• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Detta händer i Uppsala

Händer det nåt spännande på Studiefrämjandet i Uppsala? Cirkeln kollade läget, och hittade tio spännande händelser. (Ur Cirkeln nr 1 2017)

Här & Nu

1. EU-projekt om föräldrautbildning

Utbyte av kunskap och metoder för föräldrautbildning med nyanlända. Om det handlar EU-projektet Cultural Diversity: Practises of Parental Education. Studiefrämjandet deltar med materialet Älskade Barn. Det hela ska resultera i en handbok med goda exempel. Övriga  deltagande länder är Tyskland, Turkiet och Österrike.

2. Älskade barn med innebandy

Barnen sportar, medan mamma och pappa pratar föräldrafrågor. I Tierp har föräldrautbildningen Älskade Barn synkats med innebandy för barnen. Deltagarna kommer från ett asylboende i Tierp.

3. Mitt friska liv

I Mitt friska liv utbildas hälsoguider bland kvinnor i etniska föreningar. Deltagarna kan testa olika aktiviteter och får tips om hur livet kan levas mer hälsosamt. Positiva hälsoeffekter med små medel är grundtanken.

4. Skulpturer av snö

Varje sportlov ordnar Studiefrämjandet snöskulpturfestival i Vasaparken i Uppsala. Lokala konstnärer finns på plats och handleder. Om det är tö fixas konstsnö. Allt för skapandet!

5. Röst och kraft

Vox betyder röst på latin. Vigor betyder kraft. Tillsammans blir det Vox Vigor, där personer med psykisk ohälsa själva gör en nättidning om sina livsvillkor. Helt brukarstyrt, långsiktigt och med studiecirkeln som metod.

6. Fågelfika och skådarpub

Tillsammans med Uppsala Ornitologiska förening testas okonventionella sätt att möta intresset för fåglar. Vem säger nej till skådarpub med öl och fågelprat?

7. Dikter av Lugn

Studiefrämjandet har stor verksamhet med Litteraturcentrum – skrivarkurser, författarträffar och poesikvällar. 9 maj blir det poesikväll i Uppsala, där Kristina Lugns dikter framförs på flera språk.

8. Fika med nyanlända ingenjörer

Nätverket Ingenjörer utan gränser har regelbundna cafékvällar för nyanlända ingenjörer. Här nätverkas, översätts facktermer och pratas CV och jobbsökeri.

9. Vallonbruksguider

Lövstabruk, Karlholm, Strömsberg. Nordupplands vallonbruk hör till vårt kulturarv. Den som besöker bruken har chans att möta en guide utbildad av Studiefrämjandet. Avdelningen har under flera år utbildat och certifierat vallonbruksguider.

10. Hypertufa på en dag

Genom att blanda betong med sand och torv får man en porös massa, hypertufa, som andas och som växter trivs i. En dag i maj ordnas en endagskurs i hypertufa med Enköping-Håbo Trädgårdssällskap. Perfekt inför odlingssäsongen.

HÄR & NU är Cirkelns spanavdelning där vi rapporterar om Studiefrämjandets folkbildning i någon del av Sverige.

Starta en studiecirkel hos Studiefrämjandet!

Ur Cirkeln nr 1 2017.