• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Martin Emtenäs i närbild

Kanske är det nyfikenheten som gjort Martin Emtenäs till en av våra mest uppskattade programledare. I snart tio års tid har han tagit tittarna i handen och låtit oss möta allt från skalbaggar till krokodiler. Det är också en man med skarpa tankar om jordens framtid. (Ur Cirkeln nr 3 2014)

– Valfrihet är bra men vi borde inte få välja det som förstör vår planet. Det är ungefär lika dumt som att låta barn välja att leka med knivar.

Namn: Martin Emtenäs
Ålder: 37
Familj: Sambon Millan och två barn, Wille, 2 och namnlös son, 10 dagar. ”Wille tycker han ska heta Umpar, men vi håller inte med”.
Bor: Bostadsrätt i Umeå.
Gör: Programledare på SVTs Mitt i naturen.
Gillar: Människor som är sig själva, inte för mycket fasad. Prestigelöshet och generositet.
Ogillar: Elitism och snålhet. Människor med ömma tår är inte heller nåt vidare.

Småkryp och hårdrock är Martin Emtenäs passioner. Redan som barn vände han på stenarna hemma i Oxelösund och spanade in tusenfotingar, gråsuggor och andra småkryp. Rocken kom också tidigt in i livet. Som trummis i bandet Facelift repade han i Studiefrämjandets lokaler.

– Umeå var hardcorehuvudstad och det var I Umeå blev det studier i molekylärbiologi, svenska och journalistik, sedan studentradio och vidare in på SVT. Musiken har aldrig släppt taget om honom. Men som heltidsarbetande, nybliven tvåbarnsfar fylls livet av mycket annat.
– Fast just nu är jag faktiskt sjukt spelsugen. På sommaren borde man fara runt och spela för en back bärs.

Björnen kom inte

När SVT 2005 frågade om han ville hoppa in och leda Mitt i naturen sa han efter viss tvekan ja. Att det skulle bli tio år hade han ingen tanke på. Inte heller på vad en miljon tittare faktiskt innebär. Nu har folks hejande på gatan blivit en vana.

– Mitt i naturen är ju i och för sig en ganska soft grej att bli känd för, säger han med ett leende. ”Charmig”, ”entusiastisk”, ”verkar vara en trevlig kille”, är några omdömen när man nämner Martin Emtenäs namn. Verkligheten motsäger inte TV-tittarnas bild. Med ett slags lågmäld entusiasm berättar han om kändisskapets fram- och baksidor.

Många tittare minns också hans ”misslyckanden”, som en hel natt i väntan på en björn som aldrig dök upp. Själv tror Martin att hans upptäckarlust är hemligheten bakom framgången i rutan. Den är inte spelad eller tillrättalagd, utan kommer från hjärtat.
– Min nyfikenhet ska driva programmet framåt. Det är själva upplägget.

Mycket vill ha mer

Ett liv fyllt av natur betyder också tankar om klimatförändringarna. Miljöfrågan kan aldrig göras till en fråga om privatmoral, menar Martin.
– Mycket vill ha mer, så fungerar nog vi människor. Om man utgår från vår biologiska grund går det inte att lämna över ansvaret för miljön på enskilda människors beslut. Risker och hot som drabbar oss i närtid kan vi ofta förstå. Svårare är det när konsekvenserna uppenbaras om tjugo år.

– Vi vanliga människor har fullt upp med att leva våra vardagliga liv och kan inte alltid greppa de långa perspektiven. Kruxet är att klimatfrågan kräver just detta. Därför behövs gemensam insikt om att förändring är nödvändig – och kraft att genomföra förändringarna. Politik med andra ord. Tyvärr, menar Martin, är forskarna alldeles för lågmälda, lobbyisterna för högljudda och politikerna för fega. Redan i dag finns tekniska möjligheter att vända utvecklingen. Men då krävs politiker som har mod att fatta tuffa, impopulära beslut.

