• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Livet bland gravarna

Häng med på skymningsvandring bland fladdermöss och kattugglor på Höganäs kyrkogård med guiden Ulrik Alm. (Ur Cirkeln nr 4 2021)

Skymningen faller. Ett sjuttiotal människor är samlade på Höganäs kyrkogård. I mitten står Ulrik Alm. I ena handen håller han en liten manick, en fladdermusdetektor.

– Sch, viskar han och sätter ett finger över munnen.

Det blir knäpptyst. Spänningen stiger. Plötsligt hörs ett knäppande ljud, det är tecknet. Fladdermöss i närheten! Några hinner få en skymt av de ljusskygga varelserna.

– Glöm det där med vampyrer, det här är bara några dvärgfladdermöss som pratar med varandra, säger Ulrik med särskild blick på de många barn som följt med på den spännande, och kanske lite skrämmande turen.

Häftigt

Det finns 17 fladdermusarter i Sverige och de skickliga kan identifiera de olika arternas läten. Ulrik är uppenbarligen en av dem. Vi stannar ett slag och lyssnar lite till, innan färden fortsätter över kyrkogårdens grusgångar.

– Det här är ju riktigt häftigt, säger en av deltagarna. Jag tror folk blir mer och mer intresserade av att komma ut i friska luften, och det här väl är ett bra sätt att göra det på?

Efter en kort promenad bland träd och gravar stannar vi till och Ulrik ger de nyfikna åhörarna en lagom dos fladdermusfakta. Som att de är våra enda flygande däggdjur. Om det märkvärdiga i att parningen sker på hösten men att fladdermushonan behåller spermierna till våren då hon befruktar sig själv. Och att Chiroptera är det latinska namnet på fladdermus, som direkt översatt till svenska betyder ”handvingar”, alltså djur som flyger med händerna.

Invit till kattuggla

Ulrik vet också att fladdermössen inte är de enda bevingade kyrkogårdsbesökarna. Han kupar sina händer och får till ett dovt läte, ho-hoo, för att efterlikna kattugglehanens lockrop.

– Nu ska vi se om honan svarar på min invit.

Inget händer. Ulrik försöker en gång till, och så plötsligt hörs ett avlägset men distinkt ke-vitt. Strax återkommer samma ljud, nu lite närmare.

– Där, titta där är den, utbrister någon och halva gruppen hinner få en skymt av kattugglan som elegant glider förbi i det tilltagande höstmörkret.

Nu utbryter ett våldsamt babbel och pekande. Inte konstigt att kattugglan kvickt flyr fältet.

– Visst är det fantastiskt, magi på riktigt, jämfört med en datorskärm, säger Ulrik när gruppen samlat ihop sig. Han får nickanden till svar.

Så berättar han att kattugglan kan bli uppåt tjugo år och att dess största fiender är duvhöken och biltrafiken. Den kan vrida sitt huvud betydligt mer än vad vi människor kan.

– En gång trodde jag att jag var först i världen att se en kattuggla vrida huvudet ett helt varv. Det kan väl inte vara möjligt? Nej så klart det inte är möjligt.

Entusiast

– Ulrik kan verkligen entusiasmera, han är välkänd här i nordvästra Skåne, och får ofta många besökare på sina guidningar, säger Gunnel Pettersson från Naturskyddsföreningen i Kullabygden som arrangerar den här kvällsvandringen tillsammans med Studiefrämjandet.

– Det är härligt att vi kan träffas igen, vi har försökt hålla verksamheten uppe under pandemin och nu ser vi framåt, säger hon.

Själv berättar Ulrik att han alltid haft ett stort naturintresse. Han arbetar med natur och miljö på Studiefrämjandet i Helsingborg. I kväll kom fler deltagare än förväntat.

– Fantastiskt kul att så många barn var med.

Sin första naturguidning hade Ulrik när han var 13 år.

– Det kom fyra personer och jag minns att jag var väldigt nervös.

Nu är han 65 och det har blivit hundratals guidningar genom åren. Nervositeten har avtagit märkbart.

Mer om kattugglan

  • Kattugglan finns i stora delar av världen och är en av Sveriges vanligaste ugglor.
  • Uppskattningsvis finns 10 000-20 000 kattugglor i Sverige.
  • Den livnär sig på småfåglar och smågnagare.
  • Liksom fladdermusen är kattugglan mytomspunnen. De rör sig om natten och lätet är spöklikt, vilket gör att de förknippas med otur och död.

Mer om fladdermöss

  • Det finns 17 arter av fladdermöss i Sverige. Alla är insektsätare och alla är fridlysta.
  • I viloläge hänger fladdermössen upp och ner. Händerna har ju blivit till vingar.
  • Fladdermöss är experter på att orientera sig med hjälp av ljud, oftast ultraljud som vi människor inte kan höra. Ekot från ljuden gör att fladdermössen kan hitta i mörkret, för de flesta är aktiva på natten.
  • Fladdermöss är mytomspunna. Att de skulle vara vampyrer stämmer till viss del, men det är bara tre arter som dricker blod från däggdjur och fåglar och de finns i Syd- och Centralamerika. En annan myt är att fladdermöss attackerar människor och kan fastna i håret, men det stämmer inte, även om de kan komma nära och överraska oss.

Källa: Naturhistoriska Riksmuseet och www.fladdermus.net.

Läs mer om Studiefrämjandets naturguidningar!

Ur Cirkeln nr 4 2021.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 15 december 2021