Möt Helin Ljungberg, cirkelledare
Folkbildning är en tillgång för Sverige, säger Helin Ljungberg på Studiefrämjandet i Östergötland. Läs intervjun med Helin, som är uppväxt i Kurdistan, om hur hon ser på folkbildning och hur en bra ledare ska vara. (Ur Cirkeln nr 2 2017)
Namn: Helin Ljungberg
Ålder: 57
Bor: Linköping
Familj: Emil Jian, 25 och Ellinor-Tara, 21
Gör: Folkbildningssamordnare inom integration, asyl och samhälle på Studiefrämjandet Östergötland och cirkelledare. Utbildad folkhögskollärare.
Vilka studiecirklar har du varit ledare för?
Bland annat cirklar med Kurdiska kvinnoföreningen här i Linköping. Vi diskuterade allt möjligt. Vi bestämde vad vi skulle ta upp nästa gång och vem av deltagarna som skulle introducera.Det kunde handla om allt i samhället. Många spännande diskussioner.
Vad är det du gillar med studiecirklar?
Att alla kan komma till tals och säga sin mening i en mindre grupp. För mig är det grunden i demokratin.
Du har din bakgrund i den iranska delen av Kurdistan. Finns det studiecirklar där?
Inte på samma sätt som här. Där är det mest familjen som gäller efter skolan. Det fina med cirklarna är ju att man lär sig hela livet. Att det är fritt och frivilligt, och ändå så många som vill vara med. Jag tror inte infödda svenskar förstår vilken stor tillgång alla studiecirklar är.
Du har blivit utsedd till årets studiecirkelledare 2016 av Bildningsförbundet i Östergötland. Hur kändes det?
Det kändes jättefint. Jag är stolt.
Vad gör dig till en bra ledare?
Först och främst: En ledare ska inte bestämma allt. Jag tänker att alla deltagare kan berika gruppen, och jag försöker se till så att alla får göra det. Det gäller att kunna lyssna. Det får inte heller finnas någon rädsla i gruppen. Vi ska vara trygga och ha kul tillsammans.
Varför är du så engagerad?
Människor driver mig framåt. Jag blir så imponerad av alla som har en tuff historia i sitt liv, men som ändå ser framåt. Min vision är att alla som kommer till Sverige ska trivas här lika bra som jag gör.