Tillgänglig festival
En musikfestival bland andra men ändå alldeles speciell. Hamnrock i Motala har medvetet satsat på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. – Jag har insett att mer förenar än skiljer oss människor åt, säger Mats Lööf på Studiefrämjandet. (Ur Cirkeln nr 2 2016)
Sommar är festivaltid, men inte för alla. För vissa stannar festivaldrömmarna just vid drömmar. Att göra en musikfestival för alla – även för personer med funktionsnedsättning – är en bärande tanke för Hamnrock i Motala, som de senaste åren lockat i genomsnitt 2 000 besökare under festivaldagen.
– Lärorikt och otroligt givande. Hit kan vem som helst komma utan att bli uttittad och känna sig ensam, säger Mats Lööf, som jobbar med musik och media på Studiefrämjandet i Östergötland och i tio år varit ansvarig för Hamnrock.
För att öka tillgängligheten gäller det att tänka till. Ramper, punktskrift, dövtolkar och öltält med låg, rullstolsanpassad bardisk är några exempel. Mats vill helst undvika speciallösningar. Alla toaletter är tillgängliga och all mat ska gå att äta utan avancerad finmotorik.
Bred publik – och musik
Hamnrock jobbar medvetet för en bred publik – och musik. Allt från metal till dragspel. Publiken har genom åren fått möta många kända och mindre kända artister, några med funktionsnedsättningar, som Vibbarna från Stockholm och MB Rockers från Tranås. Gruppboenden och handikappföreningar har varit viktiga samarbetspartners för att marknadsföra festivalen.
Initiativet till Hamnrock kom ursprungligen från Kim Larsson, som själv sitter i permobil och har varit både konferencier och rådgivare.
– Han har varit ett stort stöd och lärt oss att handikappade både har rättigheter och skyldigheter. En del är curlade och ganska passiviserade, men Kim har den inställningen att det mesta går, bara man vill, säger Mats Lööf.
Festivalvärdar
Under Hamnrock engageras ett femtiotal värdar från det lokala föreningslivet. De får specialdesignade jackor och fungerar som ledsagare och support för de besökare som behöver. Föreningarna får lite betalt som tack för hjälpen.
– Många besökare tycker det känns bra att komma utan sina personliga assistenter. Kunna klara sig själv men ändå känna trygghet att få det stöd de behöver, säger Mats Lööf.
Fysisk tillgänglighet är viktigt, men känslan och stämningen på festivalen är minst lika betydelsefull. Att bli bemött med respekt, bli tagen på allvar och dela glädjen i musiken har gjort Hamnrock till en framgång.
– En tjej med kryckor uttryckte det bra när hon sa att ”här kan jag vara utan att bli uttittad”, säger Mats Lööf.
Just i år tar Hamnrock ett sabbatsår, efter tio framgångsrika och arbetsamma år.
– Vi kommer säkert igen, och jag tycker definitivt att fler skulle testa att göra sina festivaler och arrangemang mer tillgängliga, säger Mats Lööf.
MATS LÖÖFS TIPS FÖR TILLGÄNGLIGA ARRANGEMANG
- Sträva efter hög grundtillgänglighet – undvik speciallösningar.
- Fråga och ta hjälp! Låt personer med funktionsnedsättningar bli testpiloter och ”konsulter”.
- Satsa på olika artister och musikstilar. Alla ska hitta något som passar dem!
- Festivalvärdar från föreningslivet har fungerat bra för oss.
- Ingen är perfekt från början. Anteckna det som funkar mindre bra, och bli lite bättre nästa gång.