• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Möt Rahman Anisur

Läs intervjun med Bangladeshfödde fristadsförfattaren Rahman Anisur på Studiefrämjandet och Litteraturcentrum i Uppsala. Att skapa med ord, berätta om sinnet och att få andra att upptäcka litteraturen är Rahmans passion. (Ur Cirkeln nr 2 2018)

Namn: Anisur Rahman
Ålder: 40
Gör: Arbetar på Studiefrämjandet i Uppsala, i huvudsak inom Litteraturcentrum.
Bor: Lägenhet i Uppsala.
Familj: Fru och tioårig dotter.
Fritid: När jag inte skriver är jag helst tillsammans med min familj.

Alla bär på berättelser

Vilken är din passion?

Att skapa med ord, berätta om sinnet och att få andra att upptäcka litteraturen.

Berätta vad du gör

Jag arbetar med Litteraturcentrum i Uppsala, en mötesplats för professionella författare och amatörer. Vi har skrivarverkstäder, poesifestival, författarträffar, poesibuss, poesitåg och mycket annat. Alla nyfikna på litteratur är välkomna.

Hur hamnade du i Sverige?

Jag föddes i Bangladesh och kom hit 2008. Som fristadsförfattare fick jag inbjudan från Uppsala kommun 2009 på grund av bristen på yttrandefrihet i mitt hemland. Sedan dess har jag jobbat på Studiefrämjandet.

Har du varit tillbaka till Bangladesh?

Ja, några gånger. Jag får ta det försiktigt, men det har jag nog lite svårt för… Just nu är jag på gång att starta en folkhögskola i Bangladesh. Folkbildningen hjälper till att bygga demokrati och det behövs där, precis som här.

Kan vem som helst bli författare?

Nej, men alla kan skriva! Och alla människor bär på berättelser som är värda att berättas.

Vad är knepet med att skriva?

Det är ett ensamarbete, men du behöver en plattform och möta andra för att komma igång. Litteraturcentrum är en sådan mötesplats. Jag vill gärna citera författaren Ola Larsmo: ”Aldrig sluta att läsa, aldrig sluta att skriva.” Så menar jag.

Vad skriver du själv?

Poesi, noveller, romaner och dramatik. Nyligen har en pjäs av mig satts upp i Georgien. Jag skriver minst två timmar efter jobbet varje dag, och ibland långt in på nätterna.

Vem är din favoritförfattare?

Den bengaliske författaren Rabindranath Tagore som föddes 1861. Han fick Nobelpriset 1913, som förste litteraturpristagaren från ett ickeeuropeiskt land. Henrik Ibsen och Tomas Tranströmer är också väldigt bra. Jag har översatt Tranströmer till bengali. Jag gillar särskilt hans debutsamling 17 dikter.

  • Fristadsprogrammet innebär att en stad under två år bjuder in en författare som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland.  Det finns i dag omkring 50 fristäder globalt varav 25 i Sverige.
  • Litteraturcentrum är en egen förening kopplad till Studiefrämjandet. Litteraturcentrum drivs med stöd av Kulturrådet, Region Uppsala, Uppsala kommun med flera.

Läs mer om Studiefrämjandets skrivarverksamhet!

Ur Cirkeln nr 2 2018.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020