– Forskningen säger vad vi borde göra. Men politikerna lyssnar bara på det som passar deras kortsiktiga syften. De flesta verkar tycka att det blir för dyrt att rädda planeten, säger Martin och skakar uppgivet på huvudet.
– Det är någon form av total dumhet som jag har svårt att förstå. Martin är inte partipolitiskt engagerad. SVT ska också vara opartiskt, men Mitt i naturen har faktiskt inskrivet i sitt uppdrag att ”ta ställning för naturen”. Och trots att framtiden kan tyckas hotfull gäller det att inte fastna i uppgivenhet. Man måste inte heller inleda med att beskriva alla hot och allt elände.

– Gör vi ett program om fjällrävar behöver vi inte börja med att berätta att den är utrotningshotad. Man måste först skapa en fascination för det man vill rädda.

Väck nyfikenheten

I Studieförbunden finns många ledare som vill inspirera till naturupplevelser, ibland för rena nybörjare. Martins råd är att använda sin egen nyfikenhet för att väcka andras. Men det gäller att inte bli fånge i sitt eget intresse. Mitt i Naturen får inte bli ett program för de redan frälsta, men inte heller för barnsligt och elementärt.

– En svår balansgång som vi sliter med hela tiden. Samband är ett nyckelord för Martin. En naturupplevelse kan visserligen stå för sig själv, men allt blir mer spännande om den kryddas med kunskap om hur saker och ting hänger ihop. Martin spanar in några kajor som kretsar kring papperskorgarna i Rådhusparken i Umeå där vi sitter.
– Kajor är otroligt smarta, visste du det? Bara att sitta här och titta på deras beteende är fascinerande. Hur de agerar och kommunicerar med varandra. Och ju mer man vet om deras beteende, ju mer spännande blir det. Och då är vi tillbaka i barndomen, under stenarna i Oxelösund.

– För mig var varje djur som gömde sig där exotiskt och spännande. Men jag visste inget om dem. Det var bara att läsa på och lära sig mer. Nyfikenheten fanns där redan då. Den har jag fått gratis.

Martin tipsar...

Tre häftiga naturupplevelser

Martin Emtenäs har skrivit boken Upplev Sveriges natur, där 96 platser värda att besöka presenteras. Här är tre av hans favoriter:

  • Urskog. Det är häftigt att gå omkring i orörd urskog. Tyresta är ett bra exempel nära Stockholm.
  • Höga kusten. En häftig plats som öppnar dina ögon. I Skuleskogen finns Slåttdalsskrevan. Väldigt mycket wow!
  • Karlsöarna utanför Gotland. Man är i Sverige men det känns som nåt helt annat. Ett uttryck för bredden i vår natur.

Så får du ut mer av naturen

  • Rätt kläder. Går inte att överskatta. Hur makalös din naturupplevelse än är, om du fryser så är det piss att vara ute. Se till att vara varm och torr.
  • Fika. Ta med lite bekvämligheter ut, nåt gott att äta och dricka.
  • Ta det lugnt i början. Är du ovan i naturen, undvik jättestrapatserna. Att kolla in kajorna i stadsparken med en fika är en bra början.

Hårdrock i skogen

Martin lyssnar inte så ofta på musik i naturen. Men om han gör det är det mest tung rock som gäller:

  • Rage against the machine har jag ofta i lurarna. Ute i skogen är det perfekt, men då är det för att gå in i mig själv och mina tankar, som en form av meditation.
  • Dave Matthews band har jag alltid varit svag för. Inte alls tung rock, väldigt mycket mer välpolerat. Men grymt bra trummor.
  • Primus är ett märkligt band, otroligt stökig rock. Kanske svårt att lyssna på om man inte är van. De flesta manus till Mitt i Naturen har jag skrivit med Primus i lurarna.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom miljö och klimat här.

Ur Cirkeln nr 3 2014.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 18 juni 2020