• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

GråZon hyllar studiecirkeln

GråZon är ett av hundratals band som har studiecirkel i Studiefrämjandet. Nu har de släppt sin första EP och flera musikvideor. (Ur Cirkeln nr 3 2020)

"Det är värdefullt att ha en studiecirkel och jag har varit med i Studiefrämjandet sen jag var ung med olika band", säger Michael Ohlsson, låtskrivare, gitarrist och sångare.

GråZon från Halland, med rötter i bluesen, har nu släppt sin första EP Desire med fem låtar och en ny musikvideo. Bandet har studiecirkel hos Studiefrämjandet.

– Det är bra att kunna få hjälp med olika saker, exempelvis replokaler, studioinspelning eller hur man marknadsför sin musik, säger Michael.

Gråzons amerikanskinspirerade sound är fyllt av både sorg och glädje.

– Texterna kom att bli ganska personliga då två av medlemmarna i bandet genomgick separationer under 2019. Det till trots så tycker jag att de bjuder på mer positivitet än negativitet, säger Michael Ohlsson.

Sväng och sorg

GråZons musik är ömsom svängig, ömsom vacker, sorglig och glad. Akustiska gitarrer dikterar låtarna som andas country, rock och blues.

– Vi vill visa på hur det är när livets möjligheter överglänser livets begränsningar, säger Michael.

Nu planerar bandet två släpp, ett på svenska och ett på engelska och förhoppningsvis ett livegig online.

– Vi ser ljust på framtiden. Just nu är det promotion som gäller. Men snart riktas mikrofoner och gitarrer stäms igen för nya låtar och nya projekt, säger Michael.

Livlina

– Det kan låta dramatiskt, men för många är musiken en fast punkt i tillvaron, nästan som en livlina. Det säger Sofie Tedenstad på Studiefrämjandet i Halland.

Som verksamhetsutvecklare inom musik gäller det att vara ett bollplank och fånga upp deltagarnas behov. För unga musiker är det ofta pepp och coachning som gäller.

– Många lite äldre vill ha guidning om hur de ska nå ut med sin musik på sociala medier och olika plattformar.

Tillgång till lokaler är viktigt för de flesta. Numera skapas mycket musik på hemmaplan vid datorer, och det beror inte bara på corona.

– Jag är glad att människor vill träffas, för mötet är alltid viktigt i folkbildningen, säger Sofie Tedenstad.

GråZon

Medlemmarna i GråZon kommer från olika ställen i Halland och består av Michael Ohlsson (gitarr/sång), Klas Hendberg (trummor), Helena Elmlund (sång) och Niklas Severinsson (bas).

Läs mer om studiefrämjandets musikverksamhet!

Ur Cirkeln nr 3 2020.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 26 september 2020