• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Hemligheter på hemmaplan

Hemester har denna sommar blivit ett begrepp. Men semester på hemmaplan behöver inte innebära färre upplevelser. Cirkeln frågade fem personer om deras smultronställen, i fem landskap som knappast tillhör de turisttätaste. Oavsett var du än bor i landet, finns garanterat spännande hemligheter att upptäcka. (Ur Cirkeln nr 2 2020)

Närke

Närke är litet och går snabbt att passera, men är väl värt ett stopp.

– Himlen är stor här i Närke, säger Calle Eriksson, 42 på Studiefrämjandet i Örebro. Han är uppvuxen och bor kvar i järnvägsknuten Hallsberg. Mest av allt älskar Calle det öppna landskapet på den stora Närkeslätten i söder.

– Men det finns stora variationer och mycket att upptäcka, även om Närke kanske inte så välkänt.

Calles Närketips:

Vätterns norra skärgård – som Västindien

Sveriges hemligaste skärgård. Så beskrivs de hundratalet öarna i toppen av Vättern. Perfekt för paddling och bad. Alla öar utom en är obebodda, en del har lustiga namn som Trulsan, Svilen och Tjuvaholmen.

”Alla pratar om Stockholms skärgård men få känner till den här övärlden. Vi är ett gäng killar som åker ut till en av öarna varje år. Vattnet är klart och turkost som i Västindien. Magiskt.”

Tiveden – se upp för rövare

Gillar du vildmark är Tiveden ett alternativ. Före bilarnas tid var Tiveden en strapats för alla resande, med varg, björn – och rövare! Numera är Tiveden nationalpark med många möjligheter till aktivt vildmarksliv. Fagertärn med dess röda näckrosor är ett måste.

”Verklig trollskog, med höga klippor och djupa grottor.  Perfekt för små och stora barn.”

Kilsbergen – friluftseldorado

Inte Alperna precis, men Kilsbergen bjuder på vacker natur friluftsliv. Från utsiktsplatsen Rusakulan kan du spana in inte mindre än 21 kyrktorn.

”Örebroarnas friluftseldorado, särskilt vintertid. Men också på sommaren finns mycket att göra – vandra, fiska eller testa mountainbike.”

Annat i Närke:

• Örebro slott. Mäktig försvarsborg mitt i Sveriges sjätte största stad.

• Riseberga klosterruin från 1100-talet.

• Askersund. Småstad med pittoreska trähus och kullerstenstorg.

 

Dalsland

Lite vid sidan av, mellan Vänern och norska gränsen. I Dalsland bor bara 50 000 människor.

– Gott om plats, med andra ord, säger Göran Forsell, 73, ordförande
i Svenska Turistföreningen Dalsland.

Han uppskattar landskapets skilda naturtyper, slättlandet i söder, vildmarken vid gränsen mot Norge och kusten mot Vänern, EUs största insjö.

– Jag rekommenderar en upptäcktsfärd i Dalsland, säger Göran Forsell.

Görans Dalslandstips:

Yttre Bodarne – upplevelsevandring

Ett av över 500 naturreservat i Västra Götaland. Natur och kultur i vackert skärgårdslandskap. Titta på lämningar från bronsåldern, fågellivet och växter med spännande namn som sumpförgätmigej och Dyveronika.

”En upplevelsevandring där du ska ta god tid på dig.
Med lite tur kan du se havsörn och fiskgjuse.”

Baldersnäs med 200 trädarter

Baldersnäs herrgård, med anor från 1700-talet, är en vacker vit byggnad omgiven av en stor engelsk park med över 200 trädarter, lusthus och grottor. Baldersnäs är nu hotell och restaurang. Att vandra i parken är gratis.

”Ett trevligt utflyktsmål med hantverksförsäljning och
guidade vandringar. Jag besökte restaurangen med min
kör förra året. Mycket gott!”

Tresticklans nationalpark – ödemark vid gränsen

Vill du fly civilisationen? Då är Tresticklan ett alternativ. Nationalparken är relativt ny, från 1996. Den ligger i ett så kallat sprickdalslandskap vid gränsen till Norge. Under andra världskriget pågick hemlig kurirverksamhet i dessa trakter.

”Södra Sveriges ödsligaste område kallas Nössemark, och där ligger Tresticklan. Gammal urskog och fina vandringsleder.”

Annat i Dalsland:

• Håveruds akvedukt är landskapets mest kända sevärdhet.

• Åmål. Småstad med filmhistorisk status – minns Fucking Åmål.

• Kroppefjäll. Bara 240 meter över havet, men mycket bär och svamp.

