• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Högkultur i förorten

Högkultur är Studiefrämjandets nya kulturhus i Stockholmsförorten Högdalen. I en tidigare dockteaterlokal finns nu scen, replokaler och mötesrum. En plats för skapande och gemenskap. (Ur Cirkeln nr 4 2016)

Personal finns på plats några gånger i veckan, i övrigt bygger konceptet på frihet under ansvar, där grupperna själva har tillgång till nyckel. Jonas Kofod, 32, på Studiefrämjandet Stockholm är platsansvarig på Högkultur.

Varför Högkultur?

Det behövs samlingslokaler i Stockholm. Högdalen är ett nav för många förorter söder om stan och Studiefrämjandet har inte funnits här tidigare. I Söderort bor 350 000 människor så vi behövs här.

Vad händer på Högkultur?

I första hand studiecirklar inom kultur; konst, dans, teater och spelkultur. Här kan olika grupper mötas och utvecklas. Det finns också en scen och plats för utställningar. Just nu har vi även verksamhet med asylsökande här.

Vad betyder stället för dig?

Jag har gått här ett par månader nu, trixat och fixat för att vi ska få till en liten, gemytlig, trevlig och kreativ plats. Jag tycker vi lyckats bra med det. Jag bor själv i Hökarängen nära Högdalen och vet att det här stället behövs.

Vad har ni fått för reaktioner?

”Fantastiskt att ni finns och gör det här, nu slipper vi repa hemma i vardagsrummet!” Det är bara en av många positiva kommentarer.

Läs mer om Studiefrämjandets kulturverksamhet!

Ur Cirkeln nr 4 2016.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020