• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Naturens magi - min passion

Möt Thomas Wallin som vill möta naturen med öppna sinnen - och gärna leder studiecirkelgrupper i ornitologi. (Ur Cirkeln nr 1 2020)

NAMN: Thomas Wallin ÅLDER: 69 BOR: Lägenhet i Ängelholm. GÖR: Tidigare folkhögskollärare, numera livsnjutare. FAMILJ: Tre barn, fyra barnbarn. LÄSER: Just nu Ålevangeliet av Patrik Svensson. LYSSNAR PÅ: Folkmusik, reggae och gammal proggmusik.

Vilken är din passion?

Naturen! Känslan av att bara ge sig ut och vara en del av nåt större. Just i dag hade jag en härlig morgon uppe vid Laholmsbukten tillsammans med en cirkelgrupp. Vi såg tofsvipor och en trana som gled in över havet, säkert från Danmark.

På bilden har du en kikare, var är du och vad tittar du på?

Jag tror att jag spanade in några gåsflockar på stranden vid Skälderviken här utanför Ängelholm. Det händer ofta att jag står så där med min kikare. Min grej är inte att se så många arter som möjligt, jag är mer ute efter magin i naturen.

Vad är det för speciellt med din närnatur i nordvästra Skåne?

Mångfalden! Skogen på Hallandsåsen, slättlandet i söder och havet i väster. Du behöver inte flytta på dig så långt för att upptäcka mycket. Bra för oss skåningar som är lite bekväma av oss.

Du är cirkelledare, varför?

Det är det här med folkbildning… Jag var tidigare lärare på Munka folkhögskola, så folkbildning har varit en del av hela mitt liv. Det är fantastiskt med gemensamt lärande och att uppleva naturen tillsammans.

Har du något råd till cirkelledare?

Som cirkelledare står du varken för hela sanningen eller hela kunskapen, det är bra att tänka på. Det är skillnad på cirkelledarskap och lärarskap.

Vad leder du för cirklar?

Den cirkel vi hade tidigare i dag heter Vinterfåglar. Nu laddar vi för Vårsång i fågelskogen, fågelsångcirklar som vi har haft många år. Den är väldigt populär, så det blir tre grupper i år. Vi skulle kunna fylla hur många cirklar som helst, men vill helst inte vara fler än tolv deltagare.

Nybörjare i naturen, vad bör jag tänka på?

Öppna dina sinnen, som min gamle läromästare Sven sade. Den kortaste promenad kan bjuda på mycket, om du ser och lyssnar ordentligt.

Läs mer om Studiefrämjandets fågelverksamhet!

Ur Cirkeln nr 1 2020.