Klubbfixare i cirkel
Vi brinner för bra spelningar och vill vara ett komplement till det övriga nöjeslivet i stan, säger Roya Sarvestani som tillsammans med Alice Ringholm Heder driver Club Pebbles i Karlstad. Genom föreningen Musikkollektivet jobbar de nu för fler konserter och musikevenemang. (Ur Cirkeln nr 2 2015)
Namn: Roya Sarvestani, 22.
Bor: Karlstad.
Gör: Student och klubbarrangör.
Drömmer om: Fred på jorden och lugn och ro. Det bästa med att driva studiecirkel: Lätt att organisera och strukturera alla idéer man har, då det näst intill är ett måste.
Ditt bästa tips för att komma igång: Gör det bara. Så enkelt ska det vara om det är rätt. Hur man får folk att komma till evenemang: Hitta ditt koncept, något du kan stå för och något som folk vill ha. Kan du inte stå för det du gör är det inte hållbart och det kommer speglas i det du gör.
Namn: Alice Ringholm Heder, 24.
Bor: Karlstad.
Gör: Jobbar som personlig assistent.
Drömmer om: Att skådespela och skriva. Det bästa med att driva studiecirkel: Att man kan hjälpa varandra, ensam är inte alltid stark. Vi peppar, ger tips och råd i cirkeln. Att man kan få bidrag och tillgång till kurser är också väldigt bra. Kontakta närmsta Studiefrämjande och be om ett möte. De är väldigt tillmötesgående och tycker det är kul att du tar kontakt.
Hur man får folk att komma till evenemang: Starta en Facebookgrupp och sprid! Gör evenemang och bjud alla du känner. Ta kontakt med lokaltidningar och radio. Sätt upp affischer på platser där du tror din publik går.
Lägenheten strax utanför centrala Karlstad är mörk men mysig. Här trängs stora tunga trämöbler med böcker och en massa gröna växter. I den stora soffan, bland kuddarna, sitter Alice och byter ljusen i mässingsljusstakarna. I kväll ska de sista detaljerna inför den kommande helgens aktiviteter bestämmas.
– Vi försöker få en regelbundenhet i det vi gör och kör vår klubb minst en gång i månaden. Det börjar märkas att konceptet har satt sig, för folk återkommer och det är jättekul, berättar Alice.
Att organisera arbetet som en studiecirkel var från början inget givet alternativ. I dag känns formen lika enkel som självklar, den är flexibel och inkluderande. När man är två är det mesta svårt att genomföra. Minst tre medlemmar är ett krav både om man vill starta en förening eller få hjälp från ett studieförbund.
– Och vi hade inga möjligheter att starta företag. Alla som deltar i kollektivet jobbar, pluggar eller gör både och. Vi har friheten att lägga upp arbetet precis som vi vill, det passar oss väldigt bra. Dessutom får vi hjälp och stöd från Studiefrämjandet när det behövs, säger Roya.
Ett sätt att organisera
Hur funkar det då? Upplägget är lätt att greppa. Musikkollektivet har fyra medlemmar och i dagsläget två separata projekt. Aktiviteterna drivs som studiecirklar. De träffas en gång i veckan för att planera, boka musikakter och bolla idéer inför kommande event. Varje möte genomförs efter en viss mall. Kortsiktiga och långsiktiga mål sätts upp och bockas av allt eftersom.
– Jag tror att många skräms av just begreppet studiecirkel. Det låter ju svårt. Som att det finns en massa krav och att man måste lära sig saker på ett visst sätt, ur en bok liksom. Men så är det så klart inte. Vi lär oss massor hela tiden, utan böcker. Jag hade ingen aning om hur man bokar ett band eller formulerar en budget, och nu håller jag kontakt med bokare över hela världen, berättar Roya.
För att vinna tid och effektivisera arbetsprocessen sker en stor del av kontakten på distans. Alla fyra medlemmar träffas några gånger per termin för att stämma av och dra upp generella riktlinjer. Resten av tiden finns de tillgängliga på Facebook, i en särskild låst grupp där endast inbjudna får delta. Här lägger de upp all viktig information, tipsar varandra om mötesteknik, bra folk att samarbeta med och allmänna knep de lär sig längs vägen. Fördelen med nätet är att kontakten kan ske på det sätt som passar var och en.
– Alla har väldigt mycket att göra hela tiden. Vi lägger ner jättemånga ideella timmar på det här och då gäller det att pussla in dem där det finns plats i livet. Att jobba på distans gör det här möjligt. På Facebook är man ständigt nåbar. Man behöver inte alltid ses fysiskt för att jobba bra ihop, säger Alice.
Hon och Roya är vänner sen lång tid tillbaka. De vet om varandras styrkor. För att få allt att funka med minsta möjliga motstånd är det bra att alliera sig med andra som har samma engagemang och värdegrund. Det är en förutsättning för att minimera slitningar och få alla att dra åt samma håll, menar Roya.
Vill man etablera sig på riktigt i en stad gäller det också att vara proffsig och att aldrig tumma på kvaliteten, oavsett vad det gäller. Är man dessutom expert på att ro grejer i land på en liten budget, är halva arbetet redan gjort.
Våga fråga
– Men det är också viktigt att se till att artister och dj:s får betalt, att man inte snålar. Vi bokar band från hela världen, och då måste man veta vad man gör. När man är osäker ska man våga fråga. I vårt fall har vi jättestort stöd av Studiefrämjandet som här lokalt är väldigt duktiga på musik. De svarar på frågor, lånar ut grejer och finns till. Och det är värdefullt om man till exempel är alldeles ny inom studieförbundssammanhanget, säger Roya.
– Hittills har vi fått ett väldigt bra mottagande och publiken har hittat till oss. Nu när vi har kommit igång ordentligt med studiecirkeln är målet att utveckla nya klubbkoncept och ta på oss större evenemang. Vi vill sätta Karlstad på kartan och lyfta lokala förmågor i allt vi gör, tillägger Alice.