Sverige berättar
I denna studieplan finns en modell för hur berättelser om det nya landet kan lyftas i samtal mellan generationer och sedan dokumenteras för omvärlden och framtiden genom de ungas röster i digitala berättelser.
Ladda ned studieplanen
Den här studieplanen är också en ledarhandledning. Den riktar sig till cirkelledare i cirkeln Sverige Berättar, vars deltagare är unga personer som har mor- eller farföräldrar från ett annat ursprungsland än Sverige.
Att berättelser är, och alltid har varit, viktiga för oss människor är något som de flesta vet om. Vi uppmuntras av omgivningen att läsa sagor för våra barn. De uppmuntras i sin tur i skolan, och kanske hemma, att själva läsa böcker av olika slag. Men hur är det egentligen med vårt muntliga berättande? Ger vi oss till exempel tid att lyssna på den äldre generationens berättelser och på varandras?
Idén för den här studieplanen har vuxit fram ur just denna frågeställning. Det var en kvinna som var gift med en man från Kroatien som förundrades över allt som mannens föräldrar berättade om sitt möte med det nya landet Sverige, då de kom som arbetskraftsinvandring under 1960- och 70-talet.
De berättade bland annat om hur de kom på söndag kväll för att börja jobba direkt på måndag morgon, om hur trångt de bodde i små lägenheter och hur konstigt det var enligt deras svenska arbetskamrater att de hade med sig en paprika till lunchen. Historierna var många.
Kvinnans förundran samt hennes barns nyfikenhet över historierna växte till en projektplan. Barnbarn skulle göra digitala berättelser baserade på deras far- och morföräldrars upplevelser. Medel beviljades av Allmänna Arvsfonden i juni 2015 och workshops har sedan dess hållits i samarbete med lokala kroatiska föreningar.
På www.sverigeberattar.se kan man läsa om projektet och se på berättelserna som hittills gjorts.
/Carina Ceder, Projektledare för Sverige Berättar