• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

En kick av ett riff

Möt Anna Hallberg, låtskrivare, basist och sångare i Östersundsbandet Running Cooper. (Ur Cirkeln nr 2 2020)

Namn: Anna Hallberg Ålder: 27 Gör: Låtskrivare, basist och sångare i bandet Running Cooper. Jobbar halvtid på skola som fritidspedagog och lärarvikarie. Bor: I en liten stuga på Frösön utanför Östersund. Familj: Sambon Isak. Lyssnar på: Thin Lizzy och Green Day är absoluta favoriter. Just nu det brittiska bandet Nothing But Thieves. Läser: Mycket låttexter.

Vilken är din passion?

Musik är både passion och terapi för mig. Att skriva en låt med ett bra riff ger en riktig endorfinkick. Att framföra musiken på sång och bas tillsammans i bandet och se hur det kickar för publiken, det är också passion.

Vilka är ni och vad spelar ni?

Vi är Running Cooper och spelar rock. Det är jag och två killar, och nu har även vår producent hoppat in i bandet.

Hur började det för dig?

Jag började när jag var 17, först trummor och sen bas. Jag har aldrig varit mycket ute på krogen utan satt hemma på nätterna och spelade bas. Nu jobbar jag halvtid i skolan, resten av min vakna tid består av musik.

Vad har Studiefrämjandet betytt för dig?

Otroligt mycket. Vi försökte få spela på lokala scener i Östersund, men det gick inte, för ingen hade hört oss. Vi ansökte till Studiefrämjandets turné Livekarusellen och kom med. Vi fick fyra 15 minuters spelningar i Sundsvall och Timrå och tackade ja direkt, även om resorna var långa. Livekarusellen ledde vidare till spelningar i Kroatien och Moldavien, en möjlighet som vi aldrig fått annars. Lärorikt och häftigt. Vi har fått mycket stöttning och pushning från Studiefrämjandet.

Kvinna i en mansdominerad bransch. Kommentar?

Fortfarande vill en del män förklara för mig hur min bas fungerar. Eller så bemöts man med tystnad. Men jag tycker faktiskt det blivit bättre. Jag vill inspirera unga tjejer, framför allt att våga spela rytminstrument som bas och trummor.

Nåt råd till unga som vill spela i band?

Ha jävligt kul, allt grundas i det. Våga drömma och prova dig fram. Sen gäller det att inte ge upp och inse att du måste jobba för dina drömmar. Men fortsätt ha kul!

Vilken låt ska jag börja med om jag vill lyssna på Running Cooper?

Lyssna på Back Down. Där finns mycket av min själ och mitt hjärta.

Läs mer om Studiefrämjandets stora musikverksamhet!

Ur Cirkeln nr 2 2020.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020