• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Ledare Cirkeln nr 1 2016

Läs Cirkelns ledare om Studiefrämjandets nya etikhandlingsplan, skriven av Tommy Winberg, förbundsordförande i Studiefrämjandet.

Frihet och ansvar

Studiefrämjandet har antagit en ny etikhandlingsplan. Det låter kanske inte så upphetsande att läsa om, men för dig som är cirkelledare vill jag ändå nämna några ord om den.

Riksdagen har bestämt att en del av våra gemensamma skattepengar ska gå till folkbildning. Till skillnad från många andra utbildningar är det mycket frihet i folkbildningen. I varje studiecirkel kan ni själv bestämma vad och hur ni vill lära er. Men med friheten följer också ansvar. Det är här som etikhandlingsplanen kommer in i bilden. Den berör dig som är cirkelledare, och din grupp.

Som cirkelledare är du en del av Studiefrämjandet. Ibland kanske du känner större tillhörighet till en medlemsorganisation eller förening där cirkeln äger rum. Men det är alltid Studiefrämjandet som arrangerar cirkeln. Den närvarolista du skriver under är ett juridiskt dokument som ska vara korrekt ifyllt.

Studiecirkel – det hörs för övrigt på namnet – handlar om studier. Det är inte fritidsverksamhet i största allmänhet. Gränsdragningen mellan fritidsverksamhet och cirkelstudier är inte alltid glasklar, så diskutera gärna frågan med er kontaktperson på Studiefrämjandet. Målet med en cirkel är aldrig att rapportera in så många studietimmar som möjligt. Målet är alltid att ni lär och utvecklas i gruppen.

En studieplan ska finnas i alla cirklar. Där ska ni på förhand redogöra för vad ni ska lära er, uppdelat i olika moment så att alla kan få en bild av vad ni gör i cirkeln och hur ni går framåt. Planen kan ändras under cirkelns gång – men en plan för studierna ska alltid finnas. Den stora friheten ligger i att ni själva gör er studieplan, och därmed bestämmer vad ni vill lära er. Just den friheten är folkbildningens kärna. Den friheten ska vi försvara. Ett bra sätt att göra det är att vi ser till att följa de regler som finns. Därför en etikhandlingsplan.

/Tommy Winberg, förbundsordförande i Studiefrämjandet

Ur Cirkeln nr 1 2016.

  • Text: Tommy Winberg
  • Senast ändrad: 7 september 2020