• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Gustav Öhrn - ny förbundschef

Gustav Öhrn är från och med 1 september 2017 förbundschef för Studiefrämjandet. Cirkeln träffade honom första dagen på jobbet. (Ur Cirkeln nr 3 2017)

Namn: Gustav Öhrn, 35
Aktuell: Ny förbundschef för Studiefrämjandet.
Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Född i Stockholm men har bott kortare perioder i Uppsala, Göteborg och Skottland.
Familj: Maken Martin, föräldrar och två bröder.
Läser: Mycket fantasy. Jag är lite av en eskapist och gillar att förflytta mig till en annan värld, i alla fall på fritiden. På jobbet blir det massor av rapporter och facklitteratur.
Musik: Det kan bli Wagner, Norah Jones, Kygo, U2 eller något annat som passar min sinnesstämning just då. Lyssnar mindre än vad jag skulle vilja, men har abonnemang på Konserthuset i Stockholm, det gör att man kommer iväg.

Berätta lite om din bakgrund.

Mitt senaste jobb var som utbildningschef för Scouterna och rektor för Scouternas folkhögskola. Före det var jag verksamhetschef på ett IT-företag. Jag trodde länge jag var naturvetare och läste till civilingenjör. Men jag insåg att det inte riktigt var min grej. Så då blev det en master i entreprenörskap, organisation och ledarskap.

Vilken är din drivkraft på jobbet?

Att se människor och organisationer utvecklas. Jag trivs i civilsamhället, där verksamheten är idé- och värderingsstyrd. Det här låter väl klyschigt, men för mig handlar det om att göra samhället och världen lite bättre.

Du är ganska ung men har redan varit chef på flera ställen. Varför chef?

Jag gillar att tänka långa tankar. Vilken roll ska vår organisation spela om tio år? Var ska vi befinna oss då? Att vara chef är att vara med och påverka långsiktigt – och ge medarbetarna förutsättningar att utvecklas och nå dit.

Vilka är våra största samhällsutmaningar i dag?

Oj, man kan se det både filosofiskt och realpolitiskt. Det är fullkomligt orealistiskt att alla på jorden ska ha den materiella levnadsstandard vi i väst vant oss vid. Och för mig är det orimligt att vi ska ha det andra inte kan få. Tekniska framsteg kan göra viss skillnad, men vi i väst kommer att behöva sänka vår materiella levnadsstandard. Det är inget lättsålt budskap!

Kommer vi klara utmaningen?

Det beror på hur vi agerar nu! Klimatkrisen kan göra att vi inom femtio år har en enorm migrationsström till Europa, mycket större än vad vi sett de senaste åren. Det vi går igenom i Sverige nu är därför nyttigt. Vi behöver lära oss att inkludera människor som kommer till vårt land.

Är du politiskt engagerad?

Ja, men inte partipolitiskt. Jag har ett stort samhällsintresse och gillar att läsa politiska biografier, från olika partier.

Vad gör du en ledig söndag?

Seglar. Jag har alltid gillat hav och vatten. Jag och min make köpte nyligen ett litet fritidshus utanför Norrtälje, så där kommer vi nog att spendera en del lediga söndagar.

Första dagen på Studiefrämjandet. Hur känns det hittills?

Många nya människor och intryck! Jag tror på den här organisationen annars hade jag aldrig tagit jobbet. Den kraft som Studiefrämjandet är, med alla medarbetare och engagerade cirkelledare, är en stor tillgång i vårt samhälle.

Vad tänker du när du kommer hem ikväll?

Jag kommer nog hem med ett stort leende på läpparna. Tänker redan nu att det här ska bli superhäftigt. Jag kommer att sova gott i natt!

Förbundschefen är den högsta tjänstepersonen i Studiefrämjandet och arbetar på förbundskansliet i Stockholm.

Ur Cirkeln nr 3 2017.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 7 september 2020