklagats för att vilja strypa debatten, och censurera ”vanligt folk” så att bara ”elitens” politiskt korrekta åsikter hörs.
– Vi vill inte alls tysta några röster, men vi försöker prata på ett civiliserat sätt. Du kan vara emot asylinvandring, men inte säga att flyktingar är kackerlackor som förtjänar att dö. Åsikt är en sak, hat något annat, säger Mina.
Hon anser att samhällets reaktioner är för slapp när det gäller att sätta fast dem som faktiskt begår brottsliga handlingar.
– Både polisen och sociala medieföretag måste bli bättre. Hets är förbjudet och måste lagföras. Att ge nazister arenor på bibliotek och skolor tycker jag är helt fel.
Känt sig utanför
Att Mina Dennert skulle hamna mitt i kampen mot näthat är kanske inte så konstigt, med tanke på hennes egen bakgrund. Hon föddes 1975 i Iran, adopterades och växte upp i Göteborg. Känslan av utanförskap har alltid funnits, och konstant fått näring – från blickar på Ica till kommentarer om hennes utseende och bakgrund.
Att kämpa mot diskriminering och för rättvisa har alltid varit självklart för Mina. Men att offentligt våga ta fajten mot näthatarna, är inte det riskabelt?
– Jag vill att människor ska ha civilkurage, och då är det ju bra att jag börjar träna på mig själv, säger hon.
Mina har alltid varit lite av en äventyrare. Hon har rest mycket och bodde några år i New York, innan hon återvände till Göteborg. Drömmen var att bli utrikeskorrespondent. Hon blev journalist, och lika engagerad som hon är mot näthatet, lika viktigt är det att kämpa mot alla lögner som sprids på nätet. Det är egentligen två sidor av samma mynt.
– Jag tror att många i dag inte kan skilja mellan fakta och påhittade falska nyheter. Gränserna suddas ut och det gör att många får en förvrängd bild av verkligheten.
Godhetsknarkare
Mina uppmanar alla att förhålla sig kritiskt till uppgifter på nätet. Några tips är att alltid kolla vem som är meddelandets avsändare, att fundera över om uppgifterna verkar rimliga och att se efter om de som angrips har chans att komma till tals och försvara sig.
Det gäller även att hålla reda på orden. Ett trick bland många, i alla fall i högerpopulistiska kretsar, är att förvränga orden, och på så sätt svärta ner begrepp som i allmänhet har positiva laddningar. Den som vill göra gott blir en ”godhetsknarkare”, den som står upp för allas lika värde en ”pk-hora” och den som försvarar folkstyret blir ”demokratiterrorist”.
– Jag gillar ju politik och vill att andra ska göra det. Den här utvecklingen gör att vettiga politiska samtal blir allt svårare att föra, säger hon.
Så drar föreläsningen igång, med ett uppmärksamt gäng unga folkhögskoleelever i publiken. För Mina är det här ingen ovanlig situation. Att förläsa och utbilda om näthat, källkritik och demokrati är en del av arbetet i Jagärhär.
Hon bollar iväg frågor till publiken:
Brukar ni vara på sociala medier?
Har ni själva varit utsatt för näthat?
Känner ni till fake news?
Hon visar klipp från Youtube om hur lätt det är att manipulera och förvränga uttalanden, i det här fallet president Obama som i en fejkad inspelning säger något han aldrig sagt i verkligheten. (sök på youtube ”fake Obama” och titta själv).
De unga folkhögskoleeleverna är med på noterna under den timslånga föreläsningen, och det verkar på reaktionerna som en och annan ny insikt väcks till liv. Efteråt är det många som kommer fram och vill prata.
För Mina väntar nu en dag av möten i Stockholm. En artikel till Unesco om ”hot och hat ur ett kvinnoperspektiv” ska skrivas och kontakter tas med USA och den nystartade amerikanska avdelningen av Jagärhär. Mycket på gång alltså.
– Det här är mer ett liv än ett jobb.
MINA DENNERT
Född: 1975 i Shiraz Iran, uppväxt i Göteborg.
Familj: Man och tre barn.
Bor: Hus i Billdal utanför Göteborg.
Gör: Journalist och social entreprenör, grundare av Jagärhär.
Läser: Om tyranni – tjugo lärdomar från tjugonde århundradet av Timothy Snider. Alla borde läsa den, så att vi lär oss se upp och inte gör samma misstag som för hundra år sedan.
Lyssnar på: Näääk, svensk rappare. Min sons favorit och numera även en av mina.
FAKTA #JAGÄRHÄR
• En politiskt och ideellt obunden förening.
• Arbetar för ett inkluderande samhälle utan hat.
• I Facebookgruppen #jagarhar finns 75 000 medlemmar.
• Finns med systerorganisationer i flera europeiska länder och USA.
• Mer info på www.jagarhar.se
REAGERA PÅ HAT OCH FÖRDOMAR
Fem tips från Mina Dennert
- Våga diskutera på nätet, även om du inte är expert. Du måste inte veta allt för att uttala dig. Ju fler som vågar prata, men på ett civiliserat sätt, desto bättre.
- Du behöver inte argumentera. Ett enkelt sätt att bemöta näthat eller fördomar är att säga: ”Jag håller inte med dig”. Det är ändå en markering.
- Om du inte själv vill agera, ge stöd till dem som gör det.
- Vill du helst prata med någon du känner, till exempel en vän på Facebook, eller någon du inte alls känner personligen? Fundera vad som känns bäst för dig.
- Skaffa allierade, till exempel genom att gå med i #jagarhar. Ensam är inte stark, när det kommer till hat och hot på nätet.