Tufft ekonomiskt läge
I detta tuffa ekonomiska läge är fokus på att frigöra resurser för folkbildning. Studiefrämjandets förbundschef, Andrea Rodriguez, svarar på aktuella frågor.
Det är stora förändringar på gång i studieförbundsvärlden. Hur påverkar det Studiefrämjandet?
– Såklart påverkas vi av det minskade statsanslaget. Vi måste därför övertyga vår omvärld om att både människor och samhället mår bättre av folkbildning. Vi som jobbar i Studiefrämjandet vet att det är så, men vi måste bli bättre på att tala om det för andra. Det nya statsbidragssystemet fokuserar på effekterna av det vi gör. Det tror jag är positivt, både för oss själva och när vi berättar om varför vi behövs.
Vilka konsekvenser får neddragningarna för er?
– Det är ingen hemlighet att ekonomin är tuff. Den organisationsförändring vi nu gör syftar till att frigöra så mycket resurser som möjligt till folkbildningsverksamhet. Vi jobbar nu intensivt med att få ihop intäkter och kostnader, och det arbetet är inte klart. Redan nu tvingas vi konstatera att vi blir färre medarbetare som möter våra grupper och föreningar, och att vi får färre lokaler där människor kan mötas.
Med enbart en förbundsstyrelse kommer ni att tappa många förtroendevalda. Hur ska ni upprätthålla kontakten med det lokala föreningslivet?
– Jag tror vi kan hitta nya vägar att fördjupa samarbetet med det lokala civilsamhället. Många lokalt förtroendevalda har känt att det juridiska ansvaret i styrelsen har varit tungt att bära. I de nya avdelningsråd vi nu inrättar kommer våra lokala medlems- och samverkansorganisationer vara med och utveckla vår verksamhet. Jag vill att fler föreningsaktiva och cirkelledare ska involveras i vårt gemensamma studieförbund, och det har funnits önskemål om fler sätt att engagera sig som förtroendevald.
Många av Cirkelns läsare är cirkelledare. Vad betyder förändringarna för dem?
– Cirkelledarna är kärnan i vår folkbildningsverksamhet. Jag vill passa på att säga stort tack för det ni gör. Vår organisationsförändring berör egentligen inte så mycket det som sker i studiecirklarna. Däremot kommer vi nu att ta stora steg för att förnya och uppdatera våra cirkelledarutbildningar. Hör av er till oss om du har idéer!
Vilken roll vill du att Studiefrämjandet ska spela nu och i framtiden?
– Här lutar jag mig på vår Strategi 2131. För mig är lyhördhet ett nyckelord. Inom folkbildningen är det just folket, människors nyfikenhet och drömmar, som ytterst definierar vårt uppdrag. Vi ska lyssna, spana och tänka på att alla inte har kraft eller mod att komma till oss. Då måste vi komma till dom! Jag brukar ibland säga att vi ska vara fältarbetare i folkbildning.
Vilken blir den största utmaningen framöver?
– Oj, det är många. Men jag tror att vi måste bli ännu bättre på att finnas där vi behövs mest och kan göra störst skillnad för människor. Jag är övertygad om att utan det myller av folkbildning, kultur och föreningsliv som hela tiden pågår skulle Sverige bli mycket fattigare – och definitivt mycket tråkigare. Samtidigt finns det fortfarande vita fläckar på folkbildningskartan. Jag vill att de ska få färg!