• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Kom igen, vovven!

Intresset för hund har ökat under pandemin. Över hela landet finns nya hundägare, och hundar som väntar på ett aktivt liv tillsammans med matte och husse. Här är ett smörgåsbord av spännande aktiviteter du och din hund kan göra tillsammans. (Ur Cirkeln nr 4 2021)

Valpkurs

Om du bara ska göra en enda organiserad aktivitet, gå en valpkurs! Du och din hund stärker er relation, ni lär er umgås och fungera i vardagen på ett bra sätt. Hunden får även träna sig att umgås med andra hundar, och du träffar andra nya hundägare. Upplägget på valpkurserna kan skifta, men både teori och praktiska övningar ingår.

Lydnad

Lydnad låter diktatoriskt, men hundar älskar att lära sig nya saker. Kurser i vardagslydnad innehåller övningar du och din hund har nytta av i vardagen. Du kan gå vidare till mer avancerade nivåer, kanske för att delta i tävlingar. Lydnadstävling kom till Sverige på 1960-talet och är vår äldsta hundsport.

Rallylydnad

Här är det lust och glädje som gäller. I Rallylydnad ska du och din hund ta er igenom en bana av stationer med olika uppgifter. Mycket går ut på att hunden ska kunna sitta, ligga, gå, svänga och rotera. Det finns fyra olika tävlingsklasser, med allt mer avancerade uppgifter.

Agility

Agility kom till Sverige från England på 1980-talet och har nu blivit en av de mest populära hundsporterna. Här går det ut på att passera en hinderbana – fort och felfritt. Det finns allt från balanshinder, slalombana och tunnlar som hunden ska passera. Kul att utöva och titta på. Inte bara hunden får kondition i agility, även du som förare får garanterat upp flåset. Flera olika tävlingsklasser finns.

Freestyle

Tänk parkonståkning, då får du en idé om vad freestyle handlar om. Här ska du och din hund genomföra ett program med konster och övningar till musik. Domarna bedömer precision, samarbete och följsamhet till musiken. Vad många uppskattar med freestyle är friheten att själv få skapa ett program, kanske till favoritlåten.

Hoopers

I Hoopers gäller det att klara en hinderbana med tunnlar, tunnor och staket. Inga hopp ingår. En annan stor skillnad från agility är att du själv inte följer med hunden runt banan. Du dirigerar hunden på distans, med ditt kroppsspråk och ljudsignaler. Inte så enkelt, men träning ger färdighet. Hoopers passar alla hundar som gillar att samarbeta, och det gör de flesta.

Bruks

Bruksprov är en av Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Bruks innefattar ett lydnadsmoment och ett specialmoment. I lydnadsmomentet ingår bland annat gå fot, inkallning, apportering och platsliggande. Du väljer även ett av de fem specialmomenten spår, sök, rapport, patrull och skydd. Din lokala brukshundklubb kan berätta mer om Bruks.

Nosework

Hundens formidabla luktsinne hjälper oss människor, i allt från att hitta kantareller till narkotika. Nosework går ut på just detta, att träna hunden i att hitta specifika dofter. Nosework passar alla hundar och du kan börja hemma, genom att gömma godis som hunden får nosa fram. Vill du gå vidare finns både kurser och tävlingar i olika klasser.

Ringträning

För dig som vill delta på hundutställningar finns ringkurser, där du och din hund får lära er och träna på de moment som förekommer på utställningar.

Junior handling

Junior handling är en specialaktivitet i Sveriges Hundungdom, för unga 10–17 år. Påminner lite om utställning, men det är samspelet mellan hund och förare som står i centrum. Det gäller att visa fram hundens bästa sidor, och då behövs en nära kontakt mellan hund och förare.

Drag

Hundar har i alla tider hjälpt människan med transporter, och ur detta har draghundsporten vuxit fram. Olika tävlingsgrenar finns, där hundar drar släde, pulka, skidor, cykel, vagn etc. På senare tid har draghundar blivit en turistattraktion. En slädtur över fjället bakom ett hundspann är en upplevelse! Läs mer på www.draghundsport.se.

Jakthundar

Många hundraser är perfekta jaktkamrater. Vill du jaga tillsammans med din hund finns kurser i bland annat jaktlydnad, apportering och eftersök. Studiefrämjandet samarbetar med Svenska Jägareförbundet och det finns kurser med många olika inriktningar att välja bland.

Mycket annat…

Hundar hjälper människan på många områden i samhället – inom Försvarsmakten, Polisen och sjukvården, som terapihundar, räddningshundar och ledarhundar. För allt detta finns utbildningar. Det finns också kurser i hundmassage, yoga, och kurser för dig som vill bli uppfödare. Om du vill vara aktiv och lära mer tillsammans med din hund finns alltså många möjligheter!

Studiefrämjandet anordnar många hundkurser i samarbete med medlemsorganisationerna Svenska Brukshundklubben, Svenska Kennelklubben och Sveriges Hundungdom.

Ha roligt med din hund!

Elin Brodin, 28, är ordförande i Sveriges Hundungdom.

Varför ska man gå kurs med sin hund?

Hundar mår bra av att aktiveras. På en kurs bygger du en stark relation till din hund. Dessutom är det roligt!

Några trender i hundvärlden – vad är populärt just nu?

Hoopers har blivit jättestort på kort tid. Det är nytt, kul spännande och passar många människor och hundar.

Har du nåt särskilt råd till ungdomar i familjer som skaffat hund?

Gör roliga saker med din hund! På det sättet lär ni känna och kommunicera med varandra. Alla hundar gillar utmaningar, och det kan du ge dem! På nätet finns massor av enkla övningar du kan göra hemma. Sedan tycker jag så klart att de ska gå med i Sveriges Hundungdom.

Vad har ni på gång i Sveriges Hundungdom?

Många större aktiviteter har haft paus under pandemin, men nu drar vi igång igen. Vi planerar för ledar- och instruktörsutbildningar och för vårt stora riksläger nästa sommar.

Vad har du själv för hund och vad gör du med den?

Jag har två Shetland Sheepdog - Pepparn och Mr Lewis. Jag håller på med agility, lydnad och även lite freestyle och spår.

Läs mer om Studiefrämjandets hundverksamhet!

Ur Cirkeln nr 4 2021

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 12 december 2021