• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Ugglestipendiater 2017

Helene Tivemark, som gjort filmen "Jag är jägare" samt Fältbiologernas ungdomsläger "Utsikt framtiden" får Studiefrämjandets Ugglestipendium 2017. Stipendiet på 50 000 kronor delas mellan pristagarna. (Ur Cirkeln nr 2 2017)

– Vi vill visa man kan göra in röst hörd och öka självförtroendet hos unga, säger Jennifer Wallace som tog emot Fältbiologernas pris.

Lägret genomfördes för första gången 2016 och körs i år i början av augusti. Deltagarna har ett starkt miljöintresse, vilket betyder många workshops, föreläsningar och diskussioner.

– Den stora frågan på lägret blir nog Trumps avhopp från Parisavtalet och den gasledning som planeras på Västkusten, säger Jennifer Wallace.

Den andra halvan av Ugglestipendiet gick till Helene Tivemark som gjort filmen Jag är Jägare. Det var Helene Tivemarks första egna film, och även hennes första närkontakt med jägare. Hon bar själv på många fördomar om jakt innan filmarbetet startade.

– Jag trodde jägare var en flock trångsynta oh burdusa män. Visst finns väl en och annan sådan, men alla möjliga människor jagar, säger hon.

Hon mötte framför allt personer med stor kunskap om och kärlek till naturen.

– Jag har velat visa jakten i ett större perspektiv, sedd utifrån de människor som jagar, säger Helene Tivemark som numera själv blivit jägare.

Vad ska då stipendiepengarna gå till?

– Till resebidrag för våra deltagare på lägret, säger Jennifer Wallace.
– Till min nästa film som också är på temat fördomar, men mer avslöjar jag inte, säger Helene Tivemark.

Studiefrämjandets Ugglestipendium inrättades 1985 och delas ut av förbundsstyrelsen för en framsynt folkbildningsinsats inom natur- och miljöområdet.

Ur Cirkeln nr 2 2017.