Möt Gunnel Carlson
– Den som en gång hamnat i trädgårdsträsket blir lätt kvar. Det säger Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och initiativtagare till Tusen trädgårdar. Gunnel ser sig som en ambassadör för det kravlösa odlandet, där sinnlig njutning går före perfektion. (Ur Cirkeln nr 2 2016)
Jordens kick med Gunnel Carlson
Gunnel Carlson
Ålder: 59
Familj: Maken Claes och tre vuxna döttrar
Bor: Arlöv i Skåne,i ett hus med 800 kvadratmeter trädgård
Gör: Trädgårdsjournalist
Gunnels favoriter
Tre matnyttiga växter för nybörjare
- Sallad. Vilken sort som helst, svårt att misslyckas med.
- Lök. Sätter du en liten sättlök så får du en stor lök. Enkelt och gott.
- Bärbuskar är lite bortglömda och det tycker jag är synd. Varför inte sätta en krusbärsbuske i ett soligt läge?
Så njuter jag mest i min trädgård
- Sitter på en bänk med en kopp kaffe och bara tittar.
- Planterar nytt. Att gräva ner och se vad som händer.
- När jag känner doften av vår i trädgården – löv, jord och gödsel. Härligt!
Tre favoritblommor
- Pioner trivs i min trädgård utan att jag behöver fjäska för dem.
- Auricula är en färgglad viva som blommar på våren. Perfekt att ha i krukor.
- Violer av alla sorter, från vild styvmorsviol till den första pensén på trappan när våren kommer.
Gunnel Carlson håller hårt i lappen, med tid och plats för alla hennes engagemang denna fredag på mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm. Ett späckat program där hon ska frågas ut, själv ställa frågor och föreläsa.
Tidigare i veckan har hon medverkat som trädgårdsexpert i SVT:s Go’kväll från Umeå. Dessförinnan Holland, som ciceron under en sex dagars resa bland blommande tulpaner. Om Gunnel längtar hem? Ingen tvekan om den saken. Så efter fyra dagars mässinferno blir det raka spåret till skånska Arlöv.
– Först ska jag pussa på min man, sen blir det direkt en runda i trädgården, den del av världen där jag trivs allra bäst.
Trädgård i generna
Gunnel Carlson utstrålar samma entusiasm i verkligheten som genom teverutan. Nära till skratt och med nyfiken blick glider hon runt bland dahliaknölar, pelargonior och chiliplantor. Många känner igen henne – och hon känner många.
Intresset för trädgård och odling har exploderat de senaste åren. Gunnel tror att det hänger samman med vår längtan till det ursprungliga, till jorden.
– Vi lever ju ganska konstiga liv i det moderna samhället. Sitter inomhus mesta delen av våra liv, eller går runt på olika köpcentrum.
Själv har Gunnel trädgård i generna. Pappa hade plantskola i Blekinge och morfar handels-trädgård i Halland. Men det dröjde en bit in i livet innan hennes eget trädgårdsintresse tog fart.
I tjugo år arbetade hon som journalist, både för tidningar och för radio. Allt ändrades 1996 när programserien Gröna rum började sändas från SVT i Malmö. Gunnel blev programledare och det blev succé.
– Det var inte alls självklart, på den tiden ansågs trädgård som något töntigt.
Men Gröna rum låg rätt i tiden, och under de tio år som programmet sändes blev trädgård plötsligt väldigt inne. Den som vandrar runt på mässan inser snabbt att intresset håller i sig. Glädjande, menar Gunnel, som dock vill höja ett varningens finger, mitt i all kärlek till odlandet.
– Vår tillvaro är fylld av plikter, och det är synd om trädgården blir ännu ett krav i livet.
Hon ser med tillfredsställelse på att trenden att inreda sin trädgård till arkitektonisk perfektion är på väg bort.
– Hellre en rufsig trädgård än en perfekt. Begreppet prydnadsträdgård ger jag inte mycket för. Det blir som en förlängning av det designade vardagsrummet.
Busigare trädgård
Gunnel tror att vegotrenden och nyfikenheten för odling av grönsaker, inte minst bland ungdomar, håller på att ändra fokus från det estetiskt perfekta till det miljömässigt nyttiga.
– När folk odlar mat blir det lite busigare i trädgården och det gillar jag.
En följd är renässansen för gamla bortglömda nyttoväxter som olika sorters bönor och ärtor.
– Bönan Signe från Blekinge är ett exempel. En del av vårt kulturarv som nu kan bevaras.
Samtidigt betonar Gunnel varje odlares frihet att göra som den vill. Trender kommer och går och det viktiga är att hitta sin egen lust och glädje. Hennes egen trädgård hemma i Arlöv har under trettio års tid sakta men säkert utvecklats till en plats för reflektion och tankar om livets gång. Att ha personliga relationer till sina växter är något som kommer med åren.
– Många bär på berättelser och minnen, från resor och möten.
Tusen trädgårdar öppna för alla
Gunnel Carlson är en av initiativtagarna till Tusen trädgårdar, som den 3 juli i år genomförs för fjärde gången, i samarbete med Studiefrämjandets avdelningar över hela landet. Sedan starten 2010 har tusentals privata och offentliga trädgårdar – villaträdgårdar, kolonilotter, balkonger och parker – under en dag öppnats för allmänheten.
– Jag lär mig mest när någon kommer till min trädgård eller när jag besöker andras. Så förklarar Gunnel grundtanken med Tusen trädgårdar.
Hon hävdar bestämt att vem som helst kan var med och visa upp sin trädgård. Det är ingen tävling utan ett tillfälle för inspiration och möten.
– Jag mötte just en kvinna som visade bilder på sin fina trädgård i mobilen och undrade om hon kunde vara med. Tänk att vi ska vara så ängsliga av oss, suckar Gunnel.
I nästa sekund tittar hon snabbt på lappen och klockan. Dags för nästa punkt på schemat. Fort iväg till Sällskapet Trädgårdsamatörernas monter för att medverka vid tillverkning av frosttåliga tråg för små växter. Det är inte mer än femtio meter dit, men på vägen blir det flera stopp. Många vill prata och heja på Gunnel.
– Man brukar säga att hundägare har mycket gemensamt, men det stämmer in på trädgårdsintresserade också. Det finns hur mycket som helst att prata om.