• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Möt Svante Axelsson

Hoppfullhet utan naiv optimism. Så kan man sammanfatta Svante Axelssons nulägesanalys, sommaren 2015. Teknikutvecklingen går framåt och människors engagemang för hållbar omställning lovar gott. Får vi bara lite mer modiga politiker, ser framtiden ljus ut. (Ur Cirkeln nr 3 2015)

– Värderingstrenderna går åt rätt håll nu, och det bästa är att människor njuter samtidigt som de bidrar till att rädda världen.
Orden tillhör Svante Axelsson.

Svante Axelsson har hopp om framtiden

Om Svante Axelsson, Generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Ålder: 58.
Bakgrund: Är samhällsvetare och agronom, har även studerat ekonomi.
Bor: Radhus i Uppsala.
Familj: Tre barn, en fru.
Gillar: Musik. Jag har sjungit mycket i hela mitt liv, men jag skulle vilja sjunga mycket mer.
Ogillar: Människor som hela tiden odlar det negativa.
Förebild: Desmond Tutu är den som gjort störst intryck på mig. Han kan blanda humor med ett enormt allvar.

Kunnig, positiv, engagerad. Omdömena går i samma riktning om Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.
– Jag är väl en glad typ, säger han och fyrar av ett leende.

Den positiva grundtonen hänger samman med en stark tro på människans möjligheter.  Kanske har den att göra med hans kristna bakgrund från hemmet utanför Lysekil, där teologin var kärv men också bar på hoppfullhet och engagemang.
– Jag är själv troende i någon mening, men säger det sällan. Det väcker förutfattade meningar hos så många.

Vi träffas på ett utomhuscafé, några kvarter från Naturskyddsföreningens kansli på Södermalm i Stockholm. Det är andra dagen efter semestern och huvudstaden andas loj sommarlunk. Svante saknar redan morgondoppet vid fritidshuset i Bohuslän, trots att havet denna sommar sällan var varmare än 17 grader.

Framtidstro

I tidningsartiklar har Svante Axelsson kallats optimist, ett ord han värjer sig emot.
– Det låter så hurtbulligt. Framtidstro känns bättre.

Framtidstron grundar sig i övertygelsen att klimatkrisen kan hejdas. Svante Axelssons senaste bok Vår tid är nu släpptes i slutet av 2014, med underrubriken ”tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen”. Hoppfullhet, är det verkligen ett ord för vår tid?
– Det finns inga stora tekniska hinder för att lösa klimatkrisen. Lösningarna finns, nu handlar det om att börja använda dem.

Ett kapitel i boken, med rubriken ”tekniken finns”, ägnas åt landvinningar inom energiområdet. Och utvecklingen går rasande snabbt. Vad som nu krävs, menar Svante Axelsson, är ett perspektivskifte där kortsiktiga ekonomiskt beslut får ge vika för åtgärder som vi alla kommer att vinna på i längden, även ekonomiskt. Vi behöver med andra ord modiga politiker som ser längre än till nästa val. Och för att hjälpa politikerna på traven behövs en opinion som visar att grön omställning kan vara både smart, modernt och lustfyllt.

Domedagsprofetior

Svante Axelssons framtoning står i skarp kontrast till bilden av miljöaktivisten som med ryggsäcken fylld av domedagsprofetior predikar uppoffringarnas lov.
– Ja du… miljörörelsens negativism kan man också skriva en bok om, suckar han och spekulerar lite om orsakerna. Kanske har det att göra med miljörörelsens drag av nördig naturvetenskap.

– Många är kunniga och faktainriktade, men ofta utan bredare kopplingar till livet och samhället. Sedan finns ett elitistiskt drag som jag har svårt för. Att se sig som en utvald grupp som vet bättre än andra.

Svante Axelsson vill ingjuta hopp i stället för skräck. Men inte som en frälsare från ovan, utan snarare genom att lyssna och försöka gestalta människors egna tankar.
– De flesta har redan svaren inom sig. Jag vill att människor ska få lite smak på att en annan värld är möjlig. Och att vi faktiskt kan njuta och må bra på vägen dit.

Vem talar jag till?

Svante Axelsson har gjort sig känd som en uppskattad föreläsare. Med drastiska formuleringar och sakkunskap, toppat med lite stå-upp-dramaturgi, fångar han allt från högstadieungdomar till riksdagspolitiker.

Han har funderat mycket på hur man berör. Och kommit fram till att det gäller att veta vilka han talar till, var de befinner sig och hur mycket de orkar ta in. Efter en klunk cappuccino förklarar han:
– Jag försöker på förhand se publiken framför mig, till exempel en medelklass tvåbarnsfamilj i Falun. Två bilar, åker till Thailand vart femte år, sitter och deppar framför aktuellt, tycker att det är åt helvete det här med klimatförändringarna men känner sig maktlösa.

