• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Möt cosplayaren Nathy Karlsson

Läs intervjun med cosplayaren Nathy Karlsson. Cosplay är en konstform om att gestalta redan existerande karaktärer genom kläder, smink och uttryckssätt. Ofta är karaktärerna från serier och film. Allt från Batman till Ask­ungen. (Ur Cirkeln nr 3 2017)

Namn: Nathy Karlsson, 21
Bor: Uppsala
Familj: Föräldrar och lillasyster
Gör: Studerar till gymnasielärare i engelska
Lyssnar på: Det mesta, men mycket proggrock
Läser: Vuxenfantasy och mycket annat.

Cosplay vad är det?

En konstform om att gestalta redan existerande karaktärer, genom kläder, smink och uttryckssätt. Ofta är karaktärerna från serier och film. Allt från Batman till Ask­ungen. Du bestämmer själv.

Vem är du på bilden?

Karaktären heter Shinku och kommer från Rozen Maiden, en fantasyserie för tonåringar. Hon var en av mina favoritkaraktärer när jag var yngre. Dessutom en fantastisk design, med möjligheter till häftiga bilder och konstprojekt runt henne.

Kan alla cosplaya?

Alla har redan gjort det! Klätt ut sig eller varit på maskerad. Alla kan vara med och det finns inga krav. Du avgör själv hur mycket tid och energi du vill lägga ner på dina karaktärer.

Vad är charmen med cosplay?

Det är fritt intresse med stor gemenskap. Jag tror det är en bra grej att gå in i en annan roll. Du kan släppa alla förväntningar på vad som anses ”rätt” och ”normalt”. Befriande!

Varifrån kommer cosplay?

Från USA på femtiotalet då science fiction blev populärt. Därifrån till Japan, och sedan ut över hela världen. Men man vet inte säkert, folk har ju alltid klätt ut sig.

Varför blev det cosplay för dig – hur började det?

Jag är galen i hantverk och har pysslat hela livet. I högstadiet upptäckte jag cosplay och insåg att jag kunde hålla på med allt konst och hantverk, samtidigt! Från plastgjutning och scenografi till smink och att sy.

Vad gör man i en cosplaystudiecirkel?

Vi har flera cirklar med Studiefrämjandet. Vi lär oss göra dräkter, rekvisita, smink, målning, och hantverk. Också hur man planerar och genomför större projekt.

Hur viktigt är tävlandet?

Vi har tävlingar, från små lokala till världsmästerskap. Men tävlandet är verkligen inte det viktigaste. Det är att visa upp sig och träffa andra cosplayare.

När du inte håller på med cosplay, vad gör du då?

Mycket! jag skriver, bland annat fiktionella världar inom rollspel. Jag dansar, tränar och går i skogen.

Editor: Lollos-Photoshop Edit

Läs mer om cosplay hos Studiefrämjandet!

Ur Cirkeln nr 3 2017.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020