 

Norrbotten

En färd i Tornedalen längs finska gränsen borde alla göra någon gång i livet, anser Johanna Nilsson på Studiefrämjandet i Luleå.

 – Fantastisk natur och en levande kultur på fyra språk – finska, meänkieli, svenska och samiska.

Besökare i Norrbotten måste våga ta första steget, menar Johanna.

– Vi är nog lite slutna, smalltalk är liksom inte vår grej. Men om du frågar så berättar vi gärna om alla guldkorn som finns i våra bygder.

Johannas Norrbottentips:

Harrbäcksfjärden nära E4

Många rastplatser är trista historier. Det finns undantag. Om du åker E4 mellan Piteå och Luleå, är det värt att stanna till vid Harrbäcksfjärden.

”Gå en kilometer så kommer du till Sladan, en jättefin fågelsjö. Klättra upp i fågeltornet och titta ut över sjön. Eller kika under en gran, kanske hittar du kantareller.”

Selets bruk – industriminne

Bruks- och industriminnen finns det gott om över hela Sverige. Selets bruk är ett av dem. För 150 år sedan var detta Norrbottens största industriområde. Nu finns bara minnen kvar.

”Spännande industrimiljö och vackra ängsmarker och ekologiska odlingar. Både kultur och natur – en perfekt utflykt.”

Alterberget – med utsikt

Många berg längs Norrlandskusten är så kallade kalottberg, med en platå på toppen, där flora och fauna ofta är speciell – och där du kan hitta fina utsiktspunkter.

”Jag älskar att vandra upp för ett berg och titta ut över landskapet. Du får en överblick på världen, och inser att du själv är en liten del i ekosystemets storhet.”

Annat i Norrbotten:

• Gammelstads kyrkstad med 408 trästugor. På Unescos världsarvslista.

• Pite havsbad. Norrbottens riviera. En kilometer strand och mycket folk.

• Storforsen i Piteälven. Europas längsta obundna fors, fem kilometer.

 

Medelpad

– I Medelpad finns rik kultur, många möjligheter till ett aktivt friluftsliv och det är nära till havet. Det säger Carola Nordström, 44, ordförande i Friluftsfrämjandet Sundsvall.

– Som friluftsfrämjare vill jag påminna om allemansrätten, särskilt nu i sommar när fler än vanligt kommer att vara ute i naturen. ”Inte störa, inte förstöra”, är en enkel regel.

Carolas Medelpadtips:

Selångers kyrkoruin – S:t Olavsleden

Från Selångers kyrkoruin kan du starta en 580 kilometers pilgrimsvandring längs S:t Olavsleden till Trondheim. Det tar en månad. Har du mindre tid, vandra en delsträcka, eller nöj dig med att beundra Selångers kyrkoruin från 1200-talet.

”Många kommer hit för att vandra Pilgrimsleden, även från andra länder. Jag skulle själv vilja vandra hela vägen till Trondheim. Det finns på min bucket list.”

Stornäset på Alnö

Stornäsets naturreservat är Medelpads främsta rastlokal för flyttfåglar. Påverkan från havet och en landhöjning på 8 mm per år, gör att landskapet här ständigt förändras.

”Ett jättefint naturområde där du kan vandra på fina strandängar. På väg dit går du genom en kohage, och har du tur får du klappa korna.

Stenstaden i Sundsvall

Stadsbranden i Sundsvall 1888 är Sveriges hittills största. Efter den bestämdes att enbart stenhus fick byggas i centrum, som sedan dess kallas Stenstaden.

”Gå runt och beundra de vackra husen. Glöm inte att titta uppåt på fasaderna och taken, med alla tinnar och torn.
Jag bor själv i Hirschska huset vid Stora torget. När vi kom hit kändes det nästan som att flytta in i ett slott.”

Annat i Medelpad:

• Smackgrundet i Indalsälvens delta, med hängbroar, grillplatser och fin badstrand.

• Haverö hembygdsgård i Ånge, med gamla byggnader.

• Grenforsen. Brant ravinlandskap i Ljungans dalgång.

 

Östergötland

– Tidigare åkte många förbi Östergötland, men besöksnäringen har jobbat aktivt för att man ska stanna till här, säger Eva Lindgren, 74. Hon är ordförande i Linköpings Guideklubb, med 26 aktiva guider som ser till att besökarna får ut så mycket som möjligt.

– Alvastra klosterruin, Flygvapenmuseum, Friluftsmuseet Gamla Linköping, Göta kanal… Jag skulle kunna fortsätta länge och räkna upp platser värda ett besök. Så välkommen hit.

