• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Ledare Cirkeln nr 1 2017

Läs Cirkelns ledare om att lokala kulturarrangörer är hjältar i det tysta, skriven av Tommy Winberg, förbundsordförande i Studiefrämjandet.

Lokala kulturarrangörer – hjältar i det tysta

I folkbildningen pratar vi ofta om studiecirkeln. Med all rätt, cirklarna är basen i vår verksamhet. De betyder mycket för människors livskvalitet och lärande.

Studieförbundens roll som kulturarrangör lyfts inte fram lika ofta. Lite orättvist, tycker jag. För faktum är att vi ligger bakom mycket av den kultur som händer runt om i landet. Jag ser det tydligt i min hemstad Uppsala. Här har Studiefrämjandet under många år haft en stark ställning i kulturlivet. Det är poesikvällar, konserter, konstutställningar och naturguidningar. Hela tiden något på gång.

Uppsala är inte unikt, men ett gott exempel. Som du kan läsa om i det här numret av Cirkeln är det ideella krafter som driver mycket av denna kultur. Det är personer som inte alltid själva står på scenen, men som brinner för att arrangera. Som planerar, bokar medverkande, gör affischer, fixar teknik och ordnar fika.

Vår roll i Studiefrämjandet är att stödja och uppmuntra denna småskaliga, men betydelsefulla kultur. I våra strategiska mål står det att ”vi möter och involverar fler kulturella uttrycksformer i folkbildande verksamhet.” I dessa ord ligger något viktigt. Kultur ska underhålla, men också uppröra. Vi ska ge plats åt det nya, som utmanar och kanske provocerar.

Det är sällan studieförbundens kulturarrangemang prisas på kultursidorna. Lite trist, men knappast något som får lokala, engagerade kulturarrangörer att ge upp. För mig är de hjältar i det tysta. Utan dem – ett kulturfattigare Sverige.

/Tommy Winberg, förbundsordförande i Studiefrämjandet

Ur Cirkeln nr 1 2017.

  • Text: Tommy Winberg
  • Senast ändrad: 7 september 2020