Och vad är då budskapet?

– Jag kan i alla fall inte komma med privatmoralism. ”Ät mindre kött, cykla, ta tåget”. Det är att lägga skiten i knäet på enskilda människor. Det funkar inte.

Visst har människors vardagsval betydelse, men Svante Axelsson vill vända perspektivet.
– Jag vill att de ska känna hopp. Bryta den negativa paralyseringen och beskriva det som att vi tillsammans står inför en spännande resa.

Återigen, lust och nyfikenhet i stället för skuld och uppoffringar.
– Att inleda med att säga att människor ska sluta flyga är inte så smart. Varför ska vi börja med att avstå från de roligaste utsläppen?

Löfvens ångest

Svante Axelsson har under åren mött politiska makthavare från alla partier. Den politiska maktens logik – eller snarare brist på logik, upptar allt mer hans tankar. När dörren är stängd säger de flesta politiker ”Jag håller ju med dig Svante, men du vet, det finns inget opinionstryck”. Politikerna verkar alltså inte våga genomföra den politik de själva tror på.

– Varför är det så segt, det vill jag undersöka. Är det något jag inte förstår eller har missat? Jag ser ju inte de stora hindren. Jag skulle vilja viska till Stefan Löfven: ”Varför är du så rädd, vad skrämmer dig på nätterna?” Hans jobb-ångest är antagligen större än klimatångesten. Då blir min tanke att gifta ihop klimatfrågan med jobbfrågan.

Politiskt ledarskap är inte enbart att följa, utan även skapa opinioner. Människors värderingar kan ändras snabbt. Svante Axelsson nämner synen på barnaga, rökning på krogen och HBTQ-rättigheter. Här har politiska beslut fattats, och följts av acceptans från den breda allmänheten. I våras föreslog han i DN en köttskatt på 25 kronor kilot.

– Just nu har vi en stark vegotrend. Bland ungdomar är synen på kött helt annorlunda än när jag växte upp.

Framgångsvåg

Naturskyddsföreningen seglar just nu på en framgångsvåg. De växer när många andra folkrörelser krymper, och har i dag över 220 000 medlemmar.

Naturskyddsföreningen är en av Studiefrämjandets 19 medlemsorganisationer. Samarbetet har ökat på senare år. Studiecirklarna är viktiga, men Svante Axelsson ser gärna att Studiefrämjandet fortsätter med utåtriktade arrangemang och event för opinionsbildning och engagemang.

– Det finns en stor efterfrågan på mötesplatser som erbjuder en samtalskultur i stället för debattkultur. Folk är trötta på destruktivt käbbel.

Sverige inte bäst i klassen

Att delta i detta öppna samtal är en drivkraft för Svante Axelsson.
– Som ledare i en idéburen organisation blir du älskad antingen utåt eller inåt. Min styrka är det utåtriktade, att berätta om våra idéer och möjligheter.

Inåtarbetet har han löst med en biträdande chef.
– Hon skapar struktur, håller ordning och ger goda arbetsförutsättningar för medarbetarna.

Att inte bara titta och lyssna inåt den egna organisationen är Svante Axelssons råd till andra folkrörelser och föreningar. De mest spännande idéerna får han utanför Naturskyddsföreningen. Inte minst näringslivet ligger i framkant, kanske för att de snabbare än några andra har förstått att miljöfrågorna tillhör framtiden.

– Vi tror att vi är bäst i klassen i Sverige. Så är det inte, men vi kan bli det om vi samlar ihop alla goda idéer och genomför dem, då blir vi ett modelland. Så enkelt är det.

Svante Axelsson...

Om jag vore politiker skulle jag börja med det här:

  • Först ge beröm: Svenska folket har gjort en enorm resa. Vi är det första landet i världen som i stort sett fasat ut fossila bränslen i våra värmesystem. Oljepannorna har försvunnit.
  • Satsa på trafiksektorn. Nya pengar till attraktiva kollektivtrafiksystem. Spårvagnar, elbussar, järnvägnar. Fossilfria bilar.
  • Underlätta för att bygga klimatsmart och modernisera.

Tre svenska naturupplevelser ingen bör missa

  • Dyka på Västkusten en stilla morgon med det siktdjup som finns där. Fantastiskt!
  • Fjällvandringsturen, efter så där två dagar när du kommit in i en annan andning och börjar se och tänka på ett nytt sätt.
  • Halvsova under ett träd en varm sommardag och se en fjäril flyga förbi.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom omställning!

Ur Cirkeln nr 3 2015.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 17 juni 2020