Evas Östgötatips:

Smedstorps dubbelgård

Vandra runt bland ett tjugotal byggnader från 1700-talet och känn historiens vingslag. Dubbelgårdar bildades ofta genom att två bröder vid arv delade upp en gård i två, så kallad sämjedelning. Smedstorp ligger nära den vackra sjön Sommen.

”En gammal kulturmiljö med omålade byggnader, bevarat odlingslandskap och mycket atmosfär.”

Risten-Lakviks järnväg

Risten-Lakviks järnväg är en av landets många museijärnvägar. Den drivs av en förening och sommartid kan du göra en två kilometer lång tågresa på den smalspåriga rälsen, eller kanske ta en tur på dressin och en fika.

”Spännande för alla åldrar. Jag var där i går och träffade ett gäng äldre män som lägger ner massor av tid för att hålla järnvägen igång. Imponerande!”

Kinda kanal med 15 slussar

Kinda kanal länkar samman sex sjöar och vattendrag i Östergötland. Du kan paddla, åka egen fritidsbåt eller vandra längs kanalen. Turbåten Kind finns till hands. Kinda kanal invigdes 1871 och har 15 handdrivna slussar.

”Göta kanal känner de flesta till. Kinda kanal är lite mer okänd, och betydligt lugnare. Vandra längs kanalen, både i lummig grönska vid Hovetorp och längs kajerna i Linköping.”

Annat i Östergötland:

• Industrilandskapet. Välbevarad industribebyggelse mitt i Norrköping.

• Vadstena och Söderköping. Småstadspärlor rika på historia.

• Stegeborgs slottsruin från Vasatiden.

 

HÄR ÄR DINA VÄGVISARE

Planeringen är halva resan, har någon sagt. Så sätt igång och planera för ditt sommaräventyr. Kom bara ihåg att lämna lite utrymme för det oväntade.

Vandringsleder. Sörmlandsleden, Skåneleden eller Kungsleden. Vandra en månad eller ett par timmar. Tälta eller bo på lyxiga herrgårdar. Alternativen är oändliga. Svenska Turistföreningen har en utmärkt förteckning över vandringsleder i hela Sverige.

Cykelleder. Cykeln är ett oöverträffat färdmedel för att komma nära naturen. Längst av alla är den 262 mil långa Sverigeleden, men det finns många kortare. Och för ett cykeläventyr behövs egentligen ingen färdig led. Trampa in på närmaste grusväg och se vart du hamnar.

Kanotleder. Vissa drar iväg med kajaken från Strömstad till Haparanda. Det finns mindre vågade alternativ! Sverige har många stora sjösystem med mer eller mindre kända kanotleder. Googla ”kanotleder”, och börja planera dina vattenvägar.

Turistvägar. Humleslingan, Norrskensvägen och Linnéleden. Fantasieggande namn på några av Sveriges turistvägar, som ofta löper i spännande natur och kultur. Ser du en skylt med en vit blomma på brun botten. Då befinner du dig på en turistväg.

Naturreservat. Det finns över 5 000 naturreservat i Sverige. Chansen är alltså stor att du har ett alldeles nära dig, utan att du ens vet om det. Länsstyrelserna informerar om naturreservaten i ditt län, vad du kan göra där och hur du tar dig dit.

Nationalparker. De 30 nationalparkerna är våra mest skyddade naturområden. De nio första inrättades 1909, bland annat Sarek, Gotska Sandön och Hamra. Hundra år senare invigdes den senaste, den marina nationalparken Kosterhavet. Nationalparkerna har en egen webbplats: sverigesnationalparker.se

Kringla = sevärdhet. Ser du en skylt med en kringla på vägen, sänk tempot. Sedan slutet av 1960-talet är Sankt Hanskorset ett nordiskt vägmärke för sevärdhet. Symbolen finns över hela världen, kallas för tetragram och anses symbolisera det eviga.

Naturum. Det finns 33 Naturum, från Abisko i norr till Falsterbo i söder, ofta nära intressanta naturområden. Anläggningarna innehåller utställningar och info om trakten du befinner dig i. Naturums byggnader har ofta en spännande arkitektur i samklang med naturen. Läs mer på www.naturvardsverket.se

Allemansrätten ger unika möjligheter att röra oss fritt i naturen. Med rätten följer ansvar. Ägna några minuter och läs på vad som gäller. Till sist ett litet pekfinger till dig som ger dig ut i sommarsverige. Lämna inget skräp efter dig. Det du tar med dig ut, tar du med dig hem till återvinningen.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom natur!

Ur Cirkeln nr 2 2020.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 3 juli 2020