• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Min passion: Svamp + skog = perfekt

Läs artikeln om Ewa Andersson, engagerad i Naturskyddsföreningen och PRO, om hennes intresse och passion för svamp. (Ur Cirkeln nr 3 2019)

NAMN: Ewa Andersson ÅLDER: 73 BOR: Villa i Orsa GÖR: Leder svamputflykter tillsammans med maken Leif. Aktiv i Naturskyddsföreningen och PRO.

Varför gillar du svamp?

De finns i skogen och jag tycker om att vara ute i naturen. Dessutom får du något gott att äta i korgen. En perfekt kombination!

Favoritsvamp?

Karljohan, som har en härligt nötig smak. Roligt också med lite annorlunda svampar. Blomkålssvamp är sällsynt här uppe i Dalarna, men den är väldigt god.

Du och din man Leif har varit ledare för svamputflykter i Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen i tio år. Hur går det till?

Vi åker ut i skogen, delar upp oss och plockar svamp. Efter en stund samlas vi och lägger upp allt på en presenning. Vi sorterar svamparna olika grupper – soppar för sig, skivlingar för sig och så vidare. Sedan berättar jag om vilka arter det är och om de går att äta. Vi ska ha en utflykt nu på lördag. I år är ett bra svampår, så det ska bli kul.

Vilka frågor får du mest?

Vilka svampar som är ätliga. Många vill också veta vilka svampar som är de bästa att plocka, förutom kantareller som de flesta känner igen. Taggsvamp och citrongul slemskivling brukar jag rekommendera som bra nybörjarsvampar.

Hur är det med svampintresset?

Det är stort! Men folk nu för tiden har väldigt mycket att göra, så tiden räcker inte alltid till.

Du och din man, är ni lika intresserade av svamp?

Ja, men jag är nog lite mer kunnig på svamp. Han har bättre lokalsinne och är vägvisaren i skogen.

Vad tillagar du helst av din svamp?

Jag torkar min Karljohan och använder året runt. I soppor, såser och omeletter. Hur gott som helst! Det som blir över säljer jag på marknader.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom djur och natur.

Ur Cirkeln nr 3 2019.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 15 juni 2020