Allt vi inte pratar om
Fler män behöver tala öppet om hur de mår. Det är kärnan i Allt vi inte pratar om – en bred satsning för att få igång samtal mellan män – om sådant som män sällan diskuterar. (Ur Cirkeln nr 1 2018)
Modiga män som klarar det mesta. Schablonbilden finns där, men stämmer den?
– När det gäller att prata om känslor är vi män nog inte så modiga, säger Thor Rutgersson som tillsammans med Ida Östensson skrivit boken Allt vi inte pratar om.
Nu vill de, med samtalet som metod, få män att våga och vilja ta sig an frågor som de flesta säkert funderar över – men mest i det tysta, för sig själva. Allt vi inte pratar om utgår från sex olika teman: kärlek, skörhet, flyktvägar, ego, sex och vänskap.
Börja enkelt
Thor Rutgersson hoppas att materialet ska locka även män som känner motstånd och är ovana att prata om känslor och relationer. Hans råd att börja i det enkla.
– Lyssna själv på ett avsnitt av poden och testa att prata med några personer du känner dig trygg med.
Vad som behövs är alltså män som vågar ta initiativet på hemmaplan – på jobbet, i idrottsföreningen eller i studiecirkeln. Och här kommer Studiefrämjandet in i bilden. De har kontakter med mängder av grupper och föreningar i hela landet, och har tagit fram ett studiematerial.
– För den som vill starta en studiecirkel eller komma igång på något annat sätt finns hjälp att få hos oss, säger Jonas Kofod på Studiefrämjandets Riksförbund.
För Studiefrämjandets del gäller Allt vi inte pratar om livskvalitet – för enskilda människor och i samhället i stort. Mäns isolering och brist på förtrolighet är roten till många problem.
– Om inte människor mår bra kommer heller inte demokratin att göra det i längden. Därför måste folkbildningens organisationer ta den här problematiken på djupaste allvar, säger Jonas Kofod.
"Allt vi inte pratar om" görs av jämlikhetsstiftelsen Make Equal, i samarbete med Studiefrämjandet och med IOGT-NTO, Bonnier Bookery, Acast och Månpocket.