• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Eva Hjorth gör en kvinnokarta

Läs om Eva Hjorth som dragit igång Kvinnokartan - en karta över Varberg där 25 kvinnor genom historien porträtteras. (Ur Cirkeln nr 2 2019)

MIN PASSION

Namn: Eva Hjorth, 71.
Bor: Hyreslägenhet i Varberg.
Familj: Son, sonhustru och barnbarn.
Gör: Pensionär. Tidigare chef inom socialtjänsten i Varberg.
Läser: Jag är ingen bokmal men läser mycket tidningar.
Lyssnar på: Finsk tango och Queen. Även svenska artister som Sarah Klang och Bror Gunnar Jansson.

Vilken är din passion?

Jag brinner för kvinnofrågorna. Jag var med och startade kvinnojouren i Varberg på sjuttiotalet. Jag inbillar mig att om fler kvinnor styrt vår värld skulle den se lite bättre ut. En annan passion är New York. Har varit där två gånger och vill dit igen. New York är mångfald, puls, kultur och flärd. Härligt!

Du är en aktiv person, eller hur?

Ja det stämmer. jag tycker om ordet omvärldsorienterad, vill hänga med vad som händer och vara engagerad. Jag har inte mycket pengar att ge människor, men jag har min tid. Det är väl inte det sämsta?

Du har dragit igång Kvinnokartan i Varberg, vad är det?

En karta över Varberg där vi porträtterar 25 kvinnor genom historien. Ofta är det ju bara män som syns i historieböckerna, och vi vill lyfta fram kvinnorna. Inte bara akademiker och kända kvinnor, utan även hon som stått på torget och sålt klutar i sextiofem år i ur och skur. Med kartans hjälp kan du vandra i staden och möta kvinnor från olika tider. Vi är fyra kvinnor som gör detta i en studiecirkel. Vi är amatörer och gör så gott vi kan, men tycker det är väldigt roligt!

Du är med i Studiefrämjandets styrelse, varför?

Jag är aktiv i Prästakullens koloniförening här i Varberg och på så sätt blev jag invald. Jag önskar att fler skulle engagera sig i föreningar. Många är väl rädda för att det ska bli för mycket jobb, men tänk på allt du får tillbaka! Kunskap, gemenskap och en känsla av att göra något betydelsefullt.

Bakom dig på bilden skymtar Kallbadhuset i Varberg, brukar du vara där?

Ja, men bara vintertid, aldrig på somrarna. Håll med om att det är ett vackert hus.

Vad händer nu i sommar – har du några planer?

Det blir odling och guidningar på kolonin och så hjälper jag till på fotbollsföreningens loppis. Vi fortsätter med Kvinnokartan. Ja du hör, det är en del på gång…

Ur Cirkeln nr 2 2019.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 7 september 2020