Platon och studiecirkeln (Ledare nr 1 2023)
Läs ledaren av Studiefrämjandets förbundsordförande Anna Håkansson.
Platon tillhör verkligen inte min vardagsläsning. Men så hittade jag det här citatet:
”Den sanna, icke manipulativa, retoriken är en formuleringskonst som hjälper den andres yttrande till större skärpa och styrka, som lyssnar fram det ur den andres tal som han inte förmådde utsäga.” (Ur Faidos av Platon)
Varför komma dragandes med en gammal grek? För att jag tycker det passar bra i Cirkeln. Citatet uttrycker tankar som är brännande aktuella, 2 400 år efter att orden skrevs. Det Platon beskriver handlar, som jag ser det, om bildning. Om att vi i samtal och möten kan hjälpa varandra till större skärpa, till vidgade insikter.
Numera kan vi sitta i vår ensamhet och googla fram det mesta. Det är både fantastiskt och bedrägligt. Fantastiskt, för att vi har all världens kunskap i fickan. Bedrägligt, för att vi ofta – och inte alltid med kritisk blick – söker kunskap som bekräftar den uppfattning vi redan har.
Ger vi oss in i diskussioner på nätet är tonen sällan den Platon förespråkar. Här handlar det inte om att ”lyssna fram” och ”hjälpa till större skärpa” utan snarare om att dunka varandra i huvudet med argument och oförskämdheter.
Grunden i folkbildningen är att vi skapar och lär tillsammans. När det fungerar som allra bäst uppstår möten som präglas av att vi respekterar varandra, vill lyssna, fråga och försöka förstå. Att få till stånd sådana möten är cirkelledarens, och egentligen alla ledares, viktigaste uppgift. Inte alltid lätt, det ska erkännas, men något alla kan sträva efter.
I det här numret av Cirkeln kan du läsa om vår senaste undersökning bland Studiefrämjandets cirkeldeltagare. Hela 83 procent instämmer i påståendet att ”diskussionerna och erfarenhetsutbytet gav mig ett mervärde”.
Möten och dialog mellan människor blir aldrig omodernt. Det tror jag Platon skulle skriva under på.
/Anna Håkansson, förbundsordförande Studiefrämjandet