• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Närhet på distans

Corona påverkar hela livet – även folkbildningens studiecirklar och kulturverksamhet. Vad händer nu? Vilka digitala verktyg används? Är tiden av distansering även en tid för utveckling? Cirkeln har spanat runt och hittat kreativ folkbildning på nya sätt – i en ny tid. (Ur Cirkeln nr 2 2020)

Svenska med asylsökande

En video i svenska som distanskurs gjorde succé och fyllde sju grupper blixtsnabbt.

– Vi har inte vågat tro på distanskurser tidigare och hade inte gjort den här videon i vanliga fall. Men det märks att många har behov av att lära sig svenska. Jag var tvungen att ta ned videon från webben. Vi kunde inte ta emot fler deltagare, säger en nöjd Ulrika Vesterlund, folkbildningsutvecklare på Studiefrämjandet Östergötland.

Coronabingo

För den som vill hitta på roliga saker med sin hund trots att antalet aktiviteter är begränsat, startade Hedemora-Säters Brukshundklubb ett coronabingo för hundägare. Distansuppgifter ska lösas på en bingobricka och den som får bingo har chans att vinna fina priser.

Den digitala fritidsgården

I samarbete med kommunen och Studiefrämjandet uppfann fritidsledarstudenter på Kristinehamns folkhögskola en digital fritidsgård. Genom plattformen Discord skapades chattrum med namn som Soffhörnan, Musikrummet, Matlagningsrummet och Gamingrummet. I den digitala fritidsgården skapades studiecirklar inom bland annat gaming och matlagning. Och i chattrummet Klassrummet fick ungdomarna läxhjälp.

– I och med att de flesta ungdomar använder datorer och telefoner blev detta ett naturligt steg i deras vardag, säger Jerry Karlsson, en av fritidsledarstudenterna.

Upp och hoppa – sund med hund

Svenska Brukshundklubben ordnar en åtta veckor lång löparskola via Facebook. Detta kombineras sedan med ett lopp man springer tillsammans med sin hund. Givetvis springer alla hemmavid och inte tillsammans med andra.

Jägarskola på distans

Kursen i Dalarna blev en succé, till stor del för att 90 procent av deltagarna är yngre och teknikkunniga.

– Deltagarna verkar mer bekväma med att ställa frågor hemma vid datorn än i ett klassrum. De vågar mer, vilket ger en mer levande diskussion, säger Henric Lindh, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Södra Dalarna och ledare för Jägarskolan.

Stark senior

Förutom en egen podd har 70-plussare, i samarbete med Studiefrämjandet, haft gympa och lärt sig mindfulness via Youtube. Allt går under namnet Stark senior.

– En viktig målgrupp! Här får de en röst i isoleringsmörkret, säger Kristina Németh- Read på Studiefrämjandet Göteborg Sjuhärad.

Webbinarier om odling

Studiefrämjandet Mitt är en av arrangörerna bakom tre webbinarier om att odla sin egen mat. Här används Zoom som digital plattform.

Grottröj på webben

Rollspelskonventet Grottröj i Umeå firade sin 30:e uppsättning genom att enbart spela på webben, via blogg och Facebook. Arrangören Björn Wärmedal ger oss sina fem bästa tips för ett bra digitalt arrangemang:

  1. Välj teknik som funkar för dig som arrangör i första hand.
  2. Om du hinner – testa tekniken före första tillfället.
  3. Satsa på kärnan i din verksamhet. Det är ”bara” den som behöver funka i början.
  4. Utvärdera tillsammans med deltagarna.
  5. Slappna av. Det löser sig.

LIVESTREAMING

Arrangemang som inte har någon fysisk publik, utan direktsänds på webben, har blivit extra populära nu i distanseringens tider.

Livesändningen där alla var arrangörer

Livekarusellen är ett riksomfattande arrangemang som Studiefrämjandet genomför varje år, där band och artister får möjlighet att spela live för publik. I år blev det annorlunda.

En av Livekarusellens deltävlingar i Örebro-Värmland var extra kreativ. Genom ett tidsschema turades alla artister, och Studiefrämjandets konferencier, om att själva styra livesändningen. Några sände från replokalen och några från sin veranda eller vardagsrum. Sändningen gjordes via Facebook.

– Fint var att artisterna själva fick välja sin miljö och sitt format. Det blev också mer publik än vad det hade varit vid ett vanligt turnéstopp, säger Ia Öberg, livekarusellchef i Örebro-Värmland.

Kontoret

I Uddevalla samarbetar Studiefrämjandet och kulturföreningen Uddevallakassetten för att bjuda på musik. Varje fredag livestreamar lokala artister via tidningen Bohusläningens webbsida. Arenan har fått namnet Kontoret eftersom man sänder från föreningens kontor.

Kulturen tystnar aldrig

Festivalen Kulturen tystnar aldrig sändes från arenan Halmstad live och arrangerades i samarbete med bland annat initiativtagaren Daniel Sanjay Ohlsson och Hallandsposten. Festivalen streamades på tidningens sajt.

