• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Nytt ljud i Studiefrämjandet

Cirkeln har bett fyra av Studiefrämjandets anställda, som själva är kända musiker, tipsa om andra intressanta artister som är knutna till Studiefrämjandet. Här är resultatet. Värt en genomlyssning. (Ur Cirkeln nr 1 2019)

Johan Carlsson

Jobbar som: Sektionsledare Musik, Karlstad Ålder: 43 år

Johan har varit hårdrocksbasist sedan tidigt 90-tal. Hans band Sparzanza har sedan 1996 släppt åtta album och turnerat världen över. Det är det utländska band som på 2000-talet spelat flest gånger av alla - i Finland!

Tips 1: Damien

Hemort: Karlstad

Musikstil: Metal/hardcore

Varför så bra: Damien besitter en vansinnig energi! Samtidigt är detta ett rutinerat gäng som släppt ett album och spelat mycket live, bland annat på Nemisscener runt om i landet.

Bästa låt: Carry The Fire

Tips 2: John Moose

Hemort: Karlstad

Musikstil: Psykedelisk rock

Varför så bra: De har en egen stil, ett samhällsengagemang och psykedeliska live- shower. Bandets första album släpptes via en app där man var tvungen att bege sig ut i skogen för att höra på musiken. Detta uppmärksammades bland annat i Rolling Stone Magazine och The Time Magazine.   Bästa låt: Flower

Tips 3: Wolver

Hemort: Karlstad

Musikstil: Rock

Varför så bra: Inspirerade av band som Muse skapar Wolver en rock som inte många andra gör i dag. Bandet bildades på en fabrik i Gullspång där de vid löpande bandet övade sångstämmor för att få dagarna att gå. Nu är de redo för sitt debutalbum.
Bästa låt: Mad Man

Anna Palmer

Jobbar som: Musikhandläggare, Malmö Ålder: 31 år

Anna är gitarrist i bandet Arre! som bland annat vann Manifestpriset för årets punk 2016. Samma år var de också nominerade i kategorin rock/metal på P3 Guld. Nytt album släpps 15 mars.

Tips 1: Hey Elbow

Hemort: Malmö

Musikstil: Pop

Varför så bra: De skapar en stor och pampig ljudbild på bara tre personer. Bandet bildades i Malmö 2013 och har därefter blivit stora och erkända över hela världen.

Bästa låt: Blanca

Tips 2: MF/MB/

Hemort: Bollnäs

Musikstil: Alternativ rock

Varför så bra: De är feta live och begränsar sig inte till en enskild genre. Bandet bildades 2005 under namnet My Favourite Moonboots och flyttade därefter till Malmö. Nytt album är på gång.

Bästa låt: Casualties

Tips 3: Alice Boman

Hemort: Malmö

Musikstil: Pop

Varför så bra: Så skört och så intimt. Alice har skrivit låtar länge men började repa med band och spela live först 2013. Då tog hon mig och många andra med storm. Hon gick snabbt från det lilla till att bli världskänd. Nu hörs hon överallt.

Bästa låt: Be Mine

Haris Agic

Jobbar som: Utvecklingsledare, Studiefrämjandet, riksförbundet  Ålder: 42 år

Som singer-songwritern Hardy Hum har han skapat And We Should Die Of That Roar. Musiken utforskar själens mörkaste skrymslen och är en hybrid av träskblues, kabarémusik och en rejäl dos Tom Waits. Haris flydde krigets Jugoslavien som 15-åring, vilket färgar hans musik starkt.

Tips 1: Wetland

Hemort: Norrköping

Musikstil: Pop

Varför så bra: Sångerskans bräckliga och ärliga röst bärs fram av den punkiga nerven. Samtidigt ett band fullt med kompetenta musiker och låtskrivare.

Bästa låt: Downfall

Tips 2: The Old Spares

Hemort: Norrköping/Skärblacka

Musikstil: Garage/blues/punk

Varför så bra: De är helt galna! Östergötlands alldeles egna The Jon Spencer Blues Explosion fast råare, argare och roligare. Giggen framförs alltid från bagaget i deras Cheva Van. Uppriggat och klart på 25 s.

Bästa låt: A Wrong Size Deal

Tips 3: Mahlby

Hemort: Norrköping

Musikstil: Pop/rock

Varför så bra: En korsbefruktning av Drive-By Truckers, The Beatles, Wilco och Richard Hawley. De melankoliska kärlekslåtarna har förföriska melodier och Mahlby sjunger som en mästare - lagom nasalt och med ett perfekt vibrato.

Bästa låt: Tuesday Rain

Henrik Wiklund

Jobbar som: Verksamhetsutvecklare Musik och kultur, Umeå Ålder: 37 år

Henrik spelar bas och körar i punkrockbandet Sista brytet. Han har även jobbat på skivbolag samt som turnéledare och ljudtekniker.

Tips 1: Moloken

Hemort: Umeå

Musikstil: Progressiv metal

Varför så bra: De är bandet i Studiefrämjandets historia som repar mest. På ett år förvandlar de en perfekt replokal till demoniserad aska. Den kommande skivan ska vara så bra att trumhinnorna sprängs när man drar igång den.

Bästa låt: All Is Left To See

Tips 2: Duschpalatset

Hemort: Umeå

Musikstil: Indiepop

Varför så bra: Bandnamnet är så bra att musiken per automatik blir magisk. Låten Sjöstjärna handlar om att dyka ner under golvet utanför syslöjden. Stengolvet där var tydligen fyllt av trilobiter och andra fossiler.

Bästa låt: Drönare

Tips 3: Väärt

Hemort: Umeå och Malmberget

Musikstil: Svensk pop

Varför så bra: Verklighetsförankrad pop med mycket vemod. De sjunger om hur det är att gräva gruvgångar under sin egen stad. Slutar man gräva har man inte råd att bo kvar, men fortsätter man kommer huset att sväljas av gruvan.

Bästa låt: Malmkaravanen

Läs er om Studiefrämjandets stora musikverksamhet här!

Ur Cirkeln nr 1 2019.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 2 juli 2020