• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Mera morötter till hundarna

Att få hundägaren att förstå att det är smartare att belöna när hunden gör rätt än att bestraffa när den gör fel. Plus en massa entusiasm och engagemang. Det behövs av en bra hundinstruktör, menar Ann-Marie Folkesson, utbildningsansvarig på Svenska Brukshundklubben. (Ur Cirkeln nr 1 2013)

Vilka egenskaper bör en ledare ha som möter nyblivna hundägare på en valpkurs?

Att du är entusiastisk och engagerad i ditt ledarskap. Om deltagaren går från kursen och känner sig inspirerad har du lyckats. Du behöver också vara tydlig med vad som krävs för att lyckas med hunden. Den som spelar golf kan ställa klubborna i garaget och lägga sig och vila. Det går inte med en hund.

Vad är viktigast hos era ledare, att vara bra med människor eller med hund?

Utan en god pedagogik når du inte fram till hundägarna. Och med bristande hundkunskaper får du inget förtroende bland deltagarna. Men det är klart, om man lyckas lösa problem med hunden, då blir de flesta nöjda även om ledaren inte är den smidigaste människa de mött. Men man ska tänka på att det inte är lätt att komma till en brukshundklubb med en problemhund, en del känner sig misslyckade som hundägare – och som människa. Därför är ledarens förståelse och empati viktigt.

Vad vill ni utveckla i ert ledarskap?

Att ledarna ska ha ett coachande förhållningssätt. Det gäller att upptäcka värdet i att hundägarna hittar sina egna svar. En duktig instruktör tycker det är roligt att själv leverera lösningar. Då är de inte alltid så benägna att fråga ”hur tänker du själv?” Det är en konst att ställa utvecklande frågor – och inse att en del frågor inte bara kan besvaras med rätt eller fel.

Vad är tjusningen med att vara hundinstruktör?

Glädjen i att se människor och hundar utvecklas. Att se deltagare lyckas och bli glada av det ger en kick.

Kopplingen mellan SBK och Studiefrämjandet hur ser den ut?

De flesta av våra utbildningar kör vi som cirklar i samarbete med Studiefrämjandet. Innan du får ditt certifikat som instruktör ska du ha gått första steget i Studiefrämjandets ledarutveckling. Det är ett naturligt steg i att bli instruktör.

Varför ska jag som ny hundägare söka mig till SBK?

Du får en tillhörighet i en organisation med stor erfarenhet. Hos oss finns massor av möjligheter att gå vidare med din hund om du är intresserad.

Har vi kunnigare hundägare nu än för tio år sedan?

Generellt ja. Alla hundprogram på teve uppmärksammar människor på vikten av utbildning. Det är en del av förklaringen. Nu löser man inte problem så enkelt som det verkar på teve. Vi får inte se all den tid som ligger bakom. Problemlösning med hund tar tid och i programmen vill de visa snabba lösningar på kort tid.

Vad har vi blivit bättre på?

Vikten av att belöna bra beteenden hos hunden. Lite av den auktoritära tron att det handlar om att sätta hunden på plats och visa vem som bestämmer har ersatts av tron på att belöna goda beteenden – och att det är mer effektivt.

Mera morötter än piskor?

Ja, det är en bra sammanfattning.

Fakta

  • Över en halv miljon svenskar äger en hund.
  • Svenska Brukshundklubben, SBK har en stor utbildningsverksamhet i samarbete med Studiefrämjandet.
  • I SBK finns cirka 2 000 ledare, eller instruktörer.
  • Ledarhandledningen Handbok för instruktörer kommer nu i en omarbetad upplaga.

Läs mer om Studiefrämjandets hundverksamhet!

Ur Cirkeln nr 1 2013.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 18 juni 2020