– Det bästa med festivalen var att den fick ett så fint mottagande och att den främjade samarbete hos alla som var med, säger Evelina Mattsson, musikansvarig på Studiefrämjandet Halland.

PLATTFORMAR FÖR DIGITALA MÖTEN

• Microsoft Teams kan användas både till videosamtal och chatt. Går även att dela dokument i arbetsgrupper – team.

• Zoom liknar träffarna ett möte i fysisk miljö. Zoom är vanligt vid videokonferenser i förenings- och utbildningsvärlden.

• Discord är en plattform som används flitigt inom spelkulturen och gamingvärlden.

• Google Hangouts är ett enkelt videokonferenssystem för grupper på upp till tio personer. Det kräver att alla har ett Google-konto.

• Skype var ett tidigt och populärt verktyg för videosamtal. Nu uppköpt av Microsoft och inte längre under utveckling, men är fortfarande vanligt bland privatpersoner.

• Facebook Messenger är ett bra verktyg för exempelvis kamratcirklar och där alla har ett Facebookkonto.

PLUS OCH MINUS MED DIGITALA MÖTEN

VAD SÄGER PSYKOLOGIPROFESSORN?

Gerhard Andersson är professor i psykologi vid Linköpings universitet. Han har också forskat kring digitala kontakter – framför allt inom vården. Digitala möten har helt klart sina fördelar, men det finns också risker, menar han.

Vilka utmaningar ställs viinför vid digitala möten?

De digitala träffarna går ofta lättare om gruppen redan tidigare träffats fysiskt. Vi kan också behöva en tydligare mötesstruktur.

En annan intressant faktor vid ett digitalt möte är svårigheten att hålla den sociala distans som annars är så viktig för oss. Med alla deltagare uppkopplade med bild på skärmen kan det upplevas som om man nästan sitter i knät på varandra. Vanligt är därför att många stänger av sin kamera eller mikrofon till och från under mötet, just för att hålla distansen. Att däremot chatta kan många uppleva som tryggare i och med att man får tid att formulera sig bättre.

Vad är fördelarna med ett digitalt möte?

Tidsekonomiskt är det oslagbart! Man har noll ställtid, inga resor och kan beta av ett viktigt möte på en kvart. Mötet blir uppgiftsfokuserat och man kommer till saken snabbt. En stor del av kallpratet försvinner. Många törs också ta mer plats och ställa frågor som de annars inte skulle våga.

Och nackdelarna?

En tröskel för många är det tekniska – att det krävs grundläggande tekniska kunskaper. Att bygga djupare relationer kan också bli svårare. Vi har ju exempelvis inga gemensamma raster att umgås på. Dessutom blir vi stillasittande länge och slarvar med bensträckare.

Kommer vi att ha lika många digitala möten efter corona?

Vi lär oss nu att oväntat många möten och resor är lätta att ersätta. Men på ett ”stenåldersvis” tror jag att vi alltid kommer att ha behov av det fysiska mötet. Vi vill träffas i verkligheten och uppleva saker tillsammans. Det gäller att välja rätt möte för rätt tillfälle.

Men här finns också en företagsmässig aspekt. Vi är vana med att internet och dess verktyg i princip är gratis. Kommer dessa verktyg kosta mer om vi väljer digitala möten som standard i framtiden? Och vill vi ha dem då? Eller kan det rentav bli en renässans för det fysiska mötet – att det blir finare och värt att betala extra för?

Genom internet har vi fått en enorm ökning av bildning i samhället. Jag tror att den digitala tekniken berikar, men den kommer aldrig ersätta det fysiska mötet. l

ENKÄT TILL FÖRENINGAR

ANSVAR ÄR DEN RÖDA TRÅDEN

Studiefrämjandet Östergötland har i en enkät frågat cirkelledare och föreningar hur de påverkas i coronatider. Genom svaren går en röd tråd av ansvar. Man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer men har valt olika sätt att hantera situationen.

– Alla har tagit ansvar och tänkt om väldigt fort. Vissa har lagt ner verksamheten, men inte så många som vi hade trott, säger Heléne Svensson, kvalitets- och utvecklingssamordnare på Studiefrämjandet Östergötland.

Enkätsvaren visar bland annat att:

• 46 har pausat viss del av verksamheten.

• 38 procent pausar allt.

• 16 procent har ställt om till digitala träffar.

De flesta som ställer in sina studiecirklar tillhör en riskgrupp, saknar digitala verktyg, eller har verksamhet som inte funkar ihop med social distansering, till exempel dans och musik.

De som fortsätter sin verksamhet är få i gruppen, har unga deltagare, eller har cirklar som kan förläggas utomhus eller i stora lokaler, där man kan hålla avstånd.

De flesta som svarat uppger att de har ett stort förtroende för Studiefrämjandet och vet att de kan vända sig dit för att få hjälp.

Sök bland Studiefrämjandets alla distanscirklar och hitta ditt intresse!

Ur Cirkeln nr 2 2020.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 8 september 2020