Anders Wirdheim: Fåglar ger näring åt drömmarna
Anders Wirdheim får Studiefrämjandets Ugglestipendium med motiveringen: ”En äkta folkbildare som på ett engagerat och intresseväckande sätt delar med sig av sina djupa och breda kunskaper inom miljö och miljöpåverkan i allmänhet och ornitologi i synnerhet.” (Ur Cirkeln nr 2 2019)
Anders Wirdheim, 67
Familj: Fru och tre barn, varav två utflugna.
Bor: Villa i Halmstad.
Gör: Aktiv pensionär. Leder två fågelkurser varje termin. Har tidigare arbetat på Birdlife Sverige.
Hur känns det?
Jag är överraskad och glad! Jag var ute i skogen med fågelskådarvänner när jag fick beskedet. Det var ju hemligt, och jag hade svårt att inte visa min glädje.
Du har skådat fåglar i femtio år. Vad är det för speciellt med fåglar?
För mig började det när jag var liten grabb och såg flyttande vadare på väg från Mauretanien till Taimyr i Sibirien. Minns att jag drömde om att få följa med på deras resor. Ett slags verklighetsflykt kanske man kan säga. Sedan har vi ju fåglar runt omkring oss hela tiden, året runt, på landet och i stan. Du kan titta på fåglar när som helst och var som helst.
Du är mycket ute i naturen. Hur mår den?
Situationen är allvarlig, men det gäller att inte drabbas av panik. Trots de ingrepp vi människor gör har naturen en fantastisk läkekraft. Tänk bara på havsörnen, i början av sjuttiotalet hade vi 50 häckande par i Sverige, nu finns 800.
Vad har du för sommarplaner?
Det blir kajakpaddling i Bohuslän och en tur till fjällen. Sedan blir det en del naturvandringar här i Halland, i samarbete med Studiefrämjandet.
Vad händer med prissumman?
Det har jag inte bestämt, men säkert något som har med naturen att göra. Inga prylar utan resor, med inte alltför stora klimatavtryck.