• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Meningsfullt liv

Ta ner frågan om livets mening på jorden och fundera över vad som gör ditt liv meningsfullt.

Meningen med livet är en av mänsklighetens stora frågor. Något vi funderat över i tusentals år, utan att få ett entydigt svar. Att i stället fråga sig vad som gör vårt liv meningsfullt, är att ta ner frågan om livets mening på jorden.

Då inser vi snabbt att svaret är djupt individuellt. Vad som är meningsfullt för dig kan din granne tycka är totalt meningslöst. Men att vi skiljer oss åt, betyder inte att frågan i sig är meningslös.

Många sätter likhetstecken mellan mening och syfte. Något blir meningsfullt först när det leder till något. Att själva resultatet är det centrala. Det är helt naturligt. Sätter vi igång att baka, ser vi fram emot första tuggan av det nybakade brödet. Men det meningsfulla behöver inte alltid ligga i resultatet. ”Vägen är viktigare än målet”, är ett välkänt talesätt.

Frågan om mål och syfte diskuteras mycket inom folkbildningen. Vissa betonar att folkbildning, till skillnad från utbildning, inte behöver ha ett uttalat syfte. Att själva lärandet eller skapandet har ett egenvärde, utan att det måste leda vidare till något annat.

Så klart kan det finnas hinder på vägen till meningsfullheten. För de flesta människor på jorden handlar tillvaron om att överleva, knappast om att leva ett meningsfullt liv. Materiella villkor begränsar möjligheterna.

Ett annat hinder är normer och föreställningar om hur ett meningsfullt liv ska vara. Ett stimulerande arbete, en aktiv fritid, en vältränad kropp lagom fylld med nyttig mat… Krav från omvärlden kan göra det svårare att hitta fram till din egen meningsfullhet.

Trots dessa hinder kan nog alla, oavsett förutsättningar, ladda sin vardag med mer meningsfullhet. Just därför kan det vara bra att då och då fråga sig själv: Använder jag livets timmar och dagar till något som är meningsfullt just för mig?

Eftersom vi är olika finns inget standardsvar på frågan. Käcka råd finns det gott om på internet. Men det som framför allt krävs är lite eftertanke och självkännedom. Några dimensioner kan vara utgångspunkter, när du navigerar dig fram till vad som ger dig mening – vad du värdesätter i livet. Så var befinner du dig på skalan? Åt vilket håll vill du gå framöver, för att hitta dina meningsfullheter?

Tillsammans – ensam

Människan är ett flockdjur. Familjen, idrottslaget, föreningen, arbetskamraterna… de allra flesta vill ingå i sammanhang tillsammans med andra. ”Umgås med familj och vänner” är ett vanligt svar på frågan om vad människor värdesätter i livet. Relationer ger livet mening.

Men om vi tar frågan vidare: Vilka gillar du att hänga med? Umgås du helst med välkända ansikten, som delar dina intressen och värderingar? Eller går du igång på nya bekantskaper, och gärna sådana som har andra erfarenheter och uppfattningar än du själv?

Oavsett vad du föredrar kan det vara en utmaning att få till bra relationer med andra. Ofrivillig ensamhet är ett stort problem i dagens samhälle. Att bidra till ”möten” och ”mötesplatser” är något studieförbunden ofta betonar som en av sina viktigaste uppgifter. För deltagare i studiecirklar är gemenskapen i gruppen meningsskapande, för många till och med viktigare än själva lärandet i sig.

Det finns så klart skillnader i vilken grad vi finner mening av sociala kontakter. Några vill ha folk omkring sig mest hela tiden, andra är mer av solitärer som på egen hand kan uppleva mening i livet.

Ibland används uttrycken introverta och extroverta personligheter. Den introverta är främst upptagen av sina egna tankar och känslor medan den extroverta är mer orienterad mot omvärlden. Psykologen Carl Jung menade att ingen är helt introvert eller extrovert. ”En sådan person skulle vara på ett dårhus”, skrev han. Men någonstans på skalan befinner vi oss alla. Är du nöjd med din position för att livet ska kännas meningsfullt? Om inte, hur kan den förändras?

Djup – bredd

Mycket av studieförbundens verksamhet kretsar kring människors fritidsintressen. Över nio av tio svenskar uppger i en undersökning att ett fritidsintresse skänker livet lycka och mening. Men det finns skillnader i hur vi ser på våra intressen.

