• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Nya Jägarskolan

528 sidor och över 1 000 bilder. Det nya studiematerialet Jägarskolan ska locka fler att utbilda sig till jägare. Och intresset för jakt har ökat på senare år, inte minst bland kvinnor. (Ur Cirkeln nr 4 2019)

– Det är ett uppsving för Jägarskolan. Vi har just nu sjuttio anmälningar till fem kurser i norra Skaraborg. Det säger Veronica Lindberg, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Skövde.

Fler unga och kvinnor anmäler sig till kurserna, i norra Skaraborg är nu var femte deltagare på Jägarskolan kvinna.

Vilken stor bok!

Lagom till det växande jaktintresset lanseras nu det nya studiematerialet Jägarskolan.

Det har tillkommit efter ett gediget arbete, där tidigare deltagare och ledare involverats. Mer bilder och fler konkreta tips, var ett par önskemål.

– Viltet och jaktformerna är desamma, men nu presenterar vi allt på ett mer modernt sätt, säger Ulf Johansson, utbildningsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Veronica Lindberg har ännu inte använt materialet, men första intrycket är positivt.

– Oj vilken stor bok, var min första reaktion. Den är mer pedagogisk än tidigare, med enklare språk och vackra bilder. Boken kommer att bli användbar inte bara på kursen, utan även efter att deltagarna börjat jaga, tror hon.

Veronica uppskattar även att materialet är mer digitalt än tidigare, med qr-koder i boken som kopplar till material på webben.

Klimatsmart kött

Både Veronica Lindberg och Ulf Johansson anar att det ökande jaktintresset kan kopplas till klimatfrågan.

– Vilt är ju det mest klimatsmarta kött du kan äta i dag, menar Veronica Lindberg.

– Det naturliga viltköttet spelar roll, och intresset för att komma ut i naturen, liksom naturligtvis spänningen med själva jakten, säger Ulf Johansson.

En del som vill lära sig jaga önskar komprimera studierna till en intensivkurs. Både Ulf Johansson och Veronica Lindberg är lite tveksamma till detta.

– Studiecirkelformen är utmärkt för den som vill lära sig bli jägare. Det tar tid att ta till sig allt innehåll, och dessutom är det bra att deltagarna hinner reflektera mellan utbildningstillfällena, säger Ulf Johansson.

Veronica Lindberg håller med, och på Studiefrämjandet i norra Skaraborg är det traditionella Jägarskolor med 12–15 träffar som gäller.

– Några anordnar intensivkurser här omkring, men jaktlagen är lite misstänksamma mot dessa jägare. Jag tror på längre utbildningar så att du får diskutera med andra och dessutom hinner smälta kunskapen. l

JÄGARSKOLAN

• Huvudbok, 528 sidor.

• Häfte om lagstiftning.

• Studiehandledning.

• Kompletterande material via det webbaserade e-jakt, bland annat filmer, ljudbok, övningsfrågor inför Jägarexamen med mera.

Boken Jägarskolan är skriven av Ulf Lindroth, jägmästare och journalist.

Om jakt och jägareförbundet

• Det finns cirka 300 000 jägare i Sverige.

• Svenska Jägareförbundet är landet största organisation för jägare, med cirka 150 000 medlemmar.

• Jägareförbundet är en av Studiefrämjandets 19 medlemsorganisationer.

• Studiefrämjandet och Jägareförbundet samarbetar över hela landet med Jägar- skolan och andra utbildningar.

Läs mer om Jägarskolan här!

Ur Cirkeln nr 4 2019.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 10 juni 2020