• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

På gång i Kalmar

Händer det nåt spännande på Studiefrämjandet i Kalmar län? Cirkeln kollade läget, och hittade 10 spännande händelser. (Ur Cirkeln nr 4 2016)

Här & Nu

1. Påskrevy med 90+are

Ett gäng 90-åringar laddar nu för Påskrevy i Kalmar. ”Vi måste ha nåt roligt att se fram emot”, säger en av deltagarna. Nu växer revyn fram i cirkelform. Två nummer är redan spikade: männen ska dansa Svansjön och kvinnorna kör hiphop.

2. Laga smart mat

Ett gäng ungdomar i Västervik har på eget initiativ startat studiecirkel i matlagning. De är på väg att flytta hemifrån och vill lära sig laga billigt, hälsosamt och ekologiskt.

3. Djur och gemenskap på Nymånen

Kaniner, hundar och getter. På dagverksamheten Nymånen i Oskarshamn hittar personer med psykiska problem glädje tillsammans med varandra och med djuren på gården.

4. Börja skåda fågel

Fåglar finns omkring oss, både i staden och i naturen. Men vad är det vi hör och ser? Nu ökar intresset för fågelskådning och över hela Kalmar län startar nybörjarcirklar.

5. Nyanlända musikpraktikanter

Ibtehal och Nawwar är två nyanlända tjejer som nu praktiserar på Studiefrämjandet Musik i Kalmar. De finns på fritidsgårdar och asylboenden och peppar andra att komma igång och spela.

6. Brädspel i pappersbruk

Västerviks Brädspelsförening började som en studiecirkel och har nu växt till en stor förening. Snart kan de ta plats i nya lokaler i Västerviks gamla pappersbruk, som Studiefrämjandet ska hyra. Andra föreningar får också plats.

7. Samarbete med Lions

Lions har planer på att inleda samarbete med Studiefrämjandet. De har kollat in föreningsmaterialet ”Medlemsmodellen” och nu planeras kulturprogram och cirklar.

8. Gemenskap Kalmar

Gemenskap Kalmar heter en ny förening och själva namnet säger precis vad det handlar om. De träffas varje månad i Studiefrämjandets lokaler. Alla är välkomna – nyanlända, ensamma och alla som vill ha kul tillsammans – i Gemenskap.

9. Renässans för folkdans?

Blir folkdans nästa stora trend? Efter några år i skymundan börjar det nu bubbla av intresse för folkdanser. Kalmar Folkdanslag är på gång med nybörjarkurser.

10. Framtidsvecka

I hela Kalmar län blir det stor framtidsvecka den 1-9 april 2017. Massor av aktiviteter i samarbete med Naturskyddsföreningen på temat hållbar utveckling.

HÄR & NU är Cirkelns nya spanavdelning där vi rapporterar om Studiefrämjandets folkbildning i någon del av Sverige.

Ur Cirkeln nr 4 2016.