• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Spelglädje med klaffgitarr

Aldrig spelat gitarr? Lugn! Efter två minuter kan du köra Dylans klassiska Blowin' in the wind. Jo, det är faktiskt sant. Klaffgitarren löser problemet. Det vet Christer Folkesson på Studiefrämjandet i Kumla. I över 15 år har han spridit musikglädje i Närke. (Ur Cirkeln nr 4 2017)

Klaffgitarren är en vanlig gitarr med en liten låda monterad på gitarrhalsen. I stället för att sätta fingrarna på strängarna, trycker du på klaffens tre olika lägen, med tre förinställda ackord. Varje läge har en färg, och samma färger återfinns i den utskrivna sångtexten, så du vet exakt när du ska ändra från gult till grönt eller rött. Kompet sköter du själv med den andra handen. Här brukar ibland lite osäkerhet smyga sig på bland nybörjarna.

– ”Kan du skala potatis?” Bra, då kan du också kompa, så är den frågan löst, säger Christer Folkesson som hjälpt till att starta många studiecirklar i Klaffgitarr.

Metoden fungerar för alla, men är särskilt gångbar bland personer med olika funktionsvariationer. På många äldreboenden är cirklarna i klaffgitarr en riktig hit. Inom psykiatrin och bland strokepatienter kan gitarrspelandet bli en del av rehabiliteringen.

Glädjespridare

Christer förundras ofta över musikens kraft som glädjespridare. Det gäller särskilt när människor får möjlighet att spela och sjunga själva.

– Det är klart att en del är osäkra i början, men jag har mött så mycket glädje när människor inser hur lätt det är att komma igång och hur bra det låter.

Christers jobb är att stödja studiecirklarna och få grupperna att komma igång och komma vidare – testa nya låtar, bli bättre på att kompa, lära sig stämma gitarren och våga ta ut svängarna. Säkert smittar hans entusiasm av sig. Den som möter Christer kommer inte undan förrän hen har en klaffgitarr i sitt knä.

– Jag känner att jag gör stor skillnad i människors liv. Kan man ha ett bättre jobb?

  • Klaffgitarren är skapad av Leif Ljungberg Blom och patentskyddad. Han tillverkar klaffgitarrerna, på nya och begagnade gitarrer. Mer information på www.klaffgitarr.com
  • Nyfiken på att komma igång med cirklar i klaffgitarr, kontakta Christer Folkesson, Studiefrämjandet Kumla.

Läs mer om Studiefrämjandets musikverksamhet!

Ur Cirkeln nr 4 2017.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020