Lite tillspetsat kan man säga att vissa ägnar hela livet åt att fördjupa sig inom ett avgränsat område. Andra är mer flyktiga och går igång på nya aktiviteter, ibland väsensskilda från varandra.

Yrkeslivets uppdelning i generalister och specialister är ett uttryck för skillnaden mellan bredd och djup. I det här numret av Cirkeln porträtteras professor Ola Sigurdson som i tio år forskat om humorns historia, och skrivit 1 400 sidor i ämnet. Helt klart djuplodande!

Nördar är en, ibland nedsättande, beskrivning av specialisten. Men vi ska nog tacka nördarna, tänk bara på forskaren som ägnar hela sitt liv åt att studera ett virus – och kanske räddar livet på dig.

Viktigare än om ditt intresse går på djupet eller på bredden är nog frågan hur ett intresse uppstår. Här är nyfikenhet ett nyckelord. På nätet finns massor av tips om hur du kan boosta din nyfikenhet. Kanske är det värt att försöka, för som beteendevetaren Gunnel Ryner skriver: ”Att odla vår nyfikenhet hjälper oss att skapa ett liv som känns både meningsfullt, engagerande och njutbart.”

Praktik – teori

Hand eller huvud, göra eller tänka… Vad gillar du bäst? ”Praktiserandet” kan ta sig många uttryck. Inom folkbildning hör kulturskapande till de mest populära ämnena. Måla olja, virka, spela musik är bara några av de studiecirklar som varje år lockar tiotusentals deltagare. Själva känslan av att befinna sig i en kreativ process skapar mening.

Andra är mer av teoretiker. De kanske står vid sidan av, betraktar det praktiska skapandets glädje och funderar över de psykologiska orsakerna till varför just detta uppfattas som så meningsfullt.

Forskaren och författaren Farshid Jalalvand är inne på detta spår när han i boken Apan & Filosofen skriver att det meningsfulla ”infinner sig när man känner sig uppfylld av att genom utbyte med andra ha fått nya insikter, nått nya höjder, förvärvat djupare förståelse”.

Det mesta vi gör i livet innehåller såklart både teoretiska och praktiska moment, där vi först planerar (teori), sedan genomför (praktik). När du navigerar dig fram i livet kan det ändå vara en idé att fundera över vad som skänker dig störst mening – utan att värdera det du kommer fram till. Djupa filosofiska tankar tenderar att ha högre status än att sticka en vante. Men knappast för den som fryser om händerna.

Jag – vi

Är jakten på meningsfullhet ett uttryck för den individualiserade tid vi lever i? Ska det meningsfulla alltid utgå från mina egna behov?

Om människan i grunden är egoist eller altruist är en omdebatterad fråga. Men det är uppenbart att många finner mening i att hjälpa till att göra livet lättare för andra, även om det kräver uppoffringar för egen del.

Många ser också mening i att ingå i större sammanhang, utanför den egna individuella bubblan. Hela föreningslivet skulle snabbt slockna om människor inte tyckte det var meningsfullt att delta och göra ideella insatser. Vi samlas både kring engagemang i samhällsfrågor och konkreta insatser i idrottsklubbar och kulturföreningar. Känslan av att vara delaktig i något större än dig själv ger mening.

En del kan säkert ägna hela sitt liv åt sitt eget välbefinnande, utan en tanke på att vi lever i ett samhälle tillsammans med andra. Men få skulle nog svara ja på frågan om detta är det enda meningsfulla i livet.

”Lev i nuet!” Säkert har du hört uttrycket. Men vad menas egentligen med det? Och är det över huvud taget möjligt? Våra tankar finns med oss hela tiden – om dåtid, nutid och framtid. Kanske handlar uppmaningen att leva i nuet om att försöka öppna våra sinnen och uppmärksamma det som sker här och nu.

Som Joel säger här nedan: ”Det kan vara små meningsfulla vänligheter i livet, som ett möte på bussen.”

Vad gör ditt liv meningsfullt?

Cirkeln ställde frågan till fyra anställda i Studiefrämjandet.

Ingela Ogdal, 40, Tierp och Stockholm

Att hitta andningshål av kreativitet, i ett ganska kravfyllt samhällsklimat. Nyfikenheten ger också mening till livet. Jag mår bra av att söka och hitta nya sammanhang, nya kontakter, nya diskussioner, ny kunskap. Att aldrig fastna och stå still, varken i mina åsikter eller i mitt lärande, det är meningsfullt för mig. Ibland känner jag mig lite som Pippi Långstrump och tänker ”det här har jag aldrig gjort förut, så det är jag nog bra på”.

