Martin – en cirkelledare med lust för lom och labb
Läs intervjun med Martin Alexandersson som är ledare för nybörjar- och fortsättningscirklar inom fågel. (Ur Cirkeln nr 4 2013)
Namn: Martin Alexandersson
Cirkelledare i: Gävle Fågelklubb
Ålder: 40
Bor: Lägenhet på Brynäs i Gävle (men jag håller på Frölunda).
Familj: Singel.
Arbete: Gymnasielärare i data och media.
Fritid: Mest fågel och natur. Fotografi, lite sport. Jag sover inte så mycket…
Läser just nu: Gulls av Klaus Malling Olsen - 600 sidor om trutar.
Gillar: Människor som är kunniga och ser helheter.
Ogillar: Arrogans.
Vilka cirklar leder du?
Nybörjar- och fortsättningscirklar inom fågel.
Vilka deltar?
En salig blandning. Pensionärer, unga par, en del som jobbar med miljö. Naturintresset är det som förenar. Fågelintresset ökar, vi är många fler i klubben nu än för några år sen.
Vad gör ni i cirklarna?
På nybörjarcirklarna är det mest grundkunskaper, då är jag mer som lärare. På fortsättningscirklarna styr gruppen. Det är så som jag tycker att en cirkel ska vara. Först bestämmer vi vad vi ska ta upp i cirkeln. På träffarna brukar vi gå igenom artgrupper som lommar eller labbar. Alla pluggar på, någon samlar in bilder och sen tittar vi på arter, åldrar, årstidsförändringar i utseende. Vi berättar och lär av varandra.
Varför detta intresse, vad är så fascinerande med fågel?
Vänd på frågan – vad är inte är fascinerande? Jag fikar utomhus 150 gånger om året, bara det! Fågelintresserade människor är trevliga och kunniga. Sen den här skattjaktsbiten. Du vet aldrig vad som väntar därute. Jag säger som Nalle Puh: ”När man tar på sig ett par stövlar är man nästan säker på att något spännande ska hända.”
Vad gör en till bra cirkelledare?
Du måste ha energi och engagemang, det smittar av sig. Du ska tycka om att se människor utvecklas och ha kunskap om ditt ämne.
Bästa rådet till en ny cirkelledare?
Våga! Och våga fråga andra ledare. Du kan alltid få tips.