• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Laserfäktning för alla

Läs intervjun med Olga Akselrad om hennes passion LudoSport där hon fäktas med lasersvärd. (Ur Cirkeln nr 4 2019)

Namn: Olga Akselrad, Ålder: 38 Bor: Göteborg Gör: IT-ingenjör Familj: Syskon och syskonbarn i Argentina Fritid: Sjunger, dansar, umgås med kompisar – och så LudoSport förstås!

Din passion är LudoSport. Vad är det?
Det är fäktning med ljussvärd av plast. LudoSport har rötter i Italien, men sprider sig nu över världen. Det är en aktivitet inspirerad av Star Wars och av kampsport, som är uppdelad i nio olika former, var och en med sin egen filosofi och sina uttryck. Det gäller att ha kontroll men mest av allt är det kul! 

Det låter våldsamt – kan man skadas?
Nej, det är ju inga riktiga vapen utan ”svärden” är runda och av plast. Det gäller att träffa motståndarens kropp för att få poäng, men du skadas inte av träffarna. Vi är absolut schyssta mot varandra. LudoSport kräver koncentration och att du respekterar din motståndare. 

Vilka håller på med LudoSport?
Alla kan vara med! Vi har i princip ingen åldersgräns, så länge personen har kontroll över svärdet. Är du tonåring eller över femtio, spelar ingen roll, så länge du vill röra på dig och ha roligt. Vi når personer som kanske inte passar någon annanstans. Det verkar kanske lite nördigt, men vi blir som en enda familj. Stor gemenskap! 

Hur började det för dig?
Det var en ren tillfällighet. Jag var på en science fiction mässa här i Göteborg för ett och ett halvt år sedan. Jag såg svärd som lyste i en monter och gick dit. Jag testade och sedan dess har jag inte missat en lektion. 

Varför är det så fascinerande?
Det är innovativt, och väldigt roligt. Det känns som dans när man fäktas, man lär sig en massa tekniker som man sen improviserar med, men det är också strategiskt som schack. Ljudet och laserljusen gör det häftigt. Du kan släppa allt utanför och helt gå in i det här. Perfekt mot stress! 

Hur samarbetar ni med Studiefrämjandet?
Vi har fått hjälp med lokal och ledarutbildning, bland annat. Jag ska själv på ledarutbildning nu i helgen, det ska bli spännande.

Ur Cirkeln nr 4 2019.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020