Joel Öhlund, 38, Uppsala

Sammanhang och samvaro är det första jag tänker på. Det kan vara små meningsfulla vänligheter i livet, som ett möte på bussen. Samvaron med familj och vänner ger en tyngre meningsfullhet. Intryck och uttryck är två andra ord som jag funderar på när man pratar om mening. Intryck får du av andra, uttrycka dig kan du göra själv. Båda sakerna ger mening. Mina stora intressen är musik och naturen, och så klart är det också meningsfullt för mig.

Elin Sjöman, 31, Uppsala

Jag tänker på mitt jobb här på Studiefrämjandet, för det är faktiskt en lyx att få jobba med något som känns meningsfullt, som gör världen lite bättre. Jag är kristen så för mig är livet i sig själv meningsfullt. Människor är olika, men alla är vi en del av skapelsen. Tron ger mig en grundtrygghet, en meningsfullhet på ett större plan. Min dotter är det finaste som hänt mig, men jag vill inte att hon ska behöva bära ansvaret av att vara meningen med mitt liv.

Nicklas Hovberg, 45, Västerås

Dagdrömmar och musik är meningsfullt för mig. Här och nu räcker inte. Jag måste ha drömmar och mål om framtiden, annars kan jag lika gärna ligga kvar i sängen. Mina drömmar kan handla om vad som helst, från en jordenruntresa till att bygga en altan. Musik är mitt stora intresse och så klart finns drömmar där också. Pandemin gjorde mig deprimerad, för det fanns inget nästa kapitel i livet. Framtiden kändes som en trög ärtsoppa. Meningslöst!

Största frågan av alla

I alla tider har människor försökt hitta svar på frågan om meningen med livet.  Det har väl gått sådär. Här är några perspektiv på frågan, men spekulationerna om livets mening lär nog leva vidare in i framtiden.

Religion

Meningen med livet är i allmänhet kopplad till en högre makt. Bland kristna kan man ibland höra att ”Gud har en plan för varje människa”. Meningen är att uppfylla den planen, och därmed Guds vilja. Religiösa tankar om meningen med livet inbegriper ofta ett slutligt tillstånd av befrielse från det lidande som präglar livet här på jorden.

Filosofi

Många filosofiska riktningar spekulerar om meningen med livet. Enligt Aristoteles skapas ett meningsfullt liv i samspel med andra. Immanuel Kants tänkande fokuserade på livets mening i termer av att följa moraliska och etiska regler. Existentialismens genombrott på 1900-talet fick stor betydelse, utifrån tanken att varje individ måste skapa sin egen mening med livet – någon annan mening finns inte.

Biologi

Utifrån ett strikt biologiskt eller evolutionärt perspektiv har livet ingen inneboende mening. Där-emot strävar levande varelser – från människa till mygga – efter att överleva och föröka sig. Men det är snarare ett biologiskt faktum än ett svar på frågan om meningen med livet. Även om de flesta instämmer i att barn – förutom att bidra till vår arts överlevnad – också skänker mening i livet.

Humanism

Humanismen är en samling idéströmningar som rymmer många tankar om meningen med livet. Gemensamt är en betoning på människans potential att skapa mening genom att leva och verka i enlighet med det ansvar vi har som individer och samhällsvarelser.

Meningen med livet enligt Micael Dahlen

I En liten bok om meningen med livet resonerar Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, på ett initierat, lättillgängligt och humoristiskt sätt om den stora frågan. Här är några av hans förslag, ofta med hänvisningar till forskning på området:

Tänk på döden

Genom att då och då tänka på döden ser vi frågan om livets mening i ett starkare ljus.

Naturskåda

Blicka mot horisonten eller ägna dig åt den japanska trenden moss-skådning. Utomhus i naturen blir du mindre närsynt och vidgar perspektiven.

Rutinera mera

”Vi behöver rutiner i våra liv. Utan dem riskerar vi att känna oss hjälplöst svävande i rymden”, skriver Dahlen. Omfamna därför dina rutiner.

Livsberätta

Berätta om ditt liv för andra, i dagböcker eller i dina tankar. Nostalgiska människor känner i genomsnitt lite större mening i livet än andra, visar forskningen.

Bli bättre

Meningen med livet är att nå den högsta möjliga kunskapen, menade Platon.  En variant är att försöka bli bättre som människa – och våga tro att det är möjligt!

Ur Cirkeln nr 2 2024.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